JCM 801 - nowy projekt
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
JCM 801 - nowy projekt
Witam.
W załączniku podrzucam schemat nowego projektu - preamp to zmodowany JCM 800 a końcówka mocy 1 W wzorowana na Firefly. Dodatkowo pętla FX od VV jednak zmodyfikowana tylko do opcji szeregowej.
Prosił bym o sprawdzenie czy nie strzeliłem gdzieś jakiegoś bubla. Ewentualnie jakieś uwagi co do wartości elementów. Napięcie zasilania będzie mniejsze jak w normalnym JCM 800 więc zastanawiam się czy nie będzie zbytnio mulił ten preamp przy obecnych wartościach. Jakieś pomysły ewentualnych modyfikacji ?
Myślę czy jako R27 nie dać dwóch 220 Ohm szeregowo zamiast jednego 470 Ohm żeby uzyskać wartość jak w oryginale Firefly.
W załączniku podrzucam schemat nowego projektu - preamp to zmodowany JCM 800 a końcówka mocy 1 W wzorowana na Firefly. Dodatkowo pętla FX od VV jednak zmodyfikowana tylko do opcji szeregowej.
Prosił bym o sprawdzenie czy nie strzeliłem gdzieś jakiegoś bubla. Ewentualnie jakieś uwagi co do wartości elementów. Napięcie zasilania będzie mniejsze jak w normalnym JCM 800 więc zastanawiam się czy nie będzie zbytnio mulił ten preamp przy obecnych wartościach. Jakieś pomysły ewentualnych modyfikacji ?
Myślę czy jako R27 nie dać dwóch 220 Ohm szeregowo zamiast jednego 470 Ohm żeby uzyskać wartość jak w oryginale Firefly.
- Załączniki
-
- JCM 801.pdf
- (55.77 KiB) Pobrany 451 razy
Re: JCM 801 - nowy projekt
C1 i C6 za małe, C4 i C5(!) za duże. Jeżeli ma być R7(po co), to niepotrzebnie Gain=1M. Ogólna uwaga - preamp typu Marshall jest zdecydowanie "wdzięczniejszy" w kwestii dokonywania różnych "modów". Można uzyskać bajkowe przestery. Odwrotnie, układ Slo/Rectifier jest układem "zamkniętym". Najczęściej poprawki prowadzą wprost do pogorszenia, zamiast polepszenia. W "marszalu" można rzeźbić w nieskończoność.
Myślę, że C1 podniosę do 470pF natomiast C6 całkowicie wywalę. C4 zostawie jak jest ale C5 obniżę do 1000pF. R7 dałem bo pojawia się on we wszystkich modach opartych na brzmieniu S.I.R #34 a właśnie w tą stronę chcę zmodyfikować preamp.
C1 220p, C6 220-470p, C4 470p, C5 220p albo 470p w szereg z 220k. Co do R7 -
-co mi tam jakiś SIR, albo i cała sicz! Tekst wokół obrazka znany zapewne.Re: JCM 801 - nowy projekt
Jak chcesz brzmienie AFD to może warto tu wrzucić preamp z Marshalla SL5? On też pracuje na niższych napięciach niż JCM - trafo daje 200V AC.
Witam po przerwie.
Piecyk złożony i uruchomiony. Muszę jeszcze go trochę doszlifować bo po pierwsze lekko muli a po drugie jak są na maxa odkręcone treble i master vol to przy ustawieniu gain w granicach 8 - 9 zaczynna delikatnie piszczeć natomiast przy w pełni odkręconym gainie objaw ustępuje. Muszę chyba jeszcze pokombinować z wartościami elementów na pierwszych dwóch stopniach.
Kilka zdjęć poglądowych w załączniku.
Piecyk złożony i uruchomiony. Muszę jeszcze go trochę doszlifować bo po pierwsze lekko muli a po drugie jak są na maxa odkręcone treble i master vol to przy ustawieniu gain w granicach 8 - 9 zaczynna delikatnie piszczeć natomiast przy w pełni odkręconym gainie objaw ustępuje. Muszę chyba jeszcze pokombinować z wartościami elementów na pierwszych dwóch stopniach.
Kilka zdjęć poglądowych w załączniku.
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dziwna ta pętla efektów jakaś. Wzmacniacz ładny, do szczęścia brakuje dekielków na transformatorze głośnikowym. 

Czemu pętla jest dziwna ?
- kciuq
- 1250...1874 posty
Będą sample i końcowy schemat?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Będą w okolicach połowy - końcówki maja. Nie skończyłem jeszcze obudowy a chcę nagrać na dedykowanym głośniku.
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dziwna, bo po prostu wywaliłeś część pętli równoległej, zostawiając R19 w katodzie. Jeżeli robisz pętlę szeregową, to dlaczego nie zrobiłeś zwykłego wtórnika katodowego z polaryzacją automatyczną (wywalając R17) zamiast tego dziwnego pierwszego stopnia. Regulację send dałbym na siatce, a nie bezpośrednio na wyjściu. W całej tej zabawie chodzi o niską impedancję wyjściową pętli.Ghost pisze:Czemu pętla jest dziwna ?
Zrobiłem tak bo oryginalnej pętli i tak używałem zawsze w ustawieniu szeregowym, więc stwierdziłem, że wywalę część równoległą. Z resztą ktoś już kiedyś podobnie zrobił pamiętam i było ok. Czasem można się pobawić i spróbować zrobić coś inaczej niż ustawa przewidziała 

-
- 125...249 postów
Planuję budowę czegoś podobnego , tylko ma być mocniejszy przester i możliwość przełączenia na barwę czystą. Wzmacniacz ma służyć do testowania efektów i gitar na jednym z forów gitarowych. Mam pytanie : skąd brałeś trafa?
Poza tym konstrukcja bardzo ładna i cieszy mnie widok czysto wykonanego wnętrza
Poza tym konstrukcja bardzo ładna i cieszy mnie widok czysto wykonanego wnętrza
Trafa zamawiałem u Leszka Ogonowskiego. Za TG + TS z przesyłką wyszło 220 zł, a grają bardzo fajnie 

-
- 100...124 posty
- Kontakt:
Wszystko ladnie, tylko czemu te kondensatory katodowe takie wielgachne? 63V by spokojnie starczylo