Juwel-po co taki układ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Juwel-po co taki układ?

Post autor: JasiuSz »

Witam, wziąłem na warsztat Juwela, widać, że już był kiedyś naprawiany. Wymieniłem m.in.kondensator 50 mikro w katodzie EL84, okazało się, że stary był odłączony, połączyłem wszystko ponownie jak pokazywał schemat:
Juwel.gif
Styki 61-64 są załączane w poz. UKF i adapter. Na moje ucho nie ma różnicy w brzmieniu przy zwartych i otwartych stykach. Jaki mógł być cel tych połączeń, co ma filtrować ten obwód po załączeniu AM? J.Szatkowski
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Juwel-po co taki układ?

Post autor: tszczesn »

JasiuSz pisze:Witam, wziąłem na warsztat Juwela, widać, że już był kiedyś naprawiany. Wymieniłem m.in.kondensator 50 mikro w katodzie EL84, okazało się, że stary był odłączony, połączyłem wszystko ponownie jak pokazywał schemat:
Juwel.gif
Styki 61-64 są załączane w poz. UKF i adapter. Na moje ucho nie ma różnicy w brzmieniu przy zwartych i otwartych stykach. Jaki mógł być cel tych połączeń, co ma filtrować ten obwód po załączeniu AM? J.Szatkowski
To filtr na 9kHz, eliminujący tą częstotliwość przy odbiorze AM. 9kHz to przyjęty odstęp pomiędzy stacjami na pasmach radiofonicznych, Przy odbiorze jakiejś stacji sąsiednia, silna stacja może dać w detektorze gwizd o tej częstotliwości (zdudnią się nośna odbierana i sąsiednia). Tak jest prościej niż robić hiperselektywne wzmacniacze p.cz.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Re: Juwel-po co taki układ?

Post autor: JasiuSz »

Znowu się czegoś dowiedziałem, dziekuję. J.Sz.