TV agat brak głosu

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

TV agat brak głosu

Post autor: walllker »

Witam, zebrałem się i walczę z TV jak w temacie, telewizor był w kiepskim stanie i do tego grzebany. Wymieniłem kondensatory, trafo linii bo było padnięte, popalone rezystory, brak fotorezystora, brak lamp i trafa głośnikowego, zdekompletowany zasilacz, ale po dwóch dniach pracy są pierwsze objawy życia. Mam WN, odchylnie poziome jest, odchylania pionowego brak, i całkowity brak głosu. Jak pisałem brakowało trafa głośnikowego i włożyłem TG3,5-15-666 z resztek jakiegoś lazuryta i problem, otóż jak podłącze na wyjście PCF82 część triodowa robiąca jako przedwzmacniacz m.cz mały wzmacniacz tranzystorowy, tak zwany szukacz m.cz mam ładny mocny szum, a po podłączeniu dekodera i modulatora odbieram silnie głos odbieranej stacji, niestety, nie pracuje końcówka mocy na PL84. Mam chwilowy debet PL84 i włożyłem EL84, napięcia w normie 220V anoda, siatka 190V ale lampa sprawna na 100% testowana, ale brak głosu, a trafo głośnikowe się grzeje, szybko wyłączyłem TV i pożyczyłem na chwile PL84 i trafo głośnikowe właśnie TG3,5-15-666 z TV Koral, który jest sprawny i lampę oraz trafo ma na 100% sprawne, efekt ten sam, trafo głośnikowe się grzeje, głośnik milczy, sprawdziłem głośnik niby OK, więc mało myślący włożyłem głośnik do korala, trafo z Agata do korala, i lampę EL84 do korala, tam wszystko w normie głos silny, trafo zimne, a w Agacie już po chwili ciepłe, nie ma znaczenia czy lampa jest PL84 czy EL84 trafo od razu ciepłe. Nic jeszcze raz zmierzyłem napięcia niby OK, więc z mojej produkcji wzmacniacza lampowego który działa wsadziłem do Agata jeszcze inne trafo głośnikowe typu TG3,5-15-666, lampę PL84 pożyczoną z innego sprawnego TV, efekt ten sam, nie znalazłem zwarć na przewodach, na lampie nie rozgrzewa się anoda więc przypuszczam że nie jest przeciążona, głośnik dobry, a trafo się grzeje i brak głosu. Pierwsze pytanie jakie trafo ma tam być, według serwisówki TG3,5-15-666 ale może jest błąd, jeżeli nie to dlaczego dowolne trafo głośnikowe tego samego typu grzeje się w Agacie, a w innych TV działa, nie spotkałem jeszcze takiego uszkodzenia. Temat odchylania pionowego zostawiam na deser gdyż przypuszczam że winny jest elektrolit C429 jego nie wymieniałem, ale jutro to zrobię.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: TV agat brak głosu

Post autor: AZ12 »

Witam

Różne transformatory głośnikowe mają różną rezystancję uzwojenia pierwotnego. Moc tracona w uzwojeniu pierwotnym jest proporcjonalna do kwadratu natężenia prądu anodowego lampy. Tor końcowy fonii można łatwo sprawdzić podłączając napięcie przemienne rzędu kilkunastu woltów do końcówek uzwojenia pierwotnego tego transformatora, oczywiście wtedy trzeba wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego i wyjąć lampę.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Wydaj mi się że problem tkwi w prądzie anodowym, zmierzyłem prąd i płynie 153mA wydaje mi się on dość duży gdyż w Koralu ma 65mA, problem może tkwić w zasilaczu, nie wiem co robiło w tym TV za prostownik, bo go po prostu nie było i włożyłem diodę prostowniczą BY238 w koralu siedzi wielki selenowy czerwony stos prostowniczy, w Agacie według serwisówki były tam dwie połączone szeregowo diody o oznaczeniach SPS 1-250-C06 lub KA220/05. SPS to na pewno stos selenowy, a w wielu TV szmaragdowo belwederowych kiedy przed regeneracją mostka dla prób zastępowałem mostki selenowe półprzewodnikami znacznie w obwodach podskakiwał prąd i napięcie co skutkowało przeciążaniem lamp i układów, ale nie wiem co było stosowane w tym TV gdyż był brak a zgodnie z schematem anoda i TG zasilanie biorą bez rezystora prosto z mostka i pierwszego kondensatora, w lazurytach i późniejszych TV gdzie stosowano diody jako prostowniki redukowano prąd przez rezystor około 500om/10W, druga kwestia to dławik na zasilaniu, może coś być z nim nie tak bo cały jest oblany wyciekającą chyba z jego wnętrz parafiną, jednak się nie grzeje, być może kiedyś dostał jakieś zwarcie między zwojowe. Tylko dziwne że przy takim prądzie nie robi się czerwona anoda lampy końcowej m.cz, jutro wstawię rezystor w obwód zasilania anodowego i zobaczę co będzie, zredukuję prąd do 60-80mA.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Na ogół przyczyną "poważnych" uszkodzeń jest.. drobiazg. A C122 Kolega sprawdził ??
walllker pisze:według serwisówki TG3,5-15-666 ale może jest błąd,
To nie błąd.
walllker pisze:emat odchylania pionowego zostawiam na deser gdyż przypuszczam że winny jest elektrolit C429 jego nie wymieniałem, ale jutro to zrobię.
To nie jest powód braku odchylania V. Przy uszkodzonym kondensatorze jest zawinięcie obrazu. Kondensator ten najczęściej ulega uszkodzeniu w przypadku rozwarcia/spalenia R433-470 om.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak kolego C122 sprawdzałem, co prawda na schemacie ma on wartość 47nF, a w rzeczywistości jest wstawiony 22nF (luty wyglądają na fabryczne, nie widać tam grzebania), ale brałem sygnał na próbnik m.cz z rezystora R139 i dźwięk był czysty mocny, stąd przypuszczam że przedwzmacniacz pracuje prawidłowo, co do C429 to ma kolega rację że przy padniętym zawija się obraz, a tu nie pracuje w ogóle odchylanie pionowe, zacznę dziś od pomiarów oscyloskopem, może coś więcej się wyjaśni, kiedyś w neptunie bodajże 427 także miałem brak odchylania pionowego, przekopałem wszystko w obwodzie od cewek po ostatni rezystor i niby dobre a odchylania brak, a problemem okazała się podstawka lampy PFL200 od strony selektora, pokazał to dopiero oscyloskop kiedy okazało się że nóżka 2 lampy nie łączy z masa odbiornika, i padł (dostał zwarcie) C205 zwierając sygnał do masy i generator ani myślał się uruchomić, ale to inna historia.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Cudów nie ma. Tak prosty układ i.. nie gra. Napięcie na katodzie PL84 mierzyłeś? Powinno być ok. 14V.
Proponowałbym jeszcze dokładnie obejrzeć podstawkę EL84 i jej okolice. Zdarzało się że podstawka od spodu była mocno przyjarana, co było widać dopiero po wylutowaniu podstawki. Bywało że TV nie grał bo klient zamienił miejscami wtyk głowicy z lampą Pl84. Co do odchylania V. Podaj napięcia na PCL 85 szt.4.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam ponownie, właśnie wróciłem z warsztatu jako zwycięzca :D Agat żyje i ładnie odbiera na dekoderze i modulatorze. Uszkodzenia okazały się pierdołami. Jeżeli chodzi o m.cz to problemem okazał się źle wlutowany przewód od trafa głośnikowego do anody PL84 na płytce drukowanej. Dosłownie jeden włosek zwierał do masy, nie był pocynowany i wyjaśniony problem z grzaniem, a pokazał dziś co potrafi jak zaczęło przy lucie iskrzyć kiedy regulowałem potencjometrem siły głosu, dosłownie układ impulsowy raz zwierał raz nie, m.cz działa jak złoto. Odchylanie pionowe to jeszcze większa zabawa gdyż włożyłem uszkodzoną lampę PCL85, zamiast niej wsadziłem PCL805 i odchylanie od razu ruszyło, trochę regulacji, podłączenie dekodera przez modulator na wejście antenowe i TV pięknie działa, nawet kineskop w całkiem przyzwoitym stanie, wystarczy położyć na półkę i oglądać. Dziękuję za pomoc, pewnie niedługo odezwę się w sprawie Lazuryta 208 bo dziś go rozebrałem do odnowienia obudowy, a ma coś dziwnego dwa termistory w obwodzie żarzenia, ale to inny temat jak skończę z obudową, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Na ogół przyczyną "poważnych" uszkodzeń jest.. drobiazg.
Czyli potwierdziło się po raz któryś. :lol: