Transformator TG2-31
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator TG2-31
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum, na imię mam Bartosz.
Poszukuje danych na temat jak powyżej, do nawinięcia transformatora.
Pozdrawiam, Bartosz Przybycień.
SP8-05-030
SP8-05-030
- kciuq
- 1250...1874 posty
Re: Transformator TG2-31
Dosłownie nie cała minuta szukania i tu na miejscu są dane.
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Witaj.Pt31 pisze:Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum, na imię mam Bartosz.
Tylko po co go nawijać, jak można mieć gotowy. Te transformatory są często dostępne na Allegro. Mogę również taki Ci odsprzedać za 15zł i jeśli tak, to zapraszam na pw. Chyba, że chcesz potrenować nawijanie.

Wielkie dzięki za pomoc, ale chodziło mi raczej o dane końcowe jak liczba zwojów, grubość drutu ( jak na niektórych transformatorach). Tę tabelkę również znalazłem i jeśli nie znajdę tych końcowych danych to również mi się przyda ( chociaż mam 17 lat i jeszcze nigdy tego nie liczyłem ale sobie poradzę). A co do kupna to chciałbym spróbować nawinąć go samemu.
SP8-05-030
SP8-05-030
- matmax426
- 375...499 postów
Polecam lekturę jeśli oczywiście jeszcze tego nie czytałeś: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/trafo.html
Ω µ Π φ α β ε ω
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
W nrze 6/1971 "Radioamatora i Krótkofalowca" (można sobie ściągnąć z Elektrody ale trzeba mieć konto i punkty) jest schemat odbiornika DML301, gdzie taki transformator był stosowany. Podają tam dla uzwojenia pierwotnego 2640 zw. DNE 0,14, wtórnego - 70 zw. DNE 0,6. Niestety grubości szczeliny w rdzeniu nie podają, a w transformatorach SE to równie ważny parametr jak liczba zwojów.Pt31 pisze:Wielkie dzięki za pomoc, ale chodziło mi raczej o dane końcowe jak liczba zwojów, grubość drutu ( jak na niektórych transformatorach)
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
ps. Twój nick wywodzi się od Pyty. Jesteś mikolem?

Wielkie dzięki za informacje. Szczelinę trzeba będzie policzyć. Mikolem od małego, lampowcem od końca gimnazjum, uczniem technikum o profilu technik mechatronik od 2 lat.
SP8-05-030
SP8-05-030
Więc podsumowując:
-uzwojenie pierwotne 2640 zw. DNE 0,14;
-uzwojenie wtórne 70 zw. DNE 0,6 ;
-rdzeń EI54 grubość 18 ? mm.
Co do grubości nie jestem pewien, może ktoś to zmierzy? Pozostaje szczelina i jeszcze może jakieś zdjęcie.
PS.: Kiedy zaczynałem przygodę z elektroniką dostałem od wujka stare trafo, i możliwe że to właśnie TG2-31 ( w każdym razie rdzeń chyba pasuje, druty trzeba sprawdzić).
-uzwojenie pierwotne 2640 zw. DNE 0,14;
-uzwojenie wtórne 70 zw. DNE 0,6 ;
-rdzeń EI54 grubość 18 ? mm.
Co do grubości nie jestem pewien, może ktoś to zmierzy? Pozostaje szczelina i jeszcze może jakieś zdjęcie.
PS.: Kiedy zaczynałem przygodę z elektroniką dostałem od wujka stare trafo, i możliwe że to właśnie TG2-31 ( w każdym razie rdzeń chyba pasuje, druty trzeba sprawdzić).
SP8-05-030
SP8-05-030
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Jaki by to nie był TG2 - nie zaczynaj od jego psucia. Tam nie bardzo jest co poprawiać, to przecież tylko niskobudźetowy transformatorek do sprzętu klasy kuchennej na rdzeniu najmniejszym z możliwych. W pierwszej kolejności zapoznaj się z elementarzem:
nie ulegając błędnej sugestii jakoby był on interesujący tylko dla konstruktorów wzmacniaczy gitarowych. Jeżeli nawet oznaczenia na transformatorze są zatarte - postpując wg podanych tam wskazówek będziesz wiedział jak go wykorzystać, a być może zidentyfikować z którymś z tam prezentowanych (są zdjęcia). Osobiście posiadam z TG2 jedynie po jednej sztuce TG2-10 i TG2-20.
nie ulegając błędnej sugestii jakoby był on interesujący tylko dla konstruktorów wzmacniaczy gitarowych. Jeżeli nawet oznaczenia na transformatorze są zatarte - postpując wg podanych tam wskazówek będziesz wiedział jak go wykorzystać, a być może zidentyfikować z którymś z tam prezentowanych (są zdjęcia). Osobiście posiadam z TG2 jedynie po jednej sztuce TG2-10 i TG2-20.
Nie mam zamiaru psucia trafa. Uzwojenie wtórne jest zupełnie inne, to że może to być TG2-31 stwierdziłem jedynie po rdzeniu i uzwojeniu pierwotnym. Gdy dostałem to trafo ewidentnie uzw. wtórne było co najmniej raz przezwajane, a rdzeń sklejony chyba butaprenem. Więc muszę wszystko przewinąć dla pewności i dać właściwe uzwojenie wtórne.
SP8-05-030
SP8-05-030
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Nie zaczynaj od rozbiórki i przewijania, lecz od określenia przekładni - tak jak opisywał painlust. Może wówczas podpasujesz coś z tabelki które Ci wcześniej podsunięto. A następnie dobierzesz najbardziej odpowiedni głośnik, lampę i napięcie zasilania. Trudno powiedzieć co mogło być powodem przewijania (o ile istotnie miało ono miejsce). Może ukruszyła się końcówka drutu, i nie dało się jej dosztukować. Mało prawdopodobne jest że przezwajając po raz kolejny transformator uzyskasz zauważalną poprawę parametrów, a emalia na tak starym drucie nawojowym może popękać. I zaczniesz gorączkowo szukać nowego drutu nawojowego zamiast przystąpić do pierwszych prób z lampami.Pt31 pisze:Nie mam zamiaru psucia trafa. Uzwojenie wtórne jest zupełnie inne, to że może to być TG2-31 stwierdziłem jedynie po rdzeniu i uzwojeniu pierwotnym. Gdy dostałem to trafo ewidentnie uzw. wtórne było co najmniej raz przezwajane, a rdzeń sklejony chyba butaprenem. Więc muszę wszystko przewinąć dla pewności i dać właściwe uzwojenie wtórne.
Popieram przedpiszącego bo transformatory "upaprane"czymś trwałym typu lakier czy,jak piszesz,butaprenem są niezwykle niewdzięczne do przewijania a w zasadzie nie do przewinięcia.Trzeba by duuuużo czasu aby oczyścić dokładnie każdą blaszkę rdzenia by dał się on poskładać powtórnie.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Czy może ktoś mi podać rezystancję uzwojeń. To chyba najprostsze. I dlaczego od tego niezacząłem 

SP8-05-030
SP8-05-030
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A do czego są potrzebne?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.