Witam
Przebywając na praktykach szkolnych w Portugali wybrałem się na bazar i kupiłem taki oto cudo Jedyne co o nim wiem to tyle "Philips SX350A". Internet milczy na ten temat. Może ktoś coś o nim wie?
Dodam jeszcze że kupiłem za jedyne 20EU
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koVal pisze:Witam
Przebywając na praktykach szkolnych w Portugali wybrałem się na bazar i kupiłem taki oto cudo Jedyne co o nim wiem to tyle "Philips SX350A". Internet milczy na ten temat.
Jeśli nie ma/bo nie ma/ na Radiomuseum to coś jest nie tak. Może w nazwie coś brakuje? Na forum jest sporo kolegów "wielemogących", ale chyba nie w tym przypadku. Jesli podałbyś,na jakich lampach jest to radyjko, można określić w jakich latach mogło być wyprodukowane i zawęzić obszar poszukiwań. Jak na razie -szkoda cennego czasu
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Troche słabe fotki ale robione telefonem
Lampy które zidentyfikowałem:
EBC 41
EZ60
EBF80
i na ostatniej sa zatarte napisy ale wygląda mi to na jakąś ECL itp
W środku jest wstawiona jakaś nowa płytka. Co to może być?
Teraz ktoś już coś potrafi mi powiedzie\c na temat tego radia?
aaaa i jedno jeszcze pytanie. Ktoś przewoził kiedyś takie "zabawki" samolotem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KoVal, Kolega Romanradio oczywiście miał rację pisząc, że w nazwie czegoś brakuje. Bo od razu widać na jednym ze zdjęć, że to nie SX350A, tylko BX350A. Jedna litera, ale bardzo istotna.
W załączniku znalezione serwisówki. Znalazłem je tutaj:
O ile nie masz zastrzeżeń autorskich Kolego to zaprezentuję fotki radia na pewnym forum miłośników oraz kolekcjonerów staroci w celu identyfikacji wyrobu. O wyniku ekspertyz poinformuję Was, naturalnie. Tak, na drugiej fotografii wlewo pod głośnikiem widnieje całkiem nowoczesna płytka obwodów drukowanych, przypuszczam że to może być jednostka UKF z innego radia w celu rozszerzenia zakresów odbioru fal, robiono takie rzeczy w starych lampowcach.
Zastrzeżeń jakichkolwiek nie mam na nawet się cieszę że ktoś się interesuje moim radiem
Radio szczęśliwie udało mi się przywieźć do Polski w jednym kawałku. Było trochę problemów z zapakowaniem się w walizce(radio zajmowało ponad 1/4 walizki!) na dodatek lekkie nie jest ale w końcu wszystko się udało
Zamieszczam tutaj więcej zdjęć lepszej jakości. Przy okazji zobaczyłem z dołu radia wejście wyprzedzające jego epokę o kilkadziesiąt lat... Jak będę miał chwilę czasu to przylutuje kabel zasilający i podłącze do prądu zobaczę co z tego będzie. Sprzedający zapewniał że radio jest sprawne. Przepraszam że nie dodaje przez serwery triody ale zdjęcia są zbyt duże (każde ok 3mb). https://plus.google.com/u/0/photos/1117 ... 4480822209
koVal pisze:Zastrzeżeń jakichkolwiek nie mam na nawet się cieszę że ktoś się interesuje moim radiem
Radio szczęśliwie udało mi się przywieźć do Polski w jednym kawałku. Było trochę problemów z zapakowaniem się w walizce(radio zajmowało ponad 1/4 walizki!) na dodatek lekkie nie jest ale w końcu wszystko się udało
Zamieszczam tutaj więcej zdjęć lepszej jakości. Przy okazji zobaczyłem z dołu radia wejście wyprzedzające jego epokę o kilkadziesiąt lat... Jak będę miał chwilę czasu to przylutuje kabel zasilający i podłącze do prądu zobaczę co z tego będzie. Sprzedający zapewniał że radio jest sprawne. Przepraszam że nie dodaje przez serwery triody ale zdjęcia są zbyt duże (każde ok 3mb). https://plus.google.com/u/0/photos/1117 ... 4480822209
Na początek to podłącz do prądu przez żarówkę 60W - tak jest najbezpieczniej i dla radia i dla sieci. Jeśli jest sprawne to nawet przez żarówkę powinno coś odebrać, a conajmniej wzmacniacz m.cz. sprawdzisz. "Podładują" się też elektrolity. A gdy radio jest uszkodzone to albo żarówka 60W wogóle nie będzie się świecić, albo będzie się świecić jasno.
To jest najbezpieczniejszy sposób dla pierwszego podłączenia starego radia do prądu.