Oto temat o którym myślę od dłuższego czasu i chciałbym zasięgnąć opinii Kolegów...
Rzecz dotyczy sposobów skutecznego zastosowania pętli ze stałym rastrem...
Do odbioru emisji SSB na zakresie VHF...
Przy czym kwestię szumów generowanych przez pętlę chciałbym na razie pominąć...
Do tej pory używam pętli FLL w takiej konfiguracji...
Odbiornik pracuje w układzie podwójnej przemiany ( klasyczny odbiornik KF SSB z konwerterem
na zakres VHF )
W pierwszym stopniu przemiany pracuje generator kwarcowy z powielaniem...
A konkretniej overtonowy generator kwarcowy...
Druga heterodyna zbudowana jest w układzie VFO objętym pętlą FLL ze stałym rastrem...
I teraz...
Generator wzorcowy dla pętli FLL stanowi generator kwarcowy pracujący na podstawowej
częstotliwości kwarcu ( blisko częstotliwości BFO odbiornika )... Bez przeciągania...
Rozmiar rastra jest "prawie że" wystarczający do w miarę komfortowego odbioru na zakresie KF...
Jednak pojawia się potrzeba dorobienia jakiegoś precyzera ( dla zakresu VHF tylko ), który
dałby możliwość dokładniejszego wstrajania, bez znacznego pogorszenia stabilności...
I tutaj wymyśliłem sobie, że heterodynę w pierwszym stopniu przemiany zbuduję na kwarcu, który
będzie pracował z przeciąganiem na swej podstawowej częstotliwości ( nie na overtonie )...
Co, z uwzględnieniem powielania w kolejnych stopniach, może umożliwi wykonanie RIT-a z rozsądnym zakresem podstrajania...
Jednak w przypadku innych odbiorników VHF, "ten numer nie przejdzie"

Już choćby z powodu, ze przestrajana płynnie będzie tam pierwsza heterodyna...
A chciałbym uniknąć układu premikserowego... ) ...
Stąd pierwsze pytanie do Kolegów...
Czy spotkał się ktoś z prostym scalonym układem dedykowanym do realizacji pętli FLL ?
Bardzo by mnie to interesowało...
Jak również wszelkie przykłady ( schematy ) realizacji FLL...
Pozdrawiam
Marek
PS:
Chodzi o pętlę FLL, nie PLL(DAFC), żebyśmy się dobrze rozumieli...