ballasttube pisze:Ja chcę coś takiego zbudować na razie próbnie na lampie Ba Siemensa.
Telefonicznej triodzie bezpośrednio żarzonej.
Aż jej szkoda, ale faktycznie to najbardziej zbliżona lampa do opisanej w materiałach.
ballasttube pisze:Troszkę ma małe wzmocnienie
"mju" nie znalazłem ale nachylenie faktycznie "nędzne" 0,6mA/V. Jednak wydaje mi się że tego typu lampy "tak miały"
ballasttube pisze:ale tu jest ważna duża odległość anody od katody.
ZAPEWNE

I od siatki też
ballasttube pisze:ale tu jest ważna ... katoda bezpośrednio żarzona.
Może Kolega wytłumaczyć dlaczego?
ballasttube pisze:Nie wiem,czy pentoda 2E24 z aukcji Al., jedyna dosyć tania i bezpośrednio żarzona,
włączona triodowo by się nadała? Uż : 6,3V
Hmmm... to nadawcza pentoda strumieniowa VHF.
2E24.jpg
Dużo siatek, odległości wydają się małe a i podstawka jest mało HV. Myślę że to nie ta bajka
ballasttube pisze:Na 60 V będzie trudno obecnie dobrać stabilizatory jarzeniowe,więc chyba
spróbuje z diodami Zenera
Do prób zapewne tak. Warto jednak poszperać za stabilistorami. Wymagane w układzie będą "niezdobywalne" ale zastosowałbym dwa: SG3S (108V) od strony R1 i SG2S (75V) od strony masy, takie są do zdobycia i bardzo "klimatyczne" (jakby co, moge służyć

). Może wymagać to korekcji R3 a nawet R2. ale jest do policzenia.
ballasttube pisze:I prostowanie anodowe i wejściowe zrobię na dwóch lampach telewizyjnych 3C18P radzieckich.
Mam trafo sieciowe 2x4V i 2x400V i jakieś 15 mA,dlatego takie lampki.
W opisie układu podano zasilanie 15mA. Proponowane przez Kolegę lampy są diodami WN i mają prąd anodowy 8mA. To trochę mało.
Jest jeszcze jeden problem. Na schemacie podana jest polaryzacja napięcia wejściowego (i lepiej jej nie zmieniać bo będzie Buumm..

) a na drugiej stronie opisu mówi się o wysokiej czestotliwości: "...
One designed for low power transmission at high frequencies...". Czy to błąd autora? Moim zdaniem, sprzęt jest wybitnie stałoprądowy (-napięciowy).
ballasttube pisze:Załączam drugą stronę opisu.
Dziękuję w imieniu swoim i innych zainteresowanych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.