Weimar export

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jaskie
25...49 postów
25...49 postów

Weimar export

Post autor: jaskie »

Panowie (a może jest tu jakaś Pani?),
nabyłem właśnie (niechcący, bo już mnie rodzina przestaje tolerować) odbiornik Weimar, spodziewając się, że dostanę typowe radio z późnych lat 50, z UKF-em itd. Tymczasem okazało się, że radio to jest wersją eksportową, bez UKF, ale z czterema zakresami fal krótkich, która została sprzedana w Persji, czyli na dziś w Iranie, po czym wróciła (pewnie z nabywcą) do NRD.
3761933210.jpg
Zobaczcie zresztą sami: na tylnej ściance tabliczka sprzedawcy z Teheranu, chyba nastawionego na klienta przyjezdnego (bo po angielsku).
20131211_190241.jpg
Z tyłu też wygląda nietypowo, bo to radio z transformatorem, a obsada lamp jest taka: ECH81, 2xEBF80, EC92, EL84, EM11, EZ80.
3761933210_3.jpg
Niestety, świat milczy na jego temat, jedynie podobne znalazłem tu:
http://www.radiomuseum.org/r/stern_sonn_weimar_2.html

W zasadzie uruchomiłem (zwalone elektrolity w zasilaczu i zapowietrzona EZ80), czułość ma nieprawdopodobną...
Ma ktoś może schemat?
--- Jurek, Szczecin, z kolekcją kilkudziesięciu sztuk (tak a propos sąsiedniego wątku o zbieraczach).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Weimar export

Post autor: ballasttube »

Chodzi mi tu mocno po głowie radio samochodowe RFT Schoenburg i podobne, ale starsze Rudelsburg.Na wejściu jeszcze ma stalowe.Patrzę po lampach.Na fonarze jest schemat co najmniej jednego z nich.
Proponuję porównać schematy.Zasilacz się nie liczy.