E130L
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
E130L
Czy ktoś eksperymentował z lampami E130L? Kupiłem kwadrę i zastanawiam się, co z nimi zrobić, czy SE, czy też potwora 120W, lub 2x60 PP? Ma ktoś z nimi już doświadczenia? Lampy podobają mi się, wyglądają na solidne, trwałość 10 000 godzin pracy... Na SE trochę szkoda kwadry... Nie wymagają wysokiego napięcia, zadowalając się zaledwie 300 VDC anodowego...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 2500...3124 posty
Re: E130L
To nie są dobre do SE lampy, mają mocno nieliniowe ch-ki, była już o tym mowa na forum. Do UL też się nie bardzo nadają, bo mają sporo niższe maksymalne napięcie siatki drugiej. Za to można z nich zrobić właśnie świetny i bardzo sprawny klasyczny push-pull, tak pisałeś 2x60W. Sam mam 8 sztuk tych lampek i zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami: klasyczny PP ale w połączeniu triodowym, albo nietypowo SEPP. E130L ma bardzo duże nachylenie ch-ki, więc w połączeniu triodowym nie trzeba dużego napięcia, żeby ją wysterować.
-
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
Wzmacniacz ze strony jogisa to już maksymalny wypas. Stabilizacja napięcia na lampach, magiczne oczka, oddzielne uzwojenia do UL. Mały majątek ktoś na niego wydał. Ja bym się jednak upierał przy zmarnotrawieniu tej lampy na triodę w klasie A PP 

-
- 2500...3124 posty
Najlepszy będzie chyba Williamson. Jak ma być oktalowo to 2x6N8S na kanał, a nowalowo dałbym 2x6N1P. Do wysterowania końcówki będzie potrzebne niecałe 30V w klasie AB a w A nawet mniej, więc spokojnie wystarczy wzmocnienia.
-
- 250...374 postów
Podoba mi się w nich także anoda na szczycie bańki, uważam takie rozwiązanie za świetny pomysł. Konstruktor lampy EL34 spieprzył sprawę umieszczając anodę tuż obok żarzenia, a przecież można było zrobić to znacznie lepiej...
A dlaczego spierzył? rozmieszczenie elektrod na cokole starano się standaryzować.Andrew pisze:Podoba mi się w nich także anoda na szczycie bańki, uważam takie rozwiązanie za świetny pomysł. Konstruktor lampy EL34 spieprzył sprawę umieszczając anodę tuż obok żarzenia, a przecież można było zrobić to znacznie lepiej...
Trudno nazwać bezpieczniej gdy lampa jest na wierzchu i mamy podpięty kabel z wysokim napięciem o sporej energii zgromadzonej w kondesatorach zasilacza plus spora amplituda napięcia przemiennego. Proszenie się o prokuratora.AndrzejJ pisze:Czy ja wiem- sporo bezpieczniej.
-
- 3125...6249 postów
Można założyć estetyczną klatkę na lampy. Dodatkowo zabezpieczy je przed zbiciem.STUDI pisze: Trudno nazwać bezpieczniej gdy lampa jest na wierzchu i mamy podpięty kabel z wysokim napięciem o sporej energii zgromadzonej w kondensatorach zasilacza plus spora amplituda napięcia przemiennego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Przecież dokładnie o to mi chodziło...STUDI pisze:A dlaczego spierzył? rozmieszczenie elektrod na cokole starano się standaryzować.Andrew pisze:Podoba mi się w nich także anoda na szczycie bańki, uważam takie rozwiązanie za świetny pomysł. Konstruktor lampy EL34 spieprzył sprawę umieszczając anodę tuż obok żarzenia, a przecież można było zrobić to znacznie lepiej...
Trudno nazwać bezpieczniej gdy lampa jest na wierzchu i mamy podpięty kabel z wysokim napięciem o sporej energii zgromadzonej w kondesatorach zasilacza plus spora amplituda napięcia przemiennego. Proszenie się o prokuratora.AndrzejJ pisze:Czy ja wiem- sporo bezpieczniej.
-
- moderator
Jak na mój gust, takie lampy znakomicie sprawdzają się w układzie SE, ale nie do słuchania, tylko do grania, kiedy nie staramy się wcale unikać zniekształceń. Od dłuższego czasu używam do grania jednej 6L6, która podobnie niezbyt nadaje się do SE jeżeli patrzeć kategoriami audio.
-
- 250...374 postów
Umieszczenie wyprowadzenia anody obok żarzenia jest idiotycznym pomysłem, jeśli produkuje się lampę teoretycznie mogącą pracować do 800v... Jeśli już tak musiało być, to należało przynajmniej cokół wykonać jako ceramiczny np...
-
- 50...74 posty
Jakiś czas temu już do tego podchodziłem, brak jednak odzewu. Może teraz ruszymy?Einherjer pisze: Ja bym się jednak upierał przy zmarnotrawieniu tej lampy na triodę w klasie A PP
viewtopic.php?f=8&t=10488&start=30 - ostatni post.