Wzmacniacz SE na lampach 6N2P i 6P14P "Vladimir"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Wzmacniacz SE na lampach 6N2P i 6P14P "Vladimir"
Witam! jestem w trakcie budowy wzmacniacza stereo na w/w lampach. Trafo głośnikowe pochodzą z radia Calypso/Rumba (przyznaje się bez bicia ze zamordowałem dwa takie radia...). Wiem że można zastosować lepsze lub zbudować PP ale chce wykorzystać elementy jakie już mam. Trafo zasilające z odzysku ale przewinięte na inne napięcia (180V i 7V)
Opierałem się na następującym schemacie: Trochę pozmieniałem ponieważ kilka rzeczy było dla mnie nie jasnych (przede wszystkim punkt podłączenia sprzężenia zwrotnego. Wartości niektórych rezystorów katodowych są inne ponieważ nie miałem na stanie dokładnie takich jak na schemacie. Rezystory anodowe będę dobierał eksperymentalnie.
Dodałem tez rezystor na siatkę drugą. Apropo tej okolicy zastanawiam się nad dodaniem przełącznika na tryb triodowy.
Układ jest praktycznie złożony (zdjęcia dołączę później) ale jeszcze nie eksperymentowałem nad nim z braku czasu na dłubanie (smutny powód) i chce poznać Wasze zdanie na moje "poprawki"
Jakość mojego schematu nie jest idealna ale ćwiczę rysowanie na tablecie graficznym, według mnie lepsza (na pewno szybsza) metoda niż fotografowanie kartki papieru czy dokładne rysowanie w programie graficznym.
Opierałem się na następującym schemacie: Trochę pozmieniałem ponieważ kilka rzeczy było dla mnie nie jasnych (przede wszystkim punkt podłączenia sprzężenia zwrotnego. Wartości niektórych rezystorów katodowych są inne ponieważ nie miałem na stanie dokładnie takich jak na schemacie. Rezystory anodowe będę dobierał eksperymentalnie.
Dodałem tez rezystor na siatkę drugą. Apropo tej okolicy zastanawiam się nad dodaniem przełącznika na tryb triodowy.
Układ jest praktycznie złożony (zdjęcia dołączę później) ale jeszcze nie eksperymentowałem nad nim z braku czasu na dłubanie (smutny powód) i chce poznać Wasze zdanie na moje "poprawki"
Jakość mojego schematu nie jest idealna ale ćwiczę rysowanie na tablecie graficznym, według mnie lepsza (na pewno szybsza) metoda niż fotografowanie kartki papieru czy dokładne rysowanie w programie graficznym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω
Re: Wzmacniacz SE na lampach 6N2P i 6P14P "Vladimir"
Widzę, że kolega ma jakąś manię robienia wszystkiego na opak, bo kto daje rezystory siatkowe przed rezystorami antyparazytowymi i to na wszystkich lampach? Tak samo czemu służy zwieranie sygnału sprzężenia zwrotnego kondensatorem 10uF do masy? Na schemacie oryginalnym jest tak jak powinno a kolega chciał się popisać i przekombinował.
-
- 6250...9374 posty
Zamiast wyważać otwarte drzwi wystarczy skorzystać z gotowca, schemat radia AIDA jest tu http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... z/aria.htm, regulator wys/niskie można pominąć lub nie.
-
- 375...499 postów
Przyznaje się że jestem kombinatorem i dlatego wiele rzeczy robię po swojemu. Dlatego też wolałem pokazać tu mój układ przed uruchomieniem by zobaczyć opinie bardziej doświadczonych.saico pisze:Widzę, że kolega ma jakąś manię robienia wszystkiego na opak, bo kto daje rezystory siatkowe przed rezystorami antyparazytowymi i to na wszystkich lampach? Tak samo czemu służy zwieranie sygnału sprzężenia zwrotnego kondensatorem 10uF do masy? Na schemacie oryginalnym jest tak jak powinno a kolega chciał się popisać i przekombinował.
Czyli czeka mnie mała przebudowa układucirrostrato pisze:Zamiast wyważać otwarte drzwi wystarczy skorzystać z gotowca, schemat radia AIDA jest tu http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... z/aria.htm, regulator wys/niskie można pominąć lub nie.

Dziękuje za rady, będe informował jak je wprowadzę.
Cały czas jestem otwarty na sugestie

A jakie jest wasze zdanie na temat przełącznika na tryb triodowy?
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 375...499 postów
Układ zaczął działać, zastosowałem schemat z radia Aida bez korektora graficznego. Niestety mam dość duże zakłócenia sieciowe. Eksperymentalnie ustaliłem że pochodzą one z pierwszego stopnia przedwzmacniacza.
Co radzicie by pozbyć się przydźwięku?
Wielkie dzięki użytkownikowi REX za rady
Co radzicie by pozbyć się przydźwięku?
Wielkie dzięki użytkownikowi REX za rady

Ω µ Π φ α β ε ω
A jak jest zasilany przedwzmacniacz, bezpośrednio z głównego napięcia anodowego co 6n14p, czy przez rezystor? Jeśli to pierwsze, to zastosuj rezystor 22-47k i kondensator elektrolityczny za nim 10-22uF/350V na obu kanałach.
-
- 375...499 postów
Między lampami mocy a preampem są rezystory i na każdy rezystor są kondensatory 47uF, każda trioda ma własny rezystor anodowy. Później zamieszczę pełny schemat.saico pisze:A jak jest zasilany przedwzmacniacz, bezpośrednio z głównego napięcia anodowego co 6n14p, czy przez rezystor? Jeśli to pierwsze, to zastosuj rezystor 22-47k i kondensator elektrolityczny za nim 10-22uF/350V na obu kanałach.
Zauważyłem że zakłócenia łapią potencjometry więc połączyłem ich obudowy z masą. W dodatku chyba przewód którym podłączam źródło sygnału (odtwarzacz mp3) jest dość marnej jakości.
Jestem w trakcie składania urządzenia w sensowną całość i na razie go nie uruchamiam, zobaczymy co sie będzie działo jak zamknę obudowę.
Ω µ Π φ α β ε ω
To w porządku... wydaje się, że bez filtra anodowego na tranzystorze mosfet nie obejdzie się - brum znacząco spadnie.
-
- 375...499 postów
A może nieduży dławik pomorze*? Akurat wczoraj złożyłem jeden, rdzeń 15mm², uzwojenie 5600 zw DNE 0,10 lub 610 zw DNE 0,32. Trochę nanotechnologia ale ten akurat zmieści mi sie do obudowy w takim miejscu że nie bede musiał prowadzić przewodu zasilającego na drugą stronę obudowy i z powrotem.saico pisze:To w porządku... wydaje się, że bez filtra anodowego na tranzystorze mosfet nie obejdzie się - brum znacząco spadnie.
*Pomorze piszemy z wielkiej litery [P.]
Ω µ Π φ α β ε ω
Nie wspominałem o dławiku, bo nie spodziewałem się, że możesz go mieć, jednak on potrafi nieźle "siać", więc musisz go z głową dobrze umiejscowić.
Ten filtr, to żadna trudność... niebieski obszar. Rysunek pochodzi ze strony - http://skarabo.net/sid-22-zasilacz-preampa.htm

Ten filtr, to żadna trudność... niebieski obszar. Rysunek pochodzi ze strony - http://skarabo.net/sid-22-zasilacz-preampa.htm

-
- 375...499 postów
Tak sie składa że mam sporo rdzeni i miedzi i mogę wygenerować samodzielnie dławiki, jednak moja wiedza teoretyczne na ten temat jest znikoma. Ten który złożyłem wczoraj powstał dlatego że znalazłem karkasy z uzwojeniami pasujące do kształtek które miałem.
Co do filtru zastanowię się nad nim, jednak najpierw zobaczymy jak wzmak będzie działał po złożeniu.
Co do filtru zastanowię się nad nim, jednak najpierw zobaczymy jak wzmak będzie działał po złożeniu.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- moderator
Symetryzacja żarzenia, kiedy jest ono stałoprądowe i jeszcze podniesione względem masy podpada pod przesadę trzeciego stopniasaico pisze:Rysunek pochodzi ze strony [...]

Natomiast dobra stabilizacja napięcia żarzenia bez ograniczenia prądu potrafi nawet uszkodzić lampę tudzież inne elementy układu, gdyż rezystancja grzejnika na zimno jest stosunkowo niska. Zdecydowanie lepiej by było żarzyć stałym prądem. A jeszcze lepiej porządnie poprowadzić masę i nie szukać przydźwięku tam, gdzie go nie ma.
A propos, robię właśnie wysokoczuły przedwzmacniacz mikrofonowy, w którym rzeczywiście loctalowa lampa zbierała przydźwięk od żarzenia. Mostek plus jeden kondensator załatwiły sprawę od ręki, całkowicie.
-
- 375...499 postów
Projekt zakończony sukcesem!
Wzmacniacz działa jak ta lala, przydźwięk pochodził od odtwarzacza mp3 z którego czerpałem sygnał. Wydaje mi się że wzmacniacz go ubił ponieważ jeszcze wczoraj działał jako-tako, wcześniej doskonale a dziś tylko pierdział gromowo
Podłączyłem wzmak do radia i zaśpiewał cudnie. Przydźwięk jest nadal słyszalny, ale nie jest dokuczliwy.
Urządzenie ma dobre niskie tony, mimo że prób dokonywałem na widocznych na zdjęciu szerokopasmowych głośników z telewizora bez obudowy było je słychać dość dobrze.
Ogólnie na tych głośnikach dźwięk to szklanka, ani zimny ani bardzo ciepły. Jutro podłącze Altusy 100 i zobaczę jak z nimi zagra.
Transformatory głośnikowe celowo są krzywo przykręcone, w takich pozycjach łapią najmniej zakłóceń od sieciowego.
Dziękuje wszystkim za rady i oczywiście nadal jestem na nie otwarty. Przyznam że nie mam za bardzo koncepcji co do obudowy na trafoki.
Wzmacniacz działa jak ta lala, przydźwięk pochodził od odtwarzacza mp3 z którego czerpałem sygnał. Wydaje mi się że wzmacniacz go ubił ponieważ jeszcze wczoraj działał jako-tako, wcześniej doskonale a dziś tylko pierdział gromowo

Podłączyłem wzmak do radia i zaśpiewał cudnie. Przydźwięk jest nadal słyszalny, ale nie jest dokuczliwy.
Urządzenie ma dobre niskie tony, mimo że prób dokonywałem na widocznych na zdjęciu szerokopasmowych głośników z telewizora bez obudowy było je słychać dość dobrze.
Ogólnie na tych głośnikach dźwięk to szklanka, ani zimny ani bardzo ciepły. Jutro podłącze Altusy 100 i zobaczę jak z nimi zagra.
Transformatory głośnikowe celowo są krzywo przykręcone, w takich pozycjach łapią najmniej zakłóceń od sieciowego.
Dziękuje wszystkim za rady i oczywiście nadal jestem na nie otwarty. Przyznam że nie mam za bardzo koncepcji co do obudowy na trafoki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω
Znajoma mi obudowa... bodaj Z26 na której robiłem prototyp PP. Na górę (trafa) pasuje do niej Z40 http://www.kradex.com.pl/shop?product=102.
-
- 375...499 postów
Niestety proponowana przez Ciebie obudowa jest za mała. Chyba coś ze sklejki ulepię ale ten pomysł musi jeszcze dojrzeć w mojej głowie.saico pisze:Na górę (trafa) pasuje do niej Z40
Właśnie prowadzę odsłuchy na Altusach. źródłem sygnału jest odtwarzacz CD Kenwood. Brzmienie szklankowate, sporo góry i środka, dół trochę kuleje. Słychać że to lampa, dźwięk ma jakieś takie inne brzmienie niż tranzystor.
Brum jest dość dobrze słyszalny, będę eksperymentował z dławikiem i filtrem napięcia sieciowego. Oprócz brumu sieciowego słychać tez coś co przypomina mi szum radiowy.
Mimo to jestem zadowolony przede wszystkim bo to działa

Ω µ Π φ α β ε ω