Posiadam radio stolicę znalazłem go na strychu . Radio było w opłakanym stanie,zjedzony głośnik ,większość cewek ,brakowało sporo części i uszkodzony transformator.
Transformator posiadałem od syreny to go założyłem i po wymianie kilku kondensatorów rezystorów i uzupełnieniu brakujących elementów sprawdzeniu podjąłem próbę uruchomienia wzmacniacza mcz.
Problem mój polega na tym że z braku głośnika zastosowałem głośnik od Pioniera u2 z oryginalnym
transformatorem ,a zamiast cewki w wzbudzeniowej zastosowałem rezystor 1k 2w.
Po włączeniu słychać brum czyli wzmacniacz działa ,ale rezystor 1k zamiast (zamiast cewki wzbudzeniowej)się przegrzewa i rezystor 10k przy drugim filtrze.
Po zmierzeniu prądów tam gdzie na schemacie ma być 60mA jest 75mA
a przy rezystorze 1k zamiast 15 mA jest 22mA a,więc przyczyna zbyt duży prąd .
Zmierzyłem napięcie na elektrolicie i wynosi 345 V względem masy czyli zawyżone.
Może ktoś wie mógł by mi podpowiedzieć czego to może być wina bo po przeanalizowaniu schematu powoli kończą mi się pomysły, a gdzieś popełniam błąd.
Z góry dziękuję za pomoc.
NAPRAWA OR Stolica podmiana głośnika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
-
- 375...499 postów
Re: NAPRAWA OR Stolica podmiana głośnika
Wzmacniacz m.cz. nie działa " bo jest brum" - powinna być cisza, a brum z palca np. na kondensatorze siatki 1. Pewnie pomieszałeś przewody, a to chyba głośnik elektrodynamiczny. By nie komplikować, zasil anodę pentody mocy poprzez TGłosnikowy (uzwojenie ok 400 ൨) i podłącz zwykły głośnik. Nie zapomnij o dolutowaniu rezystora ~100൨ równolegle do głośnika, na TG: przy wzbudzeniu pojawi się wysokie napięcie, bardzo wysokie.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 10...14 postów
Witam ponownie brum pojawiał się dopiero po dotknięciu palcem a nie przy włączeniu .
problem mój był spowodowany tym że chyba zbyt ściśle trzymałem się schematu.
po wymianie rezystora 0,56 M idącego z -kondensatora na pierwszą siatkę lampy Ubl-21 na mniejszy o połowę i dobraniu rezystora zastępującego cewkę wzbudzającą (1,5k 3w ) prądy są w normie .
i muzyka puszczona przez wzmacniacz gra czysto rezystor 10k i 1,5k są ciepłe ale tak chyba ma być bo prąd na nich nie wzrasta.
Ale musiałem odpiąć filter od rezystora 10k bo chyba coś jest z nim nie tak.
problem mój był spowodowany tym że chyba zbyt ściśle trzymałem się schematu.
po wymianie rezystora 0,56 M idącego z -kondensatora na pierwszą siatkę lampy Ubl-21 na mniejszy o połowę i dobraniu rezystora zastępującego cewkę wzbudzającą (1,5k 3w ) prądy są w normie .
i muzyka puszczona przez wzmacniacz gra czysto rezystor 10k i 1,5k są ciepłe ale tak chyba ma być bo prąd na nich nie wzrasta.
Ale musiałem odpiąć filter od rezystora 10k bo chyba coś jest z nim nie tak.
-
- 1250...1874 posty
Jeśli ten rezystor nie był uszkodzony to świadczy to o upływności kondensatora sprzęgającego. Wniosek taki że trzeba go wymienić... Skoro ten kondensator ma upływność to należy skontrolować całą resztę, zwłaszcza tu gdzie różnice napięć są spore bo inaczej może być przykra niespodzianka. To może to być przyczyna większych prądów... Inna to zawyżone napięcie siec, wzrasta napięcie więc i prąd tez.hummeris pisze:po wymianie rezystora 0,56 M idącego z -kondensatora na pierwszą siatkę lampy Ubl-21 na mniejszy o połowę
-
- 10...14 postów
napięcia są w normie kondensator sprzęgający wymieniłem na nowy ale jak podepnę filtr to za rezystorem 10k w miejscu połączenia z filtrem nie mam żadnego napięcia a rezystor się grzeje.
Filtr wydaje się dobry ale muszę sprawdzić połączenia.
Dużo połączeń musiałem wymienić może coś przeoczyłem
Bo myszy zrobiły straszną siekę w tym radyjku.
Filtr wydaje się dobry ale muszę sprawdzić połączenia.
Dużo połączeń musiałem wymienić może coś przeoczyłem
Bo myszy zrobiły straszną siekę w tym radyjku.
-
- 10...14 postów
wszystko już ok nic się nie grzeje wzmacniacz gra dobrze, uszkodzony był filtr (zwarty)
napięcia i prądy w normie zostały mi tylko cewki do nawijania i zestrojenie
Zamykam temat dzięki za zainteresowanie.
napięcia i prądy w normie zostały mi tylko cewki do nawijania i zestrojenie
Zamykam temat dzięki za zainteresowanie.