Blaupunkt Nizza 3D

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Blaupunkt Nizza 3D

Post autor: PZL P-11c »

Obraz 071.jpg
Witam kolegów ,ostatnio zakupiłem na bazarze odbiorniczek Blaupunkta ,obudowa dość zniszczona ale sądzę że uda się reanimacja. W środku prawie 1cm kurzu ,radio po sprawdzeniu udało się uruchomić , na pierwszym planie pojawiły się dodatkowe efekty błyskowe i dźwiękowe .Okazało się ,że powodem jest zagazowana lampa końcowa EL84 , po podstawieniu na sprawną radio gra,jeszcze pojawia się objaw ściszania się głosu ,ostatnio miałem podobnie w Simensie ,przyczyną był kondensator sprzęgający .Pozostaje sprawdzić kondensatory.Drugim objawem jest brak głosu w bocznych głośnikach, nie wiem jak je sprawdzić ,to jakaś wersja głośników wysokotonowych zasilonych z pierwotnego uzwojenia transformatora głośnikowego. Wcześniej spotkałem się w odbiorniku Blaupunkta z głośnikami elektrostatycznymi ale budowa ich była inna.Może ktoś z kolegów spotkał się z taką budową głośnika i wie jak je sprawdzić .Załączam zdjęcia jak wyglądają .Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Blaupunkt Nizza 3D

Post autor: Piotrek J. »

Te głośniki niestety się nadają do śmieci...
Są zbudowane tak, że do kwadratowej płytki piezo przyklejona jest membrana a z drugiej strony obudowa. Nie muszę dodawać, co po tylu latach dzieje się z takim kryształem, mimo że jest pokryty farbą.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Piotrek J. pisze:Te głośniki niestety się nadają do śmieci...
Są zbudowane tak, że do kwadratowej płytki piezo przyklejona jest membrana a z drugiej strony obudowa. Nie muszę dodawać, co po tylu latach dzieje się z takim kryształem, mimo że jest pokryty farbą.

Witam ,dziękuje za odpowiedź.Zastanawiało mnie dlaczego wysypały mi się przez otworki kawałki farby a to po prostu resztki elementów piezo .Czy to budowa podobna do wkładek piezoelektrycznych w adapterach typu Bambino ?. Może można wyciąć kawałki z głośniczków piezo i zastosować w miejsce orginalnych elementów , choć rozklejenie obudowy nie będzie łatwe.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Farba pęka, dostaje się wilgoć, która niszczy materiał piezoelektryczny. Teoretycznie jest możliwe odtworzenie takiego przetwornika od zera, ale jest to bardzo trudne.
Ratujmy stare tranzystory!
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Kolego PZL: tak mi chodzi coś podobnego po głowie:znaleźć możliwie dużą słuchawkę piezoelektryczną i odpowiednio przykleić zachowaną membranę do jej membrany punktowo precyzyjnie dobranym klejem?
Inna opcja:osobny kanał górnych tonów, jak w Beethovenie, z osobnym małym trafkiem,może nawet zrobionym z trafa odchylania linii OTV lampowego?I zwyczajne głośniki wysokotonowe o małej średnicy?
To jest tylko taka teoretyczna opcja,której nie sprawdziłem.
No i wracając do piezoelektrycznych:to jest elektrycznie kondensator, więc musi być dosyć wysokim napięciem zasilany,dlatego jest podłączony po str.pierwotnej trafa.Ale czy nie czasem powinien dostawać tylko składową zmienną?Przez inny kondensator?
Proszę to sprawdzić.Ja już nie pamiętam tych układów.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Jakie wymiary ma ta płytka? Z ciekawości rozebrałem głośniczek wysokotonowy przeznaczony do montażu w samochodzie... Leżał już dawno, para kosztowała 10zł. Używałem ich wraz z generatorem do odstraszania psów które robiły coś nieprzyjemnego na moim trawniku. Wewnątrz znajduje się płytka, wymiary to około 13,5mm x 13,5mm, przyklejona rogami na coś podobnego do żywicy do membrany w kształcie kopułki. Była ona zasilana z cewki i kondensatora, potwornie głośne ustrojstwo.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

jacekk pisze:Jakie wymiary ma ta płytka? Z ciekawości rozebrałem głośniczek wysokotonowy przeznaczony do montażu w samochodzie... Leżał już dawno, para kosztowała 10zł. Używałem ich wraz z generatorem do odstraszania psów które robiły coś nieprzyjemnego na moim trawniku. Wewnątrz znajduje się płytka, wymiary to około 13,5mm x 13,5mm, przyklejona rogami na coś podobnego do żywicy do membrany w kształcie kopułki. Była ona zasilana z cewki i kondensatora, potwornie głośne ustrojstwo.
Witam,nie wiem jaki duży jest element piezoelektryczny w głośniczku , postaram się delikatnie nożem wyskrobać klej łączący obudowę i sprawdzę. pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

ballasttube pisze:Kolego PZL: tak mi chodzi coś podobnego po głowie:znaleźć możliwie dużą słuchawkę piezoelektryczną i odpowiednio przykleić zachowaną membranę do jej membrany punktowo precyzyjnie dobranym klejem?
Inna opcja:osobny kanał górnych tonów, jak w Beethovenie, z osobnym małym trafkiem,może nawet zrobionym z trafa odchylania linii OTV lampowego?I zwyczajne głośniki wysokotonowe o małej średnicy?
To jest tylko taka teoretyczna opcja,której nie sprawdziłem.
No i wracając do piezoelektrycznych:to jest elektrycznie kondensator, więc musi być dosyć wysokim napięciem zasilany,dlatego jest podłączony po str.pierwotnej trafa.Ale czy nie czasem powinien dostawać tylko składową zmienną?Przez inny kondensator?
Proszę to sprawdzić.Ja już nie pamiętam tych układów.
Witam ,sprawdziłem sposób podłączenia głośniczków.Jest tak jak piszesz poprzez kondensator 5n z anody EL84 oraz druga strona z odczepu transformatora głośnikowego .Równolegle do głośników jest rezystor 10k.
Pisałem wcześniej ,że spróbuję otworzyć głośniczki,udało się .Niestety z elementu piezoelektrycznego pozostały tylko białe śmieci.Załączam zdjęcie , otwór na spodzie membrany ma średnice 1,6 cm. Posiadam w swoich zasobach głośniki GDW 6,5/1,5 , może można stosując inny układ zastosować w radiu ?. Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Przekątna tej mojej płytki to 18mm, więc powinno być ok. Tyle ze jest ona na metalowym podłożu. Myślę że tylko przyklejenie rogami by wystarczyło, bezwładność płytki powinna załatwić sprawę przenoszenia drgań, tak przynajmniej było w oryginale. Tyle że membrana mniejsza była... Mogę wysłać tą płytkę listem, do prób. Jeśli zadziała jak powinno pokopię w przydasiach, powinienem znaleźć drugi taki głośnik.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Możesz daćdowolne wysokotonowe dynamiczne tylko pokombinuj z kondensatorem odcinającym niskie.Około 3,3 uF powinien być bipolarny.Albo kup na All piezoelektryczne i popatrz czy się nie da wsadzić w starą obudowę.
Pozdrawiam Tomasz
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Może być do dyspozycji głośnik wysokotonowy z Dominante i do tego mały TG z tegoż radia . Niestety głośnik jest tylko jeden.
Jeśli jesteś zainteresowany to zmierzę wymiary i zrobię fotki.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

ed_net pisze:Witam !
Może być do dyspozycji głośnik wysokotonowy z Dominante i do tego mały TG z tegoż radia . Niestety głośnik jest tylko jeden.
Jeśli jesteś zainteresowany to zmierzę wymiary i zrobię fotki.
Pozdrawiam ed_net.

Witam kolegów ,na początek spróbuję zamontować płytki piezoelektryczne od kolegi jacekk ,mam obiecane ,czekam na pocztę.Jeżeli nie zadziała z resztą która pozostała z starych głośników to będę szukał innego wyjścia .Myśl aby zakupić za radą kolegi chrzan49 na allegro inne piezo też wydaje się dobra , choć nie będą to orginałne. Nawet nie wiedziałem ,ze można dostać inne głośniki piezoelektryczne inne niż popularne małe buzzery. Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam kolegów ,udała się reanimacja głośniczków piezoelektrycznych, przy zastosowaniu płytek od kolegi jacekk. Płytki okazały się trochę mniejsze od otworu na dnie głośnika ale dokleiłem kawałek brystolu wycięty w kształcie stożka z ściętym czubkiem i to zmniejszyło otwór .Następnie przy pomocy kleju cyjanoakrylowego dokleiłem płytki, głośnik przenosi tony wysokie . Nie wiem czy głośność tak naprawionych głośników jest taka sama jak orginalnych ale dźwięk przy głośniejszm słuchaniu radia jest wyraźnie słyszalny.Pozostała wymiana kondensatorów papierowych aby radio nie ściszało odbioru.Dokładam do postu schemat jaki znalazłem ,może ktoś skorzysta ,ja szukając wcześniej w sieci nie znalazłem.Pozdrawiam Darek.