Panowie (a może jest tu jakaś Pani?),
nabyłem właśnie (niechcący, bo już mnie rodzina przestaje tolerować) odbiornik Weimar, spodziewając się, że dostanę typowe radio z późnych lat 50, z UKF-em itd. Tymczasem okazało się, że radio to jest wersją eksportową, bez UKF, ale z czterema zakresami fal krótkich, która została sprzedana w Persji, czyli na dziś w Iranie, po czym wróciła (pewnie z nabywcą) do NRD.
Zobaczcie zresztą sami: na tylnej ściance tabliczka sprzedawcy z Teheranu, chyba nastawionego na klienta przyjezdnego (bo po angielsku).
Z tyłu też wygląda nietypowo, bo to radio z transformatorem, a obsada lamp jest taka: ECH81, 2xEBF80, EC92, EL84, EM11, EZ80.
Niestety, świat milczy na jego temat, jedynie podobne znalazłem tu:
http://www.radiomuseum.org/r/stern_sonn_weimar_2.html
W zasadzie uruchomiłem (zwalone elektrolity w zasilaczu i zapowietrzona EZ80), czułość ma nieprawdopodobną...
Ma ktoś może schemat?
--- Jurek, Szczecin, z kolekcją kilkudziesięciu sztuk (tak a propos sąsiedniego wątku o zbieraczach).
Weimar export
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Weimar export
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Weimar export
Chodzi mi tu mocno po głowie radio samochodowe RFT Schoenburg i podobne, ale starsze Rudelsburg.Na wejściu jeszcze ma stalowe.Patrzę po lampach.Na fonarze jest schemat co najmniej jednego z nich.
Proponuję porównać schematy.Zasilacz się nie liczy.
Proponuję porównać schematy.Zasilacz się nie liczy.