lampowe i japońskie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
lampowe i japońskie
Witam
dostałem zadanie-zdalnie w/g zdjęć opisać procedurę nałożenia linki skali w radyjku Delmonico model PB 742,nie dość ,że lampowe to jeszcze japońskie z 1961r.Bardzo więc proszę zaawansowanych w linkach(radiowych) o małą "burzę mózgów".Szukając materiałów na temat radia wyczytałem ,że to prawdopodobnie JVC,a Delmonico to importer.Mam dostać wykaz lamp,dopiszę,bo ciekawe jakie.Analizując zdjęcia myślę,że:
małe kółko środkowe,na lewo od koła agregatu przenosi napęd od gałki strojenia,jest w jednej osi z kołem agregatu(z luzem na ośce)
można by poprawić (lub nie) japońskich inzynierów i założyć sprężynkę na jednym z końców linki zawiązanych na kole agregatu
trzeba wziąć pod uwagę,że agregat ma przekładnię zębatą zmieniającą kier. obrotu
pozdrawiam Roman
dostałem zadanie-zdalnie w/g zdjęć opisać procedurę nałożenia linki skali w radyjku Delmonico model PB 742,nie dość ,że lampowe to jeszcze japońskie z 1961r.Bardzo więc proszę zaawansowanych w linkach(radiowych) o małą "burzę mózgów".Szukając materiałów na temat radia wyczytałem ,że to prawdopodobnie JVC,a Delmonico to importer.Mam dostać wykaz lamp,dopiszę,bo ciekawe jakie.Analizując zdjęcia myślę,że:
małe kółko środkowe,na lewo od koła agregatu przenosi napęd od gałki strojenia,jest w jednej osi z kołem agregatu(z luzem na ośce)
można by poprawić (lub nie) japońskich inzynierów i założyć sprężynkę na jednym z końców linki zawiązanych na kole agregatu
trzeba wziąć pod uwagę,że agregat ma przekładnię zębatą zmieniającą kier. obrotu
pozdrawiam Roman
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 625...1249 postów
Re: lampowe i japońskie
A jak jest zorientowana skala? Z której strony ma być wskazówka przy zamkniętym agregacie?
-
- 1250...1874 posty
w tym położeniu płytek agregatu jak na zdjęciach wskazówka i bezpośrednio przy niej( z prawej str.) sprężynka naciągu są po lewej stronie skali- patrząc od przodu,od str. skalistaku pisze:A jak jest zorientowana skala? Z której strony ma być wskazówka przy zamkniętym agregacie?
pozdrawiam Staszku! R.
-
- 625...1249 postów
Znaczy agregat jest zamkniety gdy wskazówka jest z lewej strony. Ja to widzę mniej więcej tak:
-
- 625...1249 postów
Japończyk, ale tak z niemiecka wygląda. Te żarówy do oświetlenia skali na jakie są napięcie? Z choinki się urwały?
-
- 1250...1874 posty
tradytor,a skąd ja mam wiedzieć,dostałem tylko fotki z prośbą o pomoc w naprawie linki skali,więc z mojej choinki te lampki się raczej nie urwały.Dzięki za pomoctradytor pisze:Japończyk, ale tak z niemiecka wygląda. Te żarówy do oświetlenia skali na jakie są napięcie? Z choinki się urwały?

co do żarówek, pewnie mogą być i na 6V i na 12V,zależy jak podłączone i jakie napięcie wyłazi z trafa.Także te lampy mogą mieć Uż 6,3, 12V,albo być podłączone w szereg razem z żarówkami?.Schemat tego radia chyba nie istnieje,nie znalazłem.Znalazłem za to stronę japońskiego Muzeum Radia po wpisaniu w Google
japan tube radio jest trochę do oglądania choć nie pokazują pełnej kolekcji.
pozdrawiam Roman
-
- 1250...1874 posty
Moja wersja obiegu linki jest inna,może jeszcze ktoś da swoją?.Kółeczka górne lewe i prawe są w jednej linii ale odsunięte w stronę skali.Koło agregatu ,kółko środkowe /po lewej od niego/ i rolka pokrętła strojenia są w jednej linii.Ciekawy szczegół,to kółeczko środkowe ma możliwość przesuwu po osi-po co?staku pisze:Znaczy agregat jest zamkniety gdy wskazówka jest z lewej strony. Ja to widzę mniej więcej tak:
pozdrawiam R.
-
- 625...1249 postów
Można też inaczej i w tej wersji układ jest mało wrażliwy na przesunięcie w linii kółek, ale strasznie cudaczny i nie sądzę aby tak sobie komplikowano pracę. Punkty zaczepienia linki są ustawione na oko.
Romku, pokaż Twój pomysł na ten napęd.
-
- 1250...1874 posty
nooo tak,ale jak się to robi?,jestem dobry jedynie w technice staroradiowej,a w takich sprawach jak ta,aby zaznaczyć coś / nawet w kolorkach/ na foto-jestem jak to coś od stołu.Umiem odebrać pocztę elektronicznąstaku pisze:Można też inaczej i w tej wersji układ jest mało wrażliwy na przesunięcie w linii kółek, ale strasznie cudaczny i nie sądzę aby tak sobie komplikowano pracę. Punkty zaczepienia linki są ustawione na oko.

-
- 125...249 postów
Z tego co widzę na skali wskazówka przy zamkniętym agregacie (max pojemność ) powinna być po prawej stronie. ( Może żle widzę bo mało ostre jest zdjęcie) Mój schemat linki.
JACEK
-
- 1250...1874 posty
Witamjajacek pisze:Z tego co widzę na skali wskazówka przy zamkniętym agregacie (max pojemność ) powinna być po prawej stronie. ( Może żle widzę bo mało ostre jest zdjęcie) Mój schemat linki.
W Twojej wersji i wersji Staszka linka z górnego kółka idzie na rolkę gałki strojenia,a one nie są w jednej linii,więc będzie pod dużym kątem.W mojej wersji linka z kółka górnego idzie....też na tę rolkę,ale dopiero teraz to skojarzyłem

pozdrawiam! R.
-
- 625...1249 postów
Przerysowałem bo na wcześniejszym rysunku nic nie widać. Takie wężowisko to miało być:romanradio pisze:W Twojej wersji i wersji Staszka linka z górnego kółka idzie na rolkę gałki strojenia,a one nie są w jednej linii,więc... R.
-
- 1250...1874 posty
Moje gratulacje!Nie takie znów wężowisko,ale problem rozwiązany.Z tym,że linka idąca od rolki gałki strojenia-z dołu na koło agregatu musi być opasana na 3/4 obwodu koła,a więc zamocowana po lewej/na rys/stronie koła,czy tak?.Myślę też,że założenie sprężynki naciągu na końcu tej opasanej na kole linki ułatwi montaz całości.Przy okazji-na Allegro pojawiają sie regularnie radyjka z USA,warto przeglądnąć kilka stron radiowych amerykańskich traktujących o obiegu linek skalowych.Są tam praktycznie wszystkie odbiorniki lampowe USA (nie ma tego Delmonico,bo to japończyk).Na GUGLU:staku pisze:Przerysowałem bo na wcześniejszym rysunku nic nie widać. Takie wężowisko to miało być:romanradio pisze:W Twojej wersji i wersji Staszka linka z górnego kółka idzie na rolkę gałki strojenia,a one nie są w jednej linii,więc... R.
Dial Cord Stringing Guide
pozdrawiam!
Roman
-
- 625...1249 postów
Raczej tak. Punkty zaczepienia trzeba tak określić aby nie zabrakło linki przy odwijaniu.romanradio pisze:Z tym,że linka idąca od rolki gałki strojenia-z dołu na koło agregatu musi być opasana na 3/4 obwodu koła,a więc zamocowana po lewej/na rys/stronie koła,czy tak?
pozdrawiam!
Roman