GENERATOR RC

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wojmun
10...14 postów
10...14 postów

GENERATOR RC

Post autor: wojmun »

Witam.
Mam pytanie.
Czy ktoś może podać typ oraz napięcie zasilania tego generatora.
Brak tylnej ścianki z jakimkolwiek opisem.
Nie chcę podłączać go do sieci bo nie podoba mi się gniazdo zasilające.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: GENERATOR RC

Post autor: AZ12 »

Witam

Generator jest tranzystorowy. Czy urządzenie zawiera transformator sieciowy?

Podaj parametry napisane na kondensatorach elektrolitycznych. Trochę dziwi w nim prostownik selenowy, urządzenia półprzewodnikowe były najczęściej zasilane przez prostowniki germanowe lub krzemowe.
Ratujmy stare tranzystory!
wojmun
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: wojmun »

Witam.
W tym generatorze znajduje się transformator sieciowy oraz dławik.
Elektrolity 3X po 2500uF/35/40V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Upewnij się, że styki gniazda nie są połączone z obudową i podłacz urządzenie przez żarówkę 230V 40W.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

W pierwszej jednak kolejności rozrysowałbym sobie przynajmniej schemat zasilacza, sprawdził czy uzwojenie pierwotne transformatora sieciowego nie ma przypadkiem możliwości przełaczania na rożne napięcia sieci, w razie gdyby tak było - wybrałbym połączenie odpowiadające pracy z najwyższym napięciem (szeregowe połaczenie sekcji lub całe uzwojenie połączone z gniazdem), włączył woltomierz napięcia stałego na wyjście prostownika, a pierwszego włącenia dokonałbym przez żarówkę a przynajmniej szeregowy rezystor ochronny. W razie gdyby napięcie wyprostowane przekroczyło napięcie dopuszczalne kondensatora - wyłączył natychmiast. W przeciwnym razie - sprawdził jeszcze czy jakiś tranzystor lub rezystor nie grzeje się nadmiernie, i dopiero wówczas, redukując stopniowo opór ochronny załączył na pełne napięcie sieci.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

To chyba generator serwisowy połączony z zasilaczem, świadczy o tym regulator napięcia i miernik po prawej stronie płyty czołowej. To również tłumaczyłoby obecność stosunkowo dużych transformatorów i prostowników selenowych. Urządzenie wygląda na wyprodukowane w latach sześćdziesiątych, a wtedy jeszcze dość powszechnie stosowano seleny. Zresztą, swego czasu wpadły mi w ręce selenowe prostowniki mostkowe zamknięte w plastykowych kostkach, kształtem i rozmiarami przypominające współczesne krzemowe. Wymontowałem je z płyty zasilacza telewizora wyprodukowanego na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Współpracowały tam z niewielkim transformatorem zasilacza układu czuwania. Pozostałe półprzewodniki były całkiem współczesne łącznie z z 7805 i podobnymi stabilizatorami.
785mm
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

To jest standardowe gniazdo 220V z lat 70 o ile się nie mylę, mam tego mnóstwo w starych laserach i innych sprzętach z reguły produkcji RFT. Jak chcesz takie daj znać, chyba nawet kompletny kabel powinienem znaleźć.