Generator dzwięków

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

JOKER
15...19 postów
15...19 postów

Generator dzwięków

Post autor: JOKER »

Witam,

Poszukuje generatora ultra i infra dźwięków w jednym jako urządzenie demonstracyjne dla studentów.
Zapewne wiemy ,ze owe dźwięki nie są słyszalne ale przejście od dźwięków słyszalnych do infra i ultra jest zauważalne i wystarczając jako dowód istnienia.

Generatory ultra dźwięków/>20kHz/ sa ogólnie dostępne jako odstraszacze kun,komarów itp. ale infra raczej mało spotykane,nie wiem czy takie pasmo dźwięków 1-20Hz jest możliwe do przeniesienia na głośnik?

Generator funkcyjny jest byt drogim urządzeniem i marnowałby się w takiej demonstracji.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki,gotowe układy lub inne propozycje montażu :) .

pozdrawiam

JOKER
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Generator dzwięków

Post autor: marekb »

Uwaga na infradźwięki, kiedyś podłączyłem generator funkcyjny do wzmacniacza i głośnika niskotonowego 12". Wyłączyłem jak przy częstotliwości kilkunastu Hz zaczęły drżeć ściany :D. Wzmacniacz miał moc ok. 100W. Wniosek z tego, że jednak głośnik niskotonowy przenosi infradźwięki.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Co tam ściany... Gorzej, że infradźwięki są niebezpieczne dla zdrowia - przy dużym natężeniu narządy wewnętrzne mogą wpaść w rezonans .
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
JOKER
15...19 postów
15...19 postów

tak,generator funkcyjny jest pewnym rozwiązaniem...
O szkodliwości infra- wiem doskonale ,nie planuje "żadnej tajnej broni" :D
W USA widziałem specjalistyczne urządzenie ,przypominające wentylator z większymi łopatkami.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Thereminator pisze:Co tam ściany... Gorzej, że infradźwięki są niebezpieczne dla zdrowia - przy dużym natężeniu narządy wewnętrzne mogą wpaść w rezonans .
http://wolnemedia.net/nauka/smiercionosne-dzwieki/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Akurat tego artykułu nie nazwałbym rzetelnym. To twórcze pomieszanie kilku faktów oraz mnóstwa półprawd, kłamstw i niedorzeczności...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

JOKER pisze:W USA widziałem specjalistyczne urządzenie ,przypominające wentylator z większymi łopatkami.
Widziałem taki przetwornik. To połączenie głośnika i helikoptera, przenosi nawet składową stałą, czyli potrafi dmuchać w jedną stronę.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Z tymi infradźwiękami to bywa różnie.
Polecam też zapoznać się z terminem: binauralny rytm (binaural beats).
Ciekawe są też prace dr. R. R. Rife'a i jego losy.

http://www.bwgen.com/
http://vt-tech.eu/ru/articles/51-semi-s ... hines.html

Do celów wojskowych stosowane są specjalnie wykonane systemy AUDIO-BEAM.
Do cywilnych:
http://www.aplauzaudio.pl/glowna/index. ... =AudioBeam

Do emitowania niskich tonów czyli do wytworzenia fali dźwiękowej o bardzo niskiej częstotliwości stosuje się specjalne przetworniki. Nie nadają się do tego klasyczne głośniki dynamiczne.
W tych specjalnych membrana napędzana jest za pomocą silnika elektrycznego lub przy pomocy innej maszynerii.
JOKER
15...19 postów
15...19 postów

gustaw353 pisze:Z tymi infradźwiękami to bywa różnie.
Polecam też zapoznać się z terminem: binauralny rytm (binaural beats).
Ciekawe są też prace dr. R. R. Rife'a i jego losy.

http://www.bwgen.com/
http://vt-tech.eu/ru/articles/51-semi-s ... hines.html

Do celów wojskowych stosowane są specjalnie wykonane systemy AUDIO-BEAM.
Do cywilnych:
http://www.aplauzaudio.pl/glowna/index. ... =AudioBeam

Do emitowania niskich tonów czyli do wytworzenia fali dźwiękowej o bardzo niskiej częstotliwości stosuje się specjalne przetworniki. Nie nadają się do tego klasyczne głośniki dynamiczne.
W tych specjalnych membrana napędzana jest za pomocą silnika elektrycznego lub przy pomocy innej maszynerii.
Bardzo ciekawe informacje.

Odnośnie specjalistycznych głośników celem odebrania infradźwięków zastanawiam co słyszał kolega marekb?
Z jego opisów wynika ,ze to mogla być pośrednia fala infra.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Nawet słuchawka z telefonu pobudzona niską częstotliwością przeniesie infradźwięki. Tylko że ta moc będzie znikoma a efekt tylko wizualny w postaci drgającej membranki.

Kiedyś skonstruowałem kolumnę, w zasadzie był to bandpass z głośnikiem średnicy 30cm, wybitnie niskotonowym zasilanym z starego wzmacniacza Pioneer (czysty tranzystorowiec z chyba lat 70-tych) z zawieszeniem które umożliwiało xmax około 20mm. Rezonans tego pudła wielkości lodówki wyszedł około 16Hz. Podczas oglądania filmu przy niewielkiej głośności wszelkie wybuchy i tym podobne tupania dinozaurów to była istna potęga, mimo niewielkiej głośności było to nie tylko słychać ale i czuć. Tego właśnie brakuje mi podczas odsłuchu w słuchawkach, uszy to jednak nie wszystko..
Jarek XYD
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Jarek XYD »

Dobre słuchawki zamknięte AKG lub Sennheiser i "poczujesz" wybuchy :) .Te naprawdę niskie infradźwieki chyba rzeczywiście odbiera się drogą wibracji, innymi narządami niż słuch.
JOKER
15...19 postów
15...19 postów

Powiedzmy ,ze już mam G.funkcyjny + wzmacniacz 500W z głośnikami od starej wieży/trudno poświecę ją i tak stoi w piwnicy :D /.
Pod jakie parametry niskotonowego głośnika należałoby podłączyć cały układ by otrzymać namiastkę infra?
Ultradźwięków nie słyszę ale przy płynnym przejściu ze słyszalnych do niesłyszalnych dźwięków nikt nie neguje ich istnienia.
Zastanawiam się jak to wykonać w drugą stronę ,tzn. od słyszalnych do infra?
Drgająca kartka papieru ? czy tez drżąca ściana była by niezbitym dowodem istnienia... :?

Macie jakieś inne pomysły?
Ostatnio zmieniony pn, 14 października 2013, 20:48 przez JOKER, łącznie zmieniany 1 raz.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Kolego JOKER, zastanawiam się czy pomagać Ci nadal.
Chcesz zabić stare, zapewne zacne głośniki i uszkodzić niewinnemu psu słuch i być może pomieszać mu w rozumku!
Lepiej wykorzystaj te głośniki jako wskaźniki infratonów. Postaw je najlepiej w kącie pomieszczenia i do nich podłącz najzwyklejszy wskazówkowy miernik uniwersalny (na prąd zmienny).
"Powiedzmy ,ze już mam ... wzmacniacz 500W..." - a po co aż tyle ??? ... no chyba, że 500W PMPO
Poczytaj troczę o bombie akustycznej: http://spoti.pl/dokument/1190/bomba-akustyczna.
JOKER
15...19 postów
15...19 postów

Obawiam się ,ze infra nie uda się zademonstrować w domowy sposób ,to co się udaje nam wydobyć z głośników jest raczej mieszanina dźwięków o dużym natężeniu .

Co do psa to nie ma obawy,na nim nie przeprowadziłbym takiego eksperymentu z infra , :D pisałem o ultra gdzie wzmacniacz jest z pewnością o duzo mniejszej krotności mocy.
Infra nie sa słyszalne przez psy, z tego co pamiętam to wieloryby wykorzystują je do komunikacji.

Producenci i sprzedawcy urządzeń ultradźwiękowych-odstraszacz kun itp. jakoś nie przejmują się tym ze psy, koty itp. czteronożni przyjaciele na tym cierpią? a szkoda bo taki generatory z reguły działa cały czas a nie chwilowo.

artykuł bomba- już czytałem,ale dzięki za przypomnienie.
JOKER
15...19 postów
15...19 postów

czy taki generator spełniłby role : infra-slyszalne-ultra?

GENERATOR FALI PROSTOKĄTNEJ

sygnał wyjściowy – fala prostokątna 1Hz-200kHz
regulacja częstotliwości w ośmiu podzakresach
płynna regulacja współczynnika wypełnienia
płynna regulacja poziomu napięcia wyjściowego
zasilanie – 5-15 Vdc

http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDs2NDk3Nz ... YjU4&dac=1
ODPOWIEDZ