Jak glosno gra radio lampowe

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

archie1979
5...9 postów
5...9 postów

Jak glosno gra radio lampowe

Post autor: archie1979 »

Mam radio dominante w2, zeby bylo slychac musze miec odkrecone na maks. Czy antena ze wzmacniaczem wplynie na glosnosc ? Jezeli tak to jaka zamontowac. To radio ma antene ukf wewnatrz. Moze wymienic lampy ?
Archie
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jak glosno gra radio lampowe

Post autor: ed_net »

Witam !
U mnie Dominante gra bardzo głośno , wystarczająco głośno przy skręconym do połowy potencjometrze, zarówno Warszawa I na długich , jak też kilka stacji na UKF. Antenę mam kilka metrów rozciągniętą pod sufitem , radio stoi na poddaszu.
Fakt ,że u mnie są małe zakłócenia - mieszkam na wsi i jeżeli sołtys nie spawa swoją zabytkową spawarką to raczej nie ma zakłóceń.
Spróbuj podmienić lampę głośnikową EL 84 i sprawdzić jak gra na gramofonie i długich , a jak będzie dobrze , a UKF słabo to trzeba spróbować ECC 85 w głowicy i EF 89.
Nie od rzeczy byłoby też sprawdzić czy chodzą wszystkie głośniki.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

archie1979 pisze:Mam radio dominante w2, zeby bylo slychac musze miec odkrecone na maks. Czy antena ze wzmacniaczem wplynie na glosnosc ? Jezeli tak to jaka zamontowac. To radio ma antene ukf wewnatrz. Moze wymienic lampy ?
Archie
Zależy co to znaczy głośno. Typowe stołowe radio z kilkuwatową lampą mocy (EL84, EL12, EL3 itp) i dużym głośnikiem spokojnie pozwoli przy pełnej mocy słuchać radia z drugiego końca mieszkania. Oczywiście nie osiągnie głośności przy której można w domu osiągnąć dyskotekę,
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Romans (z EBL21) na połowie zakresu potencjometru potrafił nagłośnić pomieszczenie około 40 m^2.
No ale duża, drewniana obudowa plus skuteczny głośnik to cały sukces w tym przypadku, bo plastikowa Sarabanda nie miała już takiego wigoru.
Pionier B2 też robił wrażenie pracy mocniejszego, niż jest w rzeczywistości, jeżeli chodzi o natężenie dźwięku nieznacznie uległ Jubilatowi.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

elektrit pisze: Pionier B2 też robił wrażenie pracy mocniejszego, niż jest w rzeczywistości, jeżeli chodzi o natężenie dźwięku nieznacznie uległ Jubilatowi.
Oj tak. Nawet bateryjne lampy, mocą przecież nie grzeszące potrafią narobić niezłego hałasu. Pionier B2/3 który już dosyć długo leży u mnie na warsztacie jest tego dobrym przykładem, rozkręcony mocniej sprawia że audycję czy muzykę słyszę wyraźnie nawet kiedy jest włączona polerka.

Nieco z innej beczki. Miałem jakiś czas temu w moim warsztaciku kolumnę, głośnik 8" jakaś firmowa konstrukcja. Z czystej ciekawości podłączyłem ją do tego Pioniera który się wietrzył do dołu filtrami, sygnał podając z komputera na S1 lampy 1S5T. To co usłyszałem wprawiło mnie w osłupienie, czyściutki, klarowny dźwięk, z zaskakująco dobrym, niskim i czystym basem. Powtórzyłem eksperyment na Promyk-Lux'ie (stoi na oknie, gra praktycznie codziennie, czasem od rana do nocy non stop) jako że mocniejszy jest wzmacniacz oczekiwałem że będzie jeszcze lepiej. A tu pupa. Głośniej o wiele, ale już dźwięk zrobił się normalny (jak na ECL)