Juwel-po co taki układ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Juwel-po co taki układ?
Witam, wziąłem na warsztat Juwela, widać, że już był kiedyś naprawiany. Wymieniłem m.in.kondensator 50 mikro w katodzie EL84, okazało się, że stary był odłączony, połączyłem wszystko ponownie jak pokazywał schemat:
Styki 61-64 są załączane w poz. UKF i adapter. Na moje ucho nie ma różnicy w brzmieniu przy zwartych i otwartych stykach. Jaki mógł być cel tych połączeń, co ma filtrować ten obwód po załączeniu AM? J.SzatkowskiNie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Juwel-po co taki układ?
To filtr na 9kHz, eliminujący tą częstotliwość przy odbiorze AM. 9kHz to przyjęty odstęp pomiędzy stacjami na pasmach radiofonicznych, Przy odbiorze jakiejś stacji sąsiednia, silna stacja może dać w detektorze gwizd o tej częstotliwości (zdudnią się nośna odbierana i sąsiednia). Tak jest prościej niż robić hiperselektywne wzmacniacze p.cz.JasiuSz pisze:Witam, wziąłem na warsztat Juwela, widać, że już był kiedyś naprawiany. Wymieniłem m.in.kondensator 50 mikro w katodzie EL84, okazało się, że stary był odłączony, połączyłem wszystko ponownie jak pokazywał schemat:Styki 61-64 są załączane w poz. UKF i adapter. Na moje ucho nie ma różnicy w brzmieniu przy zwartych i otwartych stykach. Jaki mógł być cel tych połączeń, co ma filtrować ten obwód po załączeniu AM? J.Szatkowski
-
- 250...374 postów
Re: Juwel-po co taki układ?
Znowu się czegoś dowiedziałem, dziekuję. J.Sz.