Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady
Zapraszam do wolnej dyskusji na wyżej wskazany temat.
Posiadam Aktualnie na stole Technics SL-3
Lubię liniowe gramofony.
Testowałem jednak ostatnio nowe igły w tym gramofonie bez znaczących różnic w słuchawkach mowa o odsłucha a nie o pomiarach bo płyty testowe posiadam.
Mógłbym wykonać pomiar ale z braku czasu łatwiej zmienić igłę na sferyczną bądź eliptyczną nową bądź używaną i sprawdzić co słychać.
Czy u Was również czasem słychać Sybilanty to głoski tzw. świszczące, a więc nasze s, sz, ś, cz i ich odpowiedniki w innych językach?
Ogólnie słyszę to na różnej firmy gramofonach i różnych wkładkach na jednych mniej na innych więcej ale jest to zjawisko które występuję czy udało się komuś z was zwalczyć jeśli tak to w jaki sposób ?
Posiadam Aktualnie na stole Technics SL-3
Lubię liniowe gramofony.
Testowałem jednak ostatnio nowe igły w tym gramofonie bez znaczących różnic w słuchawkach mowa o odsłucha a nie o pomiarach bo płyty testowe posiadam.
Mógłbym wykonać pomiar ale z braku czasu łatwiej zmienić igłę na sferyczną bądź eliptyczną nową bądź używaną i sprawdzić co słychać.
Czy u Was również czasem słychać Sybilanty to głoski tzw. świszczące, a więc nasze s, sz, ś, cz i ich odpowiedniki w innych językach?
Ogólnie słyszę to na różnej firmy gramofonach i różnych wkładkach na jednych mniej na innych więcej ale jest to zjawisko które występuję czy udało się komuś z was zwalczyć jeśli tak to w jaki sposób ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Lecho
- 375...499 postów
Re: Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne por
Taak, winyl do łask powraca, moim zdaniem a momentary lapse of reason czy jakoś tak. A patefon mam i to Pionier automat, PL335, dekoracja mieszkania, raz w roku pogra sobie kolędy, Mazowsze, Śląsk, właśnie dziś. Chociaż przeczytałem niedawno że największa wytwória płyt dla całego świata to właśnie w Czechach powstaje
http://www.novinky.cz/domaci/312145-nej ... -svet.html
chyba pora sklep muzyczny otworzyć, zapraszam. Wesołych Świąt !
http://www.novinky.cz/domaci/312145-nej ... -svet.html
chyba pora sklep muzyczny otworzyć, zapraszam. Wesołych Świąt !
lubię szum starej płyty
To mój staruszek , ale ja takie lubię . Płyt mam parę i dość często słucham winyli .
Jedynie marzy mi się dobry preamp lampowy gramofonowy .
Jedynie marzy mi się dobry preamp lampowy gramofonowy .
Kupię NTE132
- Lecho
- 375...499 postów
Preamp na baniach próżniowych ? A może właśnie ten
viewtopic.php?f=8&t=25775
lubię szum starej płyty
Tak na baniach próżniowychLecho pisze:Preamp na baniach próżniowych ? A może właśnie ten

Kupię NTE132
Dzisiaj dokładnie raz jeszcze sprawdziłem działanie swojej igły w Gramofonie Technics SL-3.
Zakupiłem nową igłę do gramofonu po wymianie sopran zrobił się wyraźniejszy sybilanty zniknęły prawie są nie słyszalne.
Słucham Sandry albumu mirror - wydanego przez Virgin.
Na głowie aktualnie mam remont mieszkania (kuchnia i inne sprawy) w związku z tym nie ma czasu na pisanie.
Praca dom, dom praca.
P.S.
Odsłuchu dokonywałem na słuchawkach AKG701 plus preamp Yamaha CX-630.
Czekam na myjkę (opiszę Wam wrażenia dźwiękowe oraz to czy warto w to inwestować pieniążki - taki prezent od mikołaja chciałem ale jeszcze do mnie nie dotarł)
Zakupiłem nową igłę do gramofonu po wymianie sopran zrobił się wyraźniejszy sybilanty zniknęły prawie są nie słyszalne.
Słucham Sandry albumu mirror - wydanego przez Virgin.
Na głowie aktualnie mam remont mieszkania (kuchnia i inne sprawy) w związku z tym nie ma czasu na pisanie.
Praca dom, dom praca.
P.S.
Odsłuchu dokonywałem na słuchawkach AKG701 plus preamp Yamaha CX-630.
Czekam na myjkę (opiszę Wam wrażenia dźwiękowe oraz to czy warto w to inwestować pieniążki - taki prezent od mikołaja chciałem ale jeszcze do mnie nie dotarł)

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Zrobiłem szczotkę do kurzu
jeszcze ciepła, dopiero co skończyłem , to pierwsza próba ,trochę wyprzedza igłę ale może da się wyregulować 

Kupię NTE132
"Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady"
Brakowało takiego tematu,więc bardzo dobrze że się pojawił.
Brakowało takiego tematu,więc bardzo dobrze że się pojawił.

- Lecho
- 375...499 postów
Ciekawe rozwązanie...szczoteczka na przegubie. Mam jakiś antistatic carbon fibre brush marki Lenco, ponad 25 lat jeden i ten sam a jak służy. Vinyl forever. PF2014.
lubię szum starej płyty
Nie jest na przegubie , zrobiłem łożysko na jednej kuleczce z łożyska 5mm ,chodzi aż za szybko.
Jako szczotki użyłem pędzelek z włosia za dwa pięćdziesiąt
Jako szczotki użyłem pędzelek z włosia za dwa pięćdziesiąt

Kupię NTE132
Jeżeli można to mam pytanie.
Co to jest ta metalowa nakładka na płycie i jakie ma zadanie?
- Lecho
- 375...499 postów
Kolego Djivo, liniowca nie miałem nigdy ale jak radzi sobie kiedy płyta nieznacznie krzywa, fala powiedzmy 3-4 mm bo i takie są a dobre ramię odczyta bez usterki. Na fotce to swoiste kuriozum a mianowicie gramofon liniowy pionowego ruchu.
lubię szum starej płyty
To taki bajerWacek Z pisze:Jeżeli można to mam pytanie.

Kupię NTE132
Sybilanty Piotrze z reguły dają płyty nieco zakurzone i gdy przytarta igła.Obecne generyczne mogą być różnej jakości,Wsio empiria.
Płyty muje alkoholem poliwinylowym.Wylewa się na dysk i rozprowadza gąbeczka .Tworzy elastyczną błonkę po około 20 minutach.Naklejam kawałeczek taśmy samoprzylepnej i zdejmuję .
Potem na Płyta wygląda jak nowa i brzmi prawie jak nowa!!Oczywiście nie znikają głębokie rysy bo jak.Potem na talerz i i kilkakrotnie zbieram kurz wysokiej jakości szczotką.
Nie trzymam płyt we wkładkach plastikowych.Najlepsze sa papierowe powleczone folią.Nie elektryzuja się.
Jakość odsłuchu zależy od wielu czynników :
a.wytwórnia
b.jakość masy
c.stan igły
d.stan płyty i jej zabrudzenia.
Płyty cenne a nieco pogięte (zwichrowane I odtwarzam na starutkich Lenco czy Dualach gdzie ramią miało dużą swobodę ruchu pionowego.Nowsze konstrukcje sobie z tym nie radzą.!!!
Gramofony o ramieniu klasycznym czasami niezbyt dobrze prowadza igle w rowku(nawet b.dobre konstrukcje) i wtedy wyciagam ktoregos z tangencjałow i jest lepiej.
Lubie stare konstrukcje idlerowo-paskowe z cieżkim talerzem bo te dla mnie graja najlepiej a mineło latek 40!!!
Podobnie magneetofony kasetowe z połowy lat 70-ych które miały cięzkie koła zamachowe jak z młyna dają b.regularny bieg.Poza tym ciężka konstrukcja nie jest podatna na drgania pasożytnicze ale to osobny temacik.
Pozdrawiam Tomasz
Płyty muje alkoholem poliwinylowym.Wylewa się na dysk i rozprowadza gąbeczka .Tworzy elastyczną błonkę po około 20 minutach.Naklejam kawałeczek taśmy samoprzylepnej i zdejmuję .
Potem na Płyta wygląda jak nowa i brzmi prawie jak nowa!!Oczywiście nie znikają głębokie rysy bo jak.Potem na talerz i i kilkakrotnie zbieram kurz wysokiej jakości szczotką.
Nie trzymam płyt we wkładkach plastikowych.Najlepsze sa papierowe powleczone folią.Nie elektryzuja się.
Jakość odsłuchu zależy od wielu czynników :
a.wytwórnia
b.jakość masy
c.stan igły
d.stan płyty i jej zabrudzenia.
Płyty cenne a nieco pogięte (zwichrowane I odtwarzam na starutkich Lenco czy Dualach gdzie ramią miało dużą swobodę ruchu pionowego.Nowsze konstrukcje sobie z tym nie radzą.!!!
Gramofony o ramieniu klasycznym czasami niezbyt dobrze prowadza igle w rowku(nawet b.dobre konstrukcje) i wtedy wyciagam ktoregos z tangencjałow i jest lepiej.
Lubie stare konstrukcje idlerowo-paskowe z cieżkim talerzem bo te dla mnie graja najlepiej a mineło latek 40!!!
Podobnie magneetofony kasetowe z połowy lat 70-ych które miały cięzkie koła zamachowe jak z młyna dają b.regularny bieg.Poza tym ciężka konstrukcja nie jest podatna na drgania pasożytnicze ale to osobny temacik.
Pozdrawiam Tomasz
Chrzan coś takiego jak w tym linku http://allegro.pl/alkohol-poliwinylowy- ... 17609.html ??
Lecho - Nie wiem czy poradzi sobie z 3-4 mm falami bo to sporo. Zresztą nie posiadam takich płyt chyba wcale. Lub mało, więc trudno mi to sprawdzić jak trafię to napiszę Wam. Tangencjale posiadam 3 szt. Wszystkie 3 Technicsa.
Pozdrawiam fajnie, że wątek się rozkręca.
Lecho - Nie wiem czy poradzi sobie z 3-4 mm falami bo to sporo. Zresztą nie posiadam takich płyt chyba wcale. Lub mało, więc trudno mi to sprawdzić jak trafię to napiszę Wam. Tangencjale posiadam 3 szt. Wszystkie 3 Technicsa.
Pozdrawiam fajnie, że wątek się rozkręca.