Champ
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Champ
Wybaczcie pytanie nowicjusza, ale chciałbym wiedzieć, jakie koledzy mają doświadczenia z tym modem-zabezpieczeniem. Interesuje mnie, jaki jest bilans jego zalet i wad. Jeśli dobrze rozumiem jego działanie, to pozwala on na funkcjonowanie zasilania wzmacniacza nawet przy poważnym uszkodzeniu lampy prostowniczej, czy to wskazane i bezpieczne?LuC pisze:Wiadomo.
Wg. mnie w klasie "A" lampa prostownicza pełni rolę "opóźnionego załączania nap. anodowego" i moim zdaniem nie ma różnicy czy dasz same diody półprzewodnikowe czy taki układ jak na schematach wyżej. Wiele zależy od tego jaki transformator zasilający zdołasz przechwycić, ja w swoim "5-cio watowcu" dałem zwyczajny mostek gretza.kolawski pisze:Wybaczcie pytanie nowicjusza, ale chciałbym wiedzieć, jakie koledzy mają doświadczenia z tym modem-zabezpieczeniem. Interesuje mnie, jaki jest bilans jego zalet i wad. Jeśli dobrze rozumiem jego działanie, to pozwala on na funkcjonowanie zasilania wzmacniacza nawet przy poważnym uszkodzeniu lampy prostowniczej, czy to wskazane i bezpieczne?LuC pisze:Wiadomo.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Zastosowanie diod Si w szereg z np. EZ81 może przydać się w samoróbkach, gdzie często stosowane są "niekonwencjonalne" rozwiązania. To IMHO b. rzadkie zjawisko - uszkodzenie lampy prostowniczej tak, że napięcie przemienne "leje" się na kondensator(y) elektrolityczny(e) zasilacza. Przyznam, że nie spotkałem się z takim typem awarii. Jeśli już, to lampa prostownicza przestawała przewodzić prąd zupełnie. Choć przez mroki pamięci przypominam sobie, że w jakimś Rektifierze wywalało bezpiecznik sieciowy z powodu zwartej 5U4. Jeden przypadek. W prawidłowo "zlutowanym" wzmacniaczu, zwarcie uzwojenia anodowego powinno natychmiast przepalić bezpiecznik po stronie uzwojenia sieciowego. Jest więc to kwestia ZASTOSOWANIA bezpieczników o odpowiednich parametrach.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
- Thereminator
- 6250...9374 posty