Radio Tatry - próba reanimacji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radio Tatry - próba reanimacji
Czołem. Od wielu lat mam ten radioodbiornik, ale również od wieeelu (pewnie ze trzydzieści) lat nie był używany. Stan wizualny/techniczny - b.dobry/dobry. Brakuje głośników wysokotonowych, główny jest sprawny. Mostek selenowy wygląda podejrzanie - sprawia wrażenie "wyschniętego"/skurczonego. Magiczne oko żarzy się, ale nie świeci. Dziś ściągnąłem radyjko z szafy, przemyłem piny lamp i styki podstawek. Na zakresie fal długich, mimo znacznego przydźwięku 100Hz, udało się "złapać" jakąś stację, ale słychać ją b. cicho. Sam wzmacniacz mocy sprawny, gniazdo adapteru przenosi, wzmacnia czysto. Po wstępnych oględzinach myślę, że należy wymienić trzy lampy odbiorcze ECH81, EF89, EBF89 i magiczne oko EM4. Z EL84 nie mam problemu. Czy Szan. Kol.Kol. mogliby wskazać, gdzie, u kogo taki zestaw lamp nabędę? Cuzamen lub na sztuki? Zdaję sobie sprawę ze skali problemu.
-
- 1250...1874 posty
Re: Radio Tatry - próba reanimacji
Nawet na allegro. To są dostępne i raczej tanie lampy. Wypadało by sprawdzić z dobra antena pozostałe zakresy. Może jest po prostu rozstrojone?
- to b. prawdopodobne. Choć imaginuję sobie, że dobrze byłoby wstawić nowe buteleczki i wtedy spróbować zestroić. Em aj rajt? Co Kolega Jacek ma na myśli pisząc o dobrej antenie? Domyślam się, że chodzi o zewnętrzną?jacekk pisze:Nawet na allegro. To są dostępne i raczej tanie lampy. Wypadało by sprawdzić z dobra antena pozostałe zakresy. Może jest po prostu rozstrojone?
-
- 1875...2499 postów
Dobrze Kolega kombinuje.Ale lampy z All nie zawsze pewne.Antena do lampowego niezbędna i to dość długa.Selen bym wyrzucił bo to proszenie sie o kłopoty.Sprawdzić wszystkie napięcia i prawdopodobnie wymienić albo uformować elektrolity zasilacza.
T
T
-
- moderator
Na początek doprowadziłbym do usunięcia brumu, zapewne wyschnięte są elektrolity i ewentualnie kondensator sprzęgający siatkę EL84 z anodą EBF89. Sprawdź napięcie stałe na siatce EL84, powinno mieć 0V. Jak radio będzie grało czysto i głośno z wejścia gramofonowego to dopiero wtedy zajmij się torem radiowym. Skoro odbierasz jedynkę to jest on sprawny, zapewne potrzeba go przede wszystkim zestroić.
Wielkie dzięki za dotychczasowe porady. Nie ma to jak dobre naprowadzenie
Ale pozwolę sobie zadawać dalsze pytania.

-
- 1250...1874 posty
no właśnie,a poza tym radyjko ma wewn. obrotową anteną ferrytową.Zupełnie wystarcza ,jeśli radio jest sprawne,mówimy o zakresie Dł/Śr.Jest gała do obracania tej anteny,a różnica w sile sygnału jest znaczna.Powtórzę jeszcze,pomierz napięcia w ukł. lamp ECH81,EF89, EBF89,nie ma potrzeby wymiany,a jeśli się uprzesz,to najbardziej zawodną z nich jest EF89tszczesn pisze:Na początek doprowadziłbym do usunięcia brumu, zapewne wyschnięte są elektrolity i ewentualnie kondensator sprzęgający siatkę EL84 z anodą EBF89.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
A ja proponuję zacząć od wyczyszczenia styków przełącznika klawiszowego.
Pierwsze radio jakie bardziej na poważnie robiłem to było bolero - (takie tatry z ukfem) i właśnie na przełączniku poległem - rozsypał się koniec końców.
Jak do tej pory w obu Tatrach i drugim Bolero - w zasadzie po wyczyszczeniu przełącznika zaczęło działać.
Pierwsze radio jakie bardziej na poważnie robiłem to było bolero - (takie tatry z ukfem) i właśnie na przełączniku poległem - rozsypał się koniec końców.
Jak do tej pory w obu Tatrach i drugim Bolero - w zasadzie po wyczyszczeniu przełącznika zaczęło działać.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055