Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl
Witam.
Mam ogromną prośbę, czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność schematu? Jest to schemat preampu ze wzmacniacza ENGL E650 (Ryszard Więcejczarny). Schemat jest ogólnie dostępny w internecie. Ja rysowałem ten na podstawie wersji E650 II. Wiem że w pierwszej wersji producent celowo wprowadził błędy na schemacie. Zakładam że w tym przypadku jest tak samo. Olałem tranzystory na rzecz lamp, jednak nie siedzę aż tak głęboko w temacie żeby samemu wykryć błędy.
http://img12.imageshack.us/img12/3301/jhf7.png
Chciałbym złożyć kopię Richarda, ale rozbić to na preamp i końcówkę, w związku z czym jest tu tylko pierwsza część schematu.
Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki i pomoc!
Pozdrawiam
Mam ogromną prośbę, czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność schematu? Jest to schemat preampu ze wzmacniacza ENGL E650 (Ryszard Więcejczarny). Schemat jest ogólnie dostępny w internecie. Ja rysowałem ten na podstawie wersji E650 II. Wiem że w pierwszej wersji producent celowo wprowadził błędy na schemacie. Zakładam że w tym przypadku jest tak samo. Olałem tranzystory na rzecz lamp, jednak nie siedzę aż tak głęboko w temacie żeby samemu wykryć błędy.
http://img12.imageshack.us/img12/3301/jhf7.png
Chciałbym złożyć kopię Richarda, ale rozbić to na preamp i końcówkę, w związku z czym jest tu tylko pierwsza część schematu.
Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki i pomoc!
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl
Nie zaryzykowałbym po popatrzeniu na schemat i wartości elementów na autorytatywne stwierdzenie czy np. układ jest na 100% poprawny, ale może dla pewności wprowadź po prostu ten układ do jakiegoś symulatora i sprawdź przed budową przynajmniej jego parametry teoretyczne.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 6250...9374 posty
Schemat jest błędny. Wskazówka na początek:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/przedwzm.htm
Tone Shaping
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/przedwzm.htm

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Zobacz sobie schemat do E530 preampu. Wywal to czego nie potrzebujesz i voila.swisher pisze: Chciałbym złożyć kopię Richarda, ale rozbić to na preamp i końcówkę
gsmoku - dzialac to i bedzie, myk w tym ze RC miedzystopniami się nie kończą na pokazanych na schemacie 47n/2m2 - ergo muł, tony mułu.
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 3125...6249 postów
Dzięki za informację. Niestety nie jestem "gitarowcem" i wpis miał być radą, że w razie wątpliwości warto chociaż taką symulację wykonać. Jest ona z pewnością mniej kosztowna od eksperymentów w naturze, które z kolei mogą dać największą frajdęLuC pisze:swisher pisze:...
gsmoku - dzialac to i bedzie, myk w tym ze RC miedzystopniami się nie kończą na pokazanych na schemacie 47n/2m2 - ergo muł, tony mułu.

Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
luc - 530 nigdy nie słyszałem, poza tym jest na 2 lampach i jakoś inaczej zrobiony. Mnie interesuje 650 II.
gsmok - w ramach testów oczywiście wolałbym wersję w programie, ale nawet jeśli wszystko się będzie zgadzać to nei będzie słychać efektu. Gdyby podczas prób popaliły się rezystry / kondensatory to "kit z tym", ale lamp trochę szkoda
Thereminator - dzięki! już jakiś czas temu przeglądałem tę stronkę, może uda mi się wyłapać błędy.
EDIT:
A może ktoś ma Ryszarda i ma fotki bebechów? Na tym forum widziałem świetną fotorelację Mesy DR.
EDIT 2:
Przeanalizowałem całą stronkę którą podesłał Thereminator. To czego nie mam ja:
Drugi rezystor o takiej samej wartości przy wejściu (Rys.5 - R1/R2) - wersja A czy B?
C1, C2 - rozumiem że dodać, a jak wyliczyć wartość C1?
C3 - na pierwszej lampie (zakładam że to Clean) mam 22uF, na jednej połówce drugiej lampy nie mam nic (powinien być?) a na drugiej mam też 22uF (cała druga lampa jest odpowiedzialna za kanał przesterowany czy tylko pierwsza połówka?)
C5 - mam tylko na trzeciej lampie (o wartości wyżej niż zalecana), wcześniej też powinien być?
gsmok - w ramach testów oczywiście wolałbym wersję w programie, ale nawet jeśli wszystko się będzie zgadzać to nei będzie słychać efektu. Gdyby podczas prób popaliły się rezystry / kondensatory to "kit z tym", ale lamp trochę szkoda

Thereminator - dzięki! już jakiś czas temu przeglądałem tę stronkę, może uda mi się wyłapać błędy.
EDIT:
A może ktoś ma Ryszarda i ma fotki bebechów? Na tym forum widziałem świetną fotorelację Mesy DR.
EDIT 2:
Przeanalizowałem całą stronkę którą podesłał Thereminator. To czego nie mam ja:
Drugi rezystor o takiej samej wartości przy wejściu (Rys.5 - R1/R2) - wersja A czy B?
C1, C2 - rozumiem że dodać, a jak wyliczyć wartość C1?
C3 - na pierwszej lampie (zakładam że to Clean) mam 22uF, na jednej połówce drugiej lampy nie mam nic (powinien być?) a na drugiej mam też 22uF (cała druga lampa jest odpowiedzialna za kanał przesterowany czy tylko pierwsza połówka?)
C5 - mam tylko na trzeciej lampie (o wartości wyżej niż zalecana), wcześniej też powinien być?
-
- 6250...9374 posty
Bierzesz wskazówki zbyt dosłownie. We wspomnianym rozdziale masz opisane jaki zakres wartości elementów można stosować oraz jakie można (a nie obligatoryjnie należy) zastosować dodatkowe elementy modyfikujące i jak ich wartość wpływa na uzyskany efekt. Ponadto dalej masz opisane topologie kilku typowych preampów gitarowych. Już sama analiza ich schematów połączona z uważną lekturą ich opisów powinna nasunąć ci jakieś wnioski co do przedmiotowego schematu.
Sorry Gregory, ale to nie jest kącik dla zółtodziobów i wskazówek wprost typu "tu ma być tyle nF, a tu tyle" przynajmniej z mojej strony nie będzie.
Sorry Gregory, ale to nie jest kącik dla zółtodziobów i wskazówek wprost typu "tu ma być tyle nF, a tu tyle" przynajmniej z mojej strony nie będzie.
-
- 125...249 postów
To może rozwiniesz swoją pierwszą odpowiedź - "Schemat jest błędny." ?
-
- 6250...9374 posty
Wartości elementów są niewłaściwe
LuC pisze: ergo muł, tony mułu.
-
- 625...1249 postów
inaczej - sporej części tego co tam defacto jest, na schemacie nie ma. A inkryminowane 47nf występują jak najbardziej, w końcu dzięki nim można dalej zastosować tansze mkt na 100VThereminator pisze:Wartości elementów są niewłaściweLuC pisze: ergo muł, tony mułu.

swisher - wiem że to nie jest 100% identyczne, ale propozycja miała pewne przemyślane powody: po pierwsze - róźnice są drobne (i mniej istotne niż może się wydawać na pierwszy rzut oka), po drugie, jakbyś przeanalizował schemat od 530 to byś pewno załapał czego na tych oficjalnych nie ma.
-
- 125...249 postów
LuC - no właśnie na tym udostępnionym schemacie dużo rzeczy mi brakowało, m.in. cyfrowych potencjometrów i sterowania przy gnieździe footswitcha.
W wyniku potrzeby mógłbym poskładać tego e530, ale problem z poprawnością schematu pozostaje ten sam.
W wyniku potrzeby mógłbym poskładać tego e530, ale problem z poprawnością schematu pozostaje ten sam.
-
- 125...249 postów
Nie wiem jak jest w oryginale, ale antyparazyt na siatce 1 triody ja bym jednak dał.
-
- 125...249 postów
Posiedziałem trochę przy schemacie preampu E530 (na dole posta). Gapiłem się na całą masę zdjęć płytek i wszystko to co widać na wierzchu zgadza się parametrami z tym co jest na schemacie (rezystory i kondensatory), połączenia też. Z tego co mi się wydaje tutaj też jest trochę pominięta część sterowania footswitchem, podobnie jak w E650.
Tutaj są tylko 2 lampy i jest wyjście na pętlę lub końcówkę, w E650 wraca na jeszcze jedną lampę, a dopiero potem na końcówkę. Co zmienia ta jedna lampa w przedwzmacniaczu? Bo zakładam że w wzmacniaczu odpowiada ona za moc wyjściową.
Tutaj są tylko 2 lampy i jest wyjście na pętlę lub końcówkę, w E650 wraca na jeszcze jedną lampę, a dopiero potem na końcówkę. Co zmienia ta jedna lampa w przedwzmacniaczu? Bo zakładam że w wzmacniaczu odpowiada ona za moc wyjściową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
1. schemat jest ok. 2 drobiazgi C35 47uf/bleeder 330k, miałem/sprawdziłem.
2. w blekmurze pętla jest na lampie afair.
3. yyy... tego szukasz zdaje się?
http://skynet3dhobbylife.blogspot.com/2 ... clone.html
2. w blekmurze pętla jest na lampie afair.
3. yyy... tego szukasz zdaje się?
http://skynet3dhobbylife.blogspot.com/2 ... clone.html
-
- 125...249 postów
W taki sposób? (ten drugi rezystor 330k był na Englowskim schemacie)
Te rezystory do lamp (R18, R6, R60 i dodatkowy 330K) mają być 5W czy 2W wystarczą? Niby 2W ma maksymalne napięcie pracy 350V, a tu tyle jest na początku.
Te rezystory do lamp (R18, R6, R60 i dodatkowy 330K) mają być 5W czy 2W wystarczą? Niby 2W ma maksymalne napięcie pracy 350V, a tu tyle jest na początku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.