Skala i "magiczne oczko" do Rumby

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

misza
2 posty
2 posty

Skala i "magiczne oczko" do Rumby

Post autor: misza »

Kupiłam na Allegro Rumbę 6205 przewoźnik się nie popisał i radio został uszkodzone w transporcie
Szybka potłuczona w drobny mak , a lampkę "magicznego oczka" (TESLA EM 84) znalazłam w tylnych "flaczkach". Dobrze , że sprzedawca (pozdrawiamy z Łodzi) zabezpieczył wnętrze.Radio jest kapitalne , jak z kredensiku babci. Sprawne i odnowione. Niestety nie m0emy się cieszyć jago urodą z powodu j/w.
Może ktoś ma w posiadaniu takie części lub całą Rumbę lub doradzi jakich można użyć zamienników.
Pozdro.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Skala i "magiczne oczko" do Rumby

Post autor: tradytor »

Witaj. Niestety przewoźnicy często tak załatwiają radia, a szczególnie skale. Rumba to praktycznie to samo radio co Calypso, które różni się tylko zaokrąglonymi przednimi narożnikami obudowy. Czyli możesz polować na skalę od Calypso. Jest tylko jeden kłopot - którą odmianę posiadasz, bo były trzy różniące się zakresami UKF:

http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=5
Najlepiej ustalić to ze szczątków skali. Magiczne oczko w końcu świeci czy nie? EM84 bez problemu można kupić choćby na allegro.
Pzdr.
misza
2 posty
2 posty

Re: Skala i "magiczne oczko" do Rumby

Post autor: misza »

Bardzo dziękuję za podpowiedź , właśnie jestem w trakcie zakupu Calipso. "Magiczne" nie świeci , ale faktycznie , przecież
jest Allegro. Ciepło pozdrawiam.