Preamp Kranka z modem Edge
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Preamp Kranka z modem Edge
Co myślicie o dodaniu do preampu Kranka regulatora Edge za drugim stopniem? Regulator przeszczepiony na żywca (bez dobierania elementów) z Club Mastera zaprojektowanego przez jednego z kolegów na tym forum lub na elektrodzie (nigdy mi się szukać nie chce autora ale mam nadzieję, że się nie obrazi). Mam zamiar sprawdzić jak się taki regulator sprawuje i czy jest sens go montować, ale może ktoś jest na tyle mocny od strony teoretycznej aby przewidzieć następstwa jego zastosowania akurat w tym preampie.
Re: Preamp Kranka z modem Edge
Witam,
Wydaje mi się, że przedwzmacniacz straci swój charakter - taki regulator bardziej przytłumi sygnał, niż oryginalny dzielnik w tym miejscu.
Może lepiej potencjometr 500k z C1 (góra - suwak) i C2 (masa - suwak).
A dlaczego chcesz wsadzić taki regulator?
Wydaje mi się, że przedwzmacniacz straci swój charakter - taki regulator bardziej przytłumi sygnał, niż oryginalny dzielnik w tym miejscu.
A dlaczego chcesz wsadzić taki regulator?
Żeby sprawdzić jaki to ma wpływ na brzmienie
i czy jest przydatne. Tylko tyle.

Wydaje mi się, że taka regulacja będzie zbyt "agresywna" - nie wykorzystasz w pełni całego zakresu, bo będzie albo piszczenie, albo wokal z Cannibal Corpse.
Moim zdaniem lepszy byłby drugi "gain" z kondensatorem, albo równolegle do siatki potencjometr i kondensator (High Cut)..
Chyba jedyne wyjście to zrobić dziurę na drugi potencjometr i przekonać się samemu jak to gada.
Jak będzie do kitu zawsze można zrobić z tego Gain2 - wtedy i z 4 stopni ukręcisz cleana (Orange Dark Terror, Cornford Harequin - wzdycham do niego i polecam posłuchać na youtube!)
Moim zdaniem lepszy byłby drugi "gain" z kondensatorem, albo równolegle do siatki potencjometr i kondensator (High Cut)..
Chyba jedyne wyjście to zrobić dziurę na drugi potencjometr i przekonać się samemu jak to gada.
Jak będzie do kitu zawsze można zrobić z tego Gain2 - wtedy i z 4 stopni ukręcisz cleana (Orange Dark Terror, Cornford Harequin - wzdycham do niego i polecam posłuchać na youtube!)
Zawsze można odzyskać w następnym stopniu. Niemniej też mam wrażenie że potencjometr/kondensator/on/off/on jest bardziej przekonujący. Jeśli dobrze domyślam się skąd to jest (Futube?), to wrażenie można podeprzeć "słyszałem, no ok, fajne ale wolałbym jw.)popiol17 pisze: Wydaje mi się, że przedwzmacniacz straci swój charakter - taki regulator bardziej przytłumi sygnał, niż oryginalny dzielnik w tym miejscu.
Można inaczej - zastosować _dodatkowo_ normalny "fenderowski" korektor napędzany z anody z ufiksowanym (bądż nie ale wtedy sie dużo gałek coś robi...) mid. Forfiter, tfu, Fortin taki myk odkopał dość przekonująco ostatnio. Oczywiście ten korektor to bliżej początku niż końca (tam zostawić ten co jest).
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 375...499 postów
Wygląda to tak w symulacji:
Tracimy trochę z gaina, ale krank i tak ma go za dużo
Zmieniając kondensator 300p na 500p uzyskamy przebieg bardziej zbliżony do oryginału w maksymalnym położeniu potencjometru.
A piszczenia raczej nie będzie bo z wykresu wynika że nawet przy maksymalnym położeniu sopranu będzie mniej niż w oryginale. W połączeniu z potencjometrem "Sweep" można będzie uzyskać ciekawe brzmienie...
Tracimy trochę z gaina, ale krank i tak ma go za dużo

Zmieniając kondensator 300p na 500p uzyskamy przebieg bardziej zbliżony do oryginału w maksymalnym położeniu potencjometru.
A piszczenia raczej nie będzie bo z wykresu wynika że nawet przy maksymalnym położeniu sopranu będzie mniej niż w oryginale. W połączeniu z potencjometrem "Sweep" można będzie uzyskać ciekawe brzmienie...
A jakby wywalić ten 220k pomiedzy kondensatorem międzystopniowym a układem edge to jak to będzie wyglądać? Zrobiłbyś symulacje?
-
- 375...499 postów
500p i bez 220K wygląda dużo lepiej, przy około 80% pasmo jest porównywalne z oryginałem. W skrajnych położeniach można uzyskać trochę więcej basu lub sopranu w stosunku do oryginału, czyli zmieni się charakter "ziarnistości" przesteru od gruzu do piachu
Rożnica w "gejnie" będzie nieodczuwalna bo to wychodzi mi 1% na potencjometrze "gain".
Ja bym dał jeszcze anty-parazyta 10K na siatkę od suwaka potencjometru...

Ja bym dał jeszcze anty-parazyta 10K na siatkę od suwaka potencjometru...
Dzięki. Nad antyparazytem też myślałem. Nie lubie też braku antyparazytu na pierwszej lampie. Też dam jakiś niewiększy niż 10k.
Wcześniej tego nie zauważyłem bo chyba posługiwałem się troszkę innym schematem, ale za korektorem jest jeszcze jeden wspólny stopień dla kanału czystego i przesterowanego. Mam nadzieję, że bardzo konieczny nie będzie przy typowej końcówce mocy 100W na EL34. Najwyżej pozbędę się rezystora pomiedzy korektorem a masterem i zmniejszę Rk ostatniego stopnia.
No to teraz pytanko o potencjometry do EDGE i SWEEP. Według mnie liniowe, ale... moze ktoś ma inne doświadczenia...
Ja u siebie dałem sweep liniowy i jak na moje ucho jest ok.
-
- 375...499 postów
ja mam u siebie sweep logarytmiczny, wtedy jest większą precyzja w zakresie niskich tonów, edge wydaje mi się ze też powinien być logarytmiczny bo z wykresy wynika ze 50 % wartości potencjometru nie dzieli nam go na połówki...
ale i tak na ucho trzeba dobrać
ale i tak na ucho trzeba dobrać

na wyjściu potencjometru treble jest u mnie 14V rms na obciążeniu 1MOhm, dla EL34 w PP potrzeba jakieś 25V RMS (50 g-g) więc każdy 2 triodowy inwerter zapewni wystarczające wzmocnieniepainlust pisze:Wcześniej tego nie zauważyłem bo chyba posługiwałem się troszkę innym schematem, ale za korektorem jest jeszcze jeden wspólny stopień dla kanału czystego i przesterowanego. Mam nadzieję, że bardzo konieczny nie będzie przy typowej końcówce mocy 100W na EL34. Najwyżej pozbędę się rezystora pomiedzy korektorem a masterem i zmniejszę Rk ostatniego stopnia.
Podrzucam zdjęcie mojego testowego preampu. Jest zrobiony z tego co znalazłem na warsztacie (do wzmacniacz testowego wystarczy). Listwa zawiera nie tylko preamp Kranka z modem ale także preamp fenderopodobny (kompletny brak korektora) oraz inwerter.
-
- 375...499 postów
Jak postępy? Pytam bo zrobiłbym u siebie ten mod jak będzie pozytywna opinia