Bardzo dziwna lampa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Bardzo dziwna lampa
Pomocy może ktoś wie co to za lampa brak jakichkolwiek napisów
Napewno od jakiegos starego radia ale jestem ciekawy od jakiego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

Re: Bardzo dziwna lampa
To lampowy układ scalony . Robiła takie coś między innymi firma Loewe. Wygląda mi na 3NF. Pochuchaj na bańkę, to może dojrzysz typ.Andrzej Molicki pisze:Pomocy może ktoś wie co to za lampa brak jakichkolwiek napisów
Pozdrawiam
P.S. Od pewnego czasu szukam lamp wielokrotnych, więc jakbyś chciał się "pomieniać" za coś, to jestem chętny:P
-
- 375...499 postów
-
- 10...14 postów
-
- moderator
Re: Bardzo dziwna lampa
Jest to Loewe 3NF. Jak ci niepotrzebna to z chęcią się wymienię na ciekawe lampy audio - np. EL50, EL12/375, ECC33 (nówki, Philips, Mullard, Valvo). Mnie audio niepotrzebne, a to ciekawy radiowy zabytek, w sam raz pasujący do mojej kolekcji.Andrzej Molicki pisze:Pomocy może ktoś wie co to za lampa brak jakichkolwiek napisów
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
Dwustopniowy, oporowy wzmacniacz napięciowy + wzmacniacz mocy. (3 triody)Andrzej Molicki pisze:WITAM.
Jakie było jej pierwotne zastosowanie???
Popatrz sobie tutaj: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... /Loewe.htm
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
Ty ją lepiej owiń w papier i w sejfie zamknij:)Andrzej Molicki pisze:OTLamp Wielkie dzięki za informacje mam juz jej schemat więc musze sprawdzic czy jest sprawna? Wypadało by jakies radyjko z epoki na niej zrobić
To lampa z lat 20 ubiegłego wieku, żadko już spotykana, szkoda było by ją eksploatować...
Pionier U2
-
- moderator
Nie kupisz do niej raczej podstawki, nietypowa jest (bywają czasami na Ebayu, ale za lekko absurdalne pieniądze). Ale żarzenie omomierzem możesz sprawdzić.Andrzej Molicki pisze:OTLamp Wielkie dzięki za informacje mam juz jej schemat więc musze sprawdzic czy jest sprawna? Wypadało by jakies radyjko z epoki na niej zrobić
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Sprawna - ok 100Euro , jako że jest to lampa kolekcjonerska i 'musi wyglądać'. (jak mieszkasz w Polsce to taniej, Niemcy, a oni byliby podstawowym klientem dla owej lampki), brak napisów nieco zmniejsza jej wartość niestety strasznie się boją kupować w Polsce lampy, i ceny osiągałem nieciekawe. Jak niesprawna to grosze - wbrew pozorom było tych lamp mnóstwo (Loewe wyprodukował ich kilka milionów), tylko ich nietypowa konstrukcja powoduje, że są poszukiwane przez kolekcjonerów i podbija cenę. Duże ceny (rzędu 500Euro) osiąga tylko nówka sztuka w idealnym stanie w fabrycznym pudełku (które mocno nietypowe było, zwłaszcza w pierwszym okresie).Andrzej Molicki pisze:Kupiłem ją z podstawką widac ją na pierwszym zdjeciu z napisów nic nie da sie odczytać widac tylko kawałek brązowj ramki namalowanej na szkle.
Jaka moze byc wartość takiej lampy??? :?:
BTW. Jak wcześniej napisałem - mogę się wymienić za lampy audio, jak tylko ta ma sprawne żarzenie.
-
- 500...624 posty
Lampa ma sprawne żarzenie nie wiem jaka jest emisja. Po wizycie na stronie http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... /Loewe.htm
jeżeli będzie sprawna mam w zamiarach zbudowanie takiego radia ,muszę tyko znależć coś na temat sposobu nawijania takich cewek.
jeżeli będzie sprawna mam w zamiarach zbudowanie takiego radia ,muszę tyko znależć coś na temat sposobu nawijania takich cewek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma