Witam!
Dzis stałem się włascicielem telewizora Neptun 313A. Stan nawet nawet, chodzić chodzi ale jest problemik...jak to się programuje na którym kanale ma być nastawione to pokrętło z boku? w które gniazdko wkłada się antenę? jest jakiś klawisz UHF...do czego on słuzy?...jednym słowem potrzebuję porad jak uruchomić to cacko
Pozdrawiam
Grzegorz
Przełącznik kanłów ustaw fdzie kolwiek, byleby coś złapał. Antenę podaj na odpoweidnie gniazdo do odbioru "dalekiego", lub długiego. Zrób to zależnie od poziomu sygnału u Ciebie. Ten klawisz to może jest UHF/VHF.
Dzięki za podpowiedź jutro spróbuje go odpalić
Aha dodam że telewizor ten ma troche zużyty już kineskop...tzn. słabo już widać, dopiero po zaciemnieniu pokoju można coś zobaczyć...czy zna ktoś sposób na przywrócenie (choćby częściowe) jasności obrazu? Słyszalem kiedyś o metodzie "podżarzania" kineskopu...jak myślicie pomaga to coś?
To nie koniecznie musi być zużyty kineskop. Równie dobrze może być kłopot z zasilaczem W.N. Należy pomierzyć tam napięcia i sprawdzić lampy. Może poprostu jest za niskie napięcie przyłożone na anodę kineskopu. Albo najzwyczajniej musisz doregulować ostrość, jaskrawoś, kontrast i nasycenie.
Moja babcia miała kiedyś Neptuna 312. Ale był zepsuty, zajmował miejsce, więc go rozmontowałem, chyba zbyt pochopnie.... Ale zachowa ła się instrukcja i schemat
Telewizor stroiło się w ten sposób, że ustawiało się przełącznik bębnowy w pozycji jednego z kanałów 1-12, a następnie dostrajało się precyzerem - mniejszą gałką, współosiową z przełącznikiem bębnowym. Przełącznik UHF służył do załączania przystawki UHF (na dwóch tranzystorach AF139). Tzn. u mnie, o ile pamiętam, tej przystawki nie było - prawdopodobnie produkowano wersje z możliwością odbioru UHF i bez. W każdym razie jest na schemacie. Skala do UHF pod ekranem na tyle przypominała radiową, że w dzieciństwie myślałem, że ten neptun to radio i TV w jednym. Z tyłu odbiornika znajdowało się 8 końcówkowe gniazdo do podłączenia przewodowego zdalnego sterowania (włącz - wyłącz, głośność, jaskrawość).
A rzadki to jest telewizor? Swoją drogą ja tez taki widze pierwszy raz...ale wygląda fajnie i jak go odpale to bedzie z niego dobra ozdoba mojego "Labolatorium"...
Mam problem z odpaleniem tego grzmota..otóż po włożeniu anteny nie mogę dostroić zadnej stacji...aha co prawda udało się złapać na bodajże 4 kanale jakies stacje radiowe ale poza tym nie udało się złapać zadnego programu...
Pomóżcie
Mleko na ekranie jest...czasem jak mu cos odbije to jest i snieg i szumi...a jeszcze ciekawsze jest samoczynne zwiększanie i zmniejszanie się jasnosci ekranu co to za ciort? kablówki nie mam, próbowałem z anteny coś złapać i nic..
No cóż jest coś nie tak. Ja sprawdziłbym przede wszystkim elektrolity ! To częsta przyczyna nie pracowania starych urządzeń. Wymieniasz i masz jakieś 80-90% mniej problemów. Należy dokręcić wszystkie śruby mocujące nasze polski elektrolity w zasilaczu (lubią się luzować). Jak złapałeś jakieś stacje to nie tak źle. Znaczy to, że głowica i tor fonii są sprawne (zgrubsza). Co do zmieniania jasności obrazu, to można sprawdzić potencjometr od regulacji jasności, ewentualnie pozostałe, czyli kontrast, i jaskrawość. Z tego co mówisz, to problemy są z wizją. Możesz sprawidzić stopień końcowy wizji, ewntualnie wcześniej.