Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego polskiego radyjka.
I mam pytanie : jako lampa końcowa była wsadzona lampa RES 964, natomiast we wszystkich opisach ma być lampa RES 364 ( C 443 ), czy te lampy są zamienne ?
Lampy te różnią się Ra, RES 364 ma ok.15000 Ohm , a RES 964 10000 Ohm.
Proszę o jakąś poradę
Pozdr,.,.,
Merk1, niestety nie jestem w stanie napisać, czy te lampy są zamienne. Może ktoś inny się jeszcze wypowie w tym temacie. Natomiast znalazłem ciekawe opracowanie na temat "Metody doboru lamp zastępczych". Tam na stronie 23, jest podany przykład w tabelce z m.in. RES 964, RES 364. Dołączam w załączniku.
Witam
Dziękuje za załącznik.W moim radyjku głosnik wraz z trafem był nieoryginalny i nie wiem do jakiej lampy był przystosowany.
Czy transformator głośnikowy który"obsługuje" lampe o Ra =7000Ohm , może ( będzie dobrze ) wspólpracowac z lampą o Ra=15000Ohm ?
pozdr.,.,.,
Z reguły w tym radiu spotkasz lampę E443 czy też RES 964.Na tej lampie radio pracuje nawet lepiej , pomijąjąc fakt , że bardzo trudno o lampę C443.
Nie są to jednak bezpośrednie zamienniki , C443 to poprzednik lampy E443.
C443 powinna być w polskich wersjch 947A i w polskim 33A ( mam wrażenie ,że polskie wersje miały niższy standart-niestety )
Witam
Tylko jest jeden szkopuł z lampa RES 964 , ma ona prąd anodowy -36mA, a lampa C443 ma tylko 20mA.Wydaje mi się,że to za duże obciążenie dla zasilacza.
Lampa C443 jest faktycznie trudno dostępna , ale cóż.... jak to mówią "dla prawdziwego kolekcjonera który czegoś szuka co mu jest niezbędne żeby mieć oryginał każda cena jest niska "
Pozdr,.,.,
To już lepsza by była RENS1374d.Też na 4V.
Ia tylko 25 mA dla nowej.To jest mniej więcej ten sam prąd anodowy, tylko katoda pośrednio żarzona.
Deczko przelutu na podstawce i s2 z boku cokołu.
Dla opcji ze skutecznie zamaskowanym trafkiem dodatkowym żarzenia podejdzie EL95 i EL42.Malutkie prądy żarzenia.Czyli cieniutki drucik.
Albo się zdecydujemy na dowinięcie ok.12 zw.do trafa sieciowego w sposób możliwie niewidoczny końcowo.
Zarówno RES 964 /E443H,czyli inaczej na innym cokole AL1 oraz powyższa RENS1374d mają po amperze prądu żarzenia,kilka razy więcej, niż RES 364/374/C443.Może teraz przy 230V w sieci to się wyrówna?I trafo się nie przegrzeje?
Nie wiem,czy ten Philips ma odczep na 240V na trafie sieciowym?
Dużo przedwojennych go miało.
Ale wtedy to mogłoby być za mało dla dużej lampy zamiennej w końcówce.
Wszystko to trzeba obadać.
Może zdobędę triodę ML4 Marconiego,to się pochwalę i mogę wtedy odstąpić.S2 wtedy odpada.
Jak dla RE134 za RES164.
Ale na razie to nie wiążące, dopóki tej lampy nie będę miał u siebie.