Witam w Nowym Roku. Szukam pomocy i zaraz powiem, o co chodzi. Sprawiłem sobie prezent świąteczny w postaci radyjka z przedwojennej Łotwy, rzadki model p.n. KOLIFOX. I pierwsze pytanie: czy ktoś wie, jaka może być częstotliwość pośrednia tego radyjka? Ta podana w Radiomuseum niestety, nie trzyma się kupy. Stan układu elektrycznego był zdecydowanie zły (rozgrzebane i poprzerabiane), po rekonstrukcji w/g podobnego schematu (o oryginale mogę tylko pomarzyć) próbuję uruchomić wzm. p.cz. i wychodzi mi maksymalnie 82 kHz, zamiast podanych 468 kHz. Filtry w bdb stanie, wyglądają nie ruszane, chociaż nie ma kondensatrorów stałych, tylko trymery. Sprawdzam przy pomocy generatora cyfrowego, przy częstotliwości 82 kHz wzmocnienie jest b.dobre, chociaż mierzone na ucho... Dokładne zestrojenie na później. Czy ktoś spotkał taką pośr. częstotliwość, albo gdzie tkwi błąd w rozumowaniu? Jeszcze nie uruchamiałem heterodyny, bo porwane cewki i rozwalony przełącznik. Nie chciałbym stosować jakichś implantów, ale jak nie wyjdzie oryginał, to chyba będę zmuszony adaptować jakiś typowy układ wejściowy i p.cz.
A tak w ogóle radio ma piękną i solidną skrzynkę, ale wnętrze takie sobie. Całkowity brak listew montażowych, co powoduje, że przewody pęczkami lutowane są do wyprowadzeń lamp albo, też pęczkami, do masy. Piękna skala, niestety doszła w czterdziestu czterech kawałkach, bo w transporcie oberwał się głośnik i zrobił kipisz. Jakoś posklejałem i zeskanowałem to, co dało się uratować. Jeszcze nad nią popracuję.
A wszystkim, którzy doczytali ten wątek do końca, życzę w Nowym Roku wszystkiego Dobrego. Pozdrawiam
KOLIFOX
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: KOLIFOX
moim skromnym zdaniem pcz. w tym radyjku to 110kHz.Np.w starym radyjku Ryga jest taka.A wychodzi Ci na 82 Khz,bo pewnie rozstrojona.Także w starych radyjkach z podwójną przemianą 2-ga pcz. bywała 110 kHz(w jakim? nie pamiętam)
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
O prezentowanym odbiorniku informacji nie znalazłem. Natomiast o firmie jest:
http://www.odlr.ru/forum/showthread.php?t=1409
"№1.Радиоприемник "Kolifox 1". (Производитель этого приемника именуется "Radiofirma "KOLIFOX", ipašnieks Ņikolajs Klemptners". Модель приемника неизвестна, пока позиционируется под условным названием "Колифокс1". Фирма эта - кустарная, вполне возможно, что сам Николай Клемптнер, кстати, выживший при немецкой оккупации еврей, сам сидел и паял свои приемники и тираж их был мизерный. Поэтому они так и редки. Известно теперь 3 экземпляра, причем, этой модели, уже два."
Ten fragment ze wskazanej strony po polsku:
Radioodbiornik „Kkolifox 1”. Producentem tego odbiornika jest "Radiofirma "KOLIFOX", ipašnieks Ņikolajs Klemptners".
Model odbiornika jest nieznany, póki co zaszeregowany jest pod umowną nazwą "Колифокс1"( nadaną przez kolekcjonera). Firma rzemieślnicza, całkiem możliwe, że sam Ņikolajs Klemptners , tak przy okazji- żyd, który przeżył niemiecką okupację, sam montował swoje odbiorniki i ich ilość była niewielka. Dlatego są tak rzadkie. Obecnie są znane trzy egzemplarze, przy czym tego modelu – dwa.
Po naconalizacji (po anaksji Lotwy przez Związek Radziecki w 1940r.) firma była połączona z firmą Lejbowica i ta nowopowstała otrzymała nazwę „Radiopionieris”.
Podczas wojny , w okresie okupacji niemcy dokonali dalszego scalenia z inną firmą . O tym można znaleźć informacje w źródłach:
http://www.oldradio.lv/leibovic.html
http://www.odlr.ru/forum/showthread.php?t=1409
"№1.Радиоприемник "Kolifox 1". (Производитель этого приемника именуется "Radiofirma "KOLIFOX", ipašnieks Ņikolajs Klemptners". Модель приемника неизвестна, пока позиционируется под условным названием "Колифокс1". Фирма эта - кустарная, вполне возможно, что сам Николай Клемптнер, кстати, выживший при немецкой оккупации еврей, сам сидел и паял свои приемники и тираж их был мизерный. Поэтому они так и редки. Известно теперь 3 экземпляра, причем, этой модели, уже два."
Ten fragment ze wskazanej strony po polsku:
Radioodbiornik „Kkolifox 1”. Producentem tego odbiornika jest "Radiofirma "KOLIFOX", ipašnieks Ņikolajs Klemptners".
Model odbiornika jest nieznany, póki co zaszeregowany jest pod umowną nazwą "Колифокс1"( nadaną przez kolekcjonera). Firma rzemieślnicza, całkiem możliwe, że sam Ņikolajs Klemptners , tak przy okazji- żyd, który przeżył niemiecką okupację, sam montował swoje odbiorniki i ich ilość była niewielka. Dlatego są tak rzadkie. Obecnie są znane trzy egzemplarze, przy czym tego modelu – dwa.
Po naconalizacji (po anaksji Lotwy przez Związek Radziecki w 1940r.) firma była połączona z firmą Lejbowica i ta nowopowstała otrzymała nazwę „Radiopionieris”.
Podczas wojny , w okresie okupacji niemcy dokonali dalszego scalenia z inną firmą . O tym można znaleźć informacje w źródłach:
http://www.oldradio.lv/leibovic.html
-
- 1250...1874 posty
Jeśli to radyjko z E-buy z 03-12-13 wylicytowane za 51 euro to tylko pogratulować!!! ,a pewnie jest też co pozazdrościć
pozdrawiam Roman

pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 125...249 postów
Dobra, przyznam się, to jest to radio, dzięki za uznanie. Przy okazji: obwody p.cz. odstrajają się najwyżej o kilka kHz, po czym wzmocnienie drastycznie spada. Pozdrawiamromanradio pisze:Jeśli to radyjko z E-buy z 03-12-13 wylicytowane za 51 euro to tylko pogratulować!!! ,a pewnie jest też co pozazdrościć![]()
pozdrawiam Roman