Mińsk P-7

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Mińsk P-7

Post autor: slawekgaj3 »

Witam wszystkich oldradiowców.
Ponieważ nie miałem do tej pory w swojej kolekcji odbiornika produkcji ZSRR, jeżeli tylko trafiła się okazja, nabyłem Mińsk P-7.
Elektrycznie kompletny, obudowa do znacznej renowacji. Po oczyszczeniu i wstępnym sprawdzeniu podłączyłem go do zasilania i: na falach krótkich gra czysto i wyraźnie (obcojęzyczne stacje), a na falach długich bardzo duży szum, przydźwięk, zakłócenia, praktycznie nie słyszalna Warszawa I, magiczne oko nie reaguje na strojenie.
I tutaj moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: od czego sugerujecie rozpocząć "zabawę" z falami długimi.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Mińsk P-7

Post autor: zagore1 »

slawekgaj3 pisze:Witam wszystkich oldradiowców.
Ponieważ nie miałem do tej pory w swojej kolekcji odbiornika produkcji ZSRR, jeżeli tylko trafiła się okazja, nabyłem Mińsk P-7.
Elektrycznie kompletny, obudowa do znacznej renowacji. Po oczyszczeniu i wstępnym sprawdzeniu podłączyłem go do zasilania i: na falach krótkich gra czysto i wyraźnie (obcojęzyczne stacje), a na falach długich bardzo duży szum, przydźwięk, zakłócenia, praktycznie nie słyszalna Warszawa I, magiczne oko nie reaguje na strojenie.
I tutaj moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: od czego sugerujecie rozpocząć "zabawę" z falami długimi.
Z długimi tak jest - ja odbieram tylko w niektórych porach dnia ( w zależności od pogody, od tego jakie urządzenie włączy sąsiad itd..
Próbuj o różnych porach dnia i nocy, daj dobre uziemienie.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Mińsk P-7

Post autor: jacekk »

Najlepiej włączyć jakieś inne radio z podłączoną taką samą anteną. Od razu widać co przychodzi eterem i kablem a co generuje radio. Ostatnio sąsiad zaoszczędził na jakimś złomie z przetwornicą elektroniczną i mam piękne zakłócenia od fal długich po UKF...