Cześć! Może to nie Wisła ale też coś mało popularnego
Lazuryt 107, rocznik 1972, stan idealny. Było kilka uszkodzeń:
- spalone rezystory w S2 PL500 i anodowy PFL200,
- spalona PCL805,
- uszkodzona pentoda PCL86,
- trafo głośnikowe miało przerwę na uzwojeniu pierwotnym
Należy to cudo podregulować (liniowość itepe) oraz założyć na kablu dodatkowy tłumik sygnału z anteny bo sygnał z modulatora jest dla niego za mocny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lazuryta 106 też posiadać, można rzec że oba te TV są praktycznie identyczne. Jedyna różnica to jet w gabarytach i przednim, plastikowym "panelu" grze na 106 widnieje napis a na 107 nie.
Pozdrawiam
Dokładnie jest jak pisze Piotrek, nigdy fabrycznej takiej głowicy nie widziałem, budowali "dostawki" ZTA, z resztą brzydkie, beznadziejne ale działające. Już kiedyś poruszałem temat tych głowic, nikt nie widział, nikt nie słyszał. Wiele odbiorników było wyposażonych w takie okienko ze skalą, np. Beryl, Neptunów moc, Ametysty, Lazuryty, Tosca Lux, Granit itepe. Jedynie w Berylu szło założyć taką ZTA pod odbiornikiem bo miał wysokie nogi. O np. taki jak u mnie jest: https://plus.google.com/photos/10699513 ... 9837575819
z tym że akurat to foto pokazuje Beryla z mega długimi nogami (obecnie są krótkie) oraz ma całą ZTA w obudowie zamocowaną pod skrzynką.
Ja zakładałem "ruskie" głowice decymetrowe od Rubina714, pasowały prawie idealnie i bardzo dobrze pracowały, tylko skala się nie zgadzała bo była do 39 kanału a głowica do 60 kanału.
Piotrek J. pisze:Ze zdjęć wynika, że to skala od ewentualnej przystawki na IV pasmo... Szkoda, że nigdy tych przystawek nie zrealizowano.
Może i słusznie bo i po co? Problem dotyczy głównie konstrukcji z lat 60-tych kiedy to w paśmie UHF nic nie nadawano. Jak widać konstruktorzy przewidywali możliwość odbioru w tym paśmie ale "przewodnia siła narodu" nie przewidywała nadawania. Lata 70-te, pomimo że nadal nie nadawano w tym paśmie ale pojawiły się odbiorniki wyposażone w głowice ZTG (Libry, Saturny, Neptuny). W Warszawie nadawanie na UHF rozpoczęto pod koniec lat 80-tych i były to dwa programy - radziecki na kanale 53 i pierwszy na kanale 27. W tym czasie odbiorniki wyposażone tylko w głowice TV67/9 odchodziły do krainy wiecznych łowów i montaż głowic UHF był już mało opłacalny.
meteor
Tytuł: Re: Chwalę się
PostNapisane: Wt lut 04, 2014 1:50 am
Także ich używałem, ze dwie jeszcze zostały. Obraz był odrobinę mniej kontrastowy, czułość ok. Wywalałem głowicę vhf i tam to montowałem z gałką od tamtej głowicy. Elegancko i taniej niż połówka ZTG 00 .
W czasach przystawek UHF, lampowe głowice byłyby silnym anachronizmem. Rozbiórka głowicy 1-12 daje pojęcie, jakie to ustrojstwo. A ZTG były na warikapach. Używał ktoś stabilizatora UL 1520?
Marcin K. bo widzę, że masz wiedzę w starych TV- powiedz mi, co to mógł być za Neptun, ekran mały, 14 góra 17 cali i teraz nie jestem pewien bo trochę zatarło się w pamięci-obudowa z pewnością typu meblowego, nie plastik i u spodu coś w rodzaju cokolika nieco schowanego w głąb, być może na nim szczebelki głośnika i pokrętła. Taki mały zgrabny telewizor.