Przewody ekranowane
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Przewody ekranowane
W radiu które próbuje naprawić mam uszkodzone przewody ekranowane. Ekran jest z cienkiej blaszki opleciony wokół gorącej żyły o średnicy około 0,8mm. Wszystko w koszulce olejowej która jest sztywna, popękana i się rozsypuje. Chcę to wymienić i czy mogę zastosować cienki kabel od audio tzw "czincze" czy może coś innego co jest dostępne obecnie na rynku.
-
- 1250...1874 posty
Re: Przewody ekranowane
Te chinchowe kabelki średnio się nadają. Jeśli ma być coś z epoki i do tego dobrze działające to poszukaj kabli w ekranie ze starych TV. Miedziany oplot cynowany, wewnątrz solidny przewód. Te mniejsze można schować jak oryginał w koszulkę olejową.
-
- 25...49 postów
To by było najlepsze. Owego czasu jak w latach 80-tych zajmowałem się naprawą RTV to miałem tych ekranów mnóstwo. Niestety wszystkie moje części już przepadły wiec muszę szukac to co jest na rynku obecnie.
-
- 3125...6249 postów
W większości telewizorów jako umasienie kineskopów stosowano goły ekran. Wystarczy do środka wciągnąć kawałek przewodu i masz gotowy przewód ekranowany. Trzeba tylko rozejrzeć się po śmietnikach. Na szczęście "nurkowie" tego nie wyjmują.
-
- 2500...3124 posty
Oj nawet nie masz pojęcia jak wyjmują, przecież to czysta miedź. Potrafią wyrwać i opalić 2 cm przewodu a co dopiero 30 cm plecionki miedzianej....TELEWIZOREK52 pisze: Na szczęście "nurkowie" tego nie wyjmują.
A jak już jesteśmy przy temacie: Poszukuje ( sklep, allegro ) miękkiego w miarę taniego przewodu 4 żyłowego do słuchawek , nie musi być ekranowany. Ważne by był okrągły w solidnej powłoce i max 4mm średnicy
Szukaj LIYY 4x0,14 lub 0,25. Średnica mniej niż 4 mm. LiYCY 4x0,14 może mieć 4mm.