Schemat ARW
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Schemat ARW
Witam.
Poszukuję schematu układu ARW na diodach półprzewodnikowych.Układ ma sterować wzmocnieniem wzmacniacza p.cz w zakresie od -2 do -12V.
Poszukuję schematu układu ARW na diodach półprzewodnikowych.Układ ma sterować wzmocnieniem wzmacniacza p.cz w zakresie od -2 do -12V.
Re: Schemat ARW
W czym problem? Wystarczy przejrzeć schematy polskich radii - OIDP znajdziesz radio gdzie do detekcji AM i ARW były użyte diody.Marek 190 pisze:Witam.
Jedyny problem to, to że trzeba było uważać na przebicie złącza. Obecnie lepiej jest użyć diod krzemowych - np. BAV21 - 200V, impulsowa. 1N4148 może czasem nie wytrzymać....
W torze p.cz. z epoki to -30V po detekcji to nie była rzadkość.
-
- 125...249 postów
Zapytam inaczej.
Jak z dwóch diod,dwóch rezystorów i jednego kondensatora zrobić ARW?
Jak z dwóch diod,dwóch rezystorów i jednego kondensatora zrobić ARW?
-
- 1250...1874 posty
"Jak z dwóch diod,dwóch rezystorów i jednego kondensatora zrobić ARW?"
- czy to jest pytanie konkursowe?
A tak do adremu - w jakim odbiorniku to ARW ma pracować, dokładniej: jaką emisję (modulację) to radio ma obsługiwać ? To jest istotne.
- czy to jest pytanie konkursowe?
A tak do adremu - w jakim odbiorniku to ARW ma pracować, dokładniej: jaką emisję (modulację) to radio ma obsługiwać ? To jest istotne.
-
- 125...249 postów
ARW do SSB.
-
- 2500...3124 posty
TakMarek 190 pisze:Jak z dwóch diod,dwóch rezystorów i jednego kondensatora zrobić ARW?

( Tylko czy wypada się śmiać z własnego dowcipu ?

A tak serio, może coś więcej o tym torze, który ma być obięty z pętlą byś napisał ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Kol. Marek w pełni spełnił kryteria „konkursu”. Taki ogranicznik można zastosować w torze m.cz. przed regulatorem siły głosu.
Proste ARW dla SSB układowo nie różni się od rozwiązania stosowanego dla AM. Musi mieć tylko inną stałą czasową nadążania za sygnałem. Za sygnałem, który przecież nie ma nośnej. Sygnał, jego wielkość zależy tu też od „głębokości” modulacji i od specyfiki sygnału m.cz. (tzw. pic factor).
Do demodulacji sygnału SSB służy oddzielny demodulator-mieszacz a do wydzielenia informacji o sile sygnału stosuje się zwykłe detektory obwiedni, jak dla AM-u ale z odpowiednio dobraną stałą czasową i uwzględniających specyfikę sygnału modulowanego jednowstęgowo.
Dla zwiększenia skuteczności automatyki obejmuje się regulacją nie tylko stopnie częstotliwości radiowych ale i tor m.cz. Dla toru małej częstotliwości przydatne są kompresory dynamiki.
Tu jest przykład zaczerpnięty z "Radio-Electronics" 1964 nr.11 Materił pochodzi z; http://sneghana89.moy.su/forum/4-318-1
Proste ARW dla SSB układowo nie różni się od rozwiązania stosowanego dla AM. Musi mieć tylko inną stałą czasową nadążania za sygnałem. Za sygnałem, który przecież nie ma nośnej. Sygnał, jego wielkość zależy tu też od „głębokości” modulacji i od specyfiki sygnału m.cz. (tzw. pic factor).
Do demodulacji sygnału SSB służy oddzielny demodulator-mieszacz a do wydzielenia informacji o sile sygnału stosuje się zwykłe detektory obwiedni, jak dla AM-u ale z odpowiednio dobraną stałą czasową i uwzględniających specyfikę sygnału modulowanego jednowstęgowo.
Dla zwiększenia skuteczności automatyki obejmuje się regulacją nie tylko stopnie częstotliwości radiowych ale i tor m.cz. Dla toru małej częstotliwości przydatne są kompresory dynamiki.
Tu jest przykład zaczerpnięty z "Radio-Electronics" 1964 nr.11 Materił pochodzi z; http://sneghana89.moy.su/forum/4-318-1
-
- 125...249 postów
A tak serio, może coś więcej o tym torze, który ma być obięty z pętlą byś napisał ?[/quote]
Tor p.cz składa się z filtru PP-9 dwóch EF183 (które to właśnie chcę objąć arw)i dwóch obwodów strojonych w anodach lamp.
Tor p.cz składa się z filtru PP-9 dwóch EF183 (które to właśnie chcę objąć arw)i dwóch obwodów strojonych w anodach lamp.
-
- 3125...6249 postów
Ale po co chcesz robić tłumik diodowy (bo tak zrozumiałem poprzednie pytanie) skoro lampy EF183 są pentodami regulacyjnymi? Schemat który narysowałeś wcześniej nie 3ma się qpy: jedna z diod będzie nieczynna. Należałoby rozłączyć ich "zimne" ("dolne") elektrody, umasić je osobnymi kondenatorami, a prąd regulacyjny przepuszczać przez diody szergowo. Wówczas użycie dwóch diod będzie miało sens: taki tłumik w przeciwieństwie do pojedynczej diody nie wnosi nieliniowości parzystych rzędów. Zwykle jednak z dobrymi rezultatami stosowało się do cełów ARW diody pojedyncze: zobacz jak to zrobiono w radiu "Sylwia":Marek 190 pisze:Tor p.cz składa się z filtru PP-9 dwóch EF183 (które to właśnie chcę objąć arw)i dwóch obwodów strojonych w anodach lamp.
http://www.oldradio.pl/foto_schematy/chem_sylwia.jpg
Dasz się pokroić za to że przez jedną z diod nie płynie prąd?Tomek Janiszewski pisze:Schemat który narysowałeś wcześniej nie 3ma się qpy: jedna z diod będzie nieczynna. Należałoby rozłączyć ich "zimne" ("dolne") elektrody, umasić je osobnymi kondenatorami, a prąd regulacyjny przepuszczać przez diody szergowo.
Bo tak na kolanie sklecona symulacja pokazuje zupłęnie coś innego.
\
-
- 1250...1874 posty
Kol. Marku 190, dotychczs napisałeś:
„Poszukuję schematu układu ARW na diodach półprzewodnikowych.Układ ma sterować wzmocnieniem wzmacniacza p.cz w zakresie od -2 do -12V.”
„Zapytam inaczej.
Jak z dwóch diod,dwóch rezystorów i jednego kondensatora zrobić ARW?”
„ARW do SSB”
„ Tor p.cz składa się z filtru PP-9 dwóch EF183 (które to właśnie chcę objąć arw)i dwóch obwodów strojonych w anodach lamp.”
Proponuje jeszcze raz zapoznać się z tą konstrukcją: Zgodnie z twoim zapotrzebowaniem układ składa się z dwóch diod półprzewodnikowych i kilku elementów biernych. Dodatkowe przełączniki i potencjometr czynią go w pełni użytecznym przy tym jest prosty niczym propozycja kol. Marka SCO.
Pokazywałem to już w tym temacie:
viewtopic.php?f=18&t=24345
Jest tam wiele ciekawych wypowiedzi kolegi Gachu 13 i innych forumian. Myślę, że warto powtórnie go prześledzić.
„Poszukuję schematu układu ARW na diodach półprzewodnikowych.Układ ma sterować wzmocnieniem wzmacniacza p.cz w zakresie od -2 do -12V.”
„Zapytam inaczej.
Jak z dwóch diod,dwóch rezystorów i jednego kondensatora zrobić ARW?”
„ARW do SSB”
„ Tor p.cz składa się z filtru PP-9 dwóch EF183 (które to właśnie chcę objąć arw)i dwóch obwodów strojonych w anodach lamp.”
Proponuje jeszcze raz zapoznać się z tą konstrukcją: Zgodnie z twoim zapotrzebowaniem układ składa się z dwóch diod półprzewodnikowych i kilku elementów biernych. Dodatkowe przełączniki i potencjometr czynią go w pełni użytecznym przy tym jest prosty niczym propozycja kol. Marka SCO.
Pokazywałem to już w tym temacie:
viewtopic.php?f=18&t=24345
Jest tam wiele ciekawych wypowiedzi kolegi Gachu 13 i innych forumian. Myślę, że warto powtórnie go prześledzić.
-
- 3125...6249 postów
Milcząco założyłem że gdzieś tu jeszcze jest doprowadzane jakieś napięcie regulacyjne (np. do górnych końcówek diod przez rezystor) którego nie chciało się Markowi dorysować. Wtedy w zależności od tego czy napięcie regulacyjne byłocy dodatnie czy ujemne - jedna z diod przewodziłąby prąd i tłumiła sygnał, drugiej zaś mogłoby w ogóle nie być.STUDI pisze:Dasz się pokroić za to że przez jedną z diod nie płynie prąd?
Pokazuje prawie dokładnie to samo co pokazałaby przy tej częstotliwości gdyby obie diody były połączone dolnymi końcówkami wprost na masę. Tylko gdzie tu jakakolwiek regulacja?Bo tak na kolanie sklecona symulacja pokazuje zupłęnie coś innego.
Jest jakieś tam (nienajlepsze) ograniczanie impulsowych zakłóceń.Tomek Janiszewski pisze: Pokazuje prawie dokładnie to samo co pokazałaby przy tej częstotliwości gdyby obie diody były połączone dolnymi końcówkami wprost na masę. Tylko gdzie tu jakakolwiek regulacja?
Ten dwójnik RC ew. zmiejsza efekt silnego obciążenia żródła napięcia przy amplitudzie napięcia skutecznego powyżej 0.67V. Czasem to moż emieć zalety gdy nie chcemy aby diodowy ogranicznik nagle nie pogarszał dodatkowo selektywności.
-
- 125...249 postów
Nadal poszukuję układu arw.
-
- 3125...6249 postów
Witam
W odbiornikach radiokomunikacyjnych stosuje się dwa rodzaje układów ARW: z detektora p. cz. i m. cz.
Czy chodzi o coś takiego?

W odbiornikach radiokomunikacyjnych stosuje się dwa rodzaje układów ARW: z detektora p. cz. i m. cz.
Czy chodzi o coś takiego?

Ratujmy stare tranzystory!