identyfikacja radia kupionego w Portugalii

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
koVal
125...249 postów
125...249 postów

identyfikacja radia kupionego w Portugalii

Post autor: koVal »

Witam
Przebywając na praktykach szkolnych w Portugali wybrałem się na bazar i kupiłem taki oto cudo :D Jedyne co o nim wiem to tyle "Philips SX350A". Internet milczy na ten temat. Może ktoś coś o nim wie?
Dodam jeszcze że kupiłem za jedyne 20EU :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: identyfikacja radia kupionego w Portugalii

Post autor: romanradio »

koVal pisze:Witam
Przebywając na praktykach szkolnych w Portugali wybrałem się na bazar i kupiłem taki oto cudo :D Jedyne co o nim wiem to tyle "Philips SX350A". Internet milczy na ten temat.
Jeśli nie ma/bo nie ma/ na Radiomuseum to coś jest nie tak. Może w nazwie coś brakuje? Na forum jest sporo kolegów "wielemogących", ale chyba nie w tym przypadku. Jesli podałbyś,na jakich lampach jest to radyjko, można określić w jakich latach mogło być wyprodukowane i zawęzić obszar poszukiwań. Jak na razie -szkoda cennego czasu :mrgreen:
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
koVal
125...249 postów
125...249 postów

Troche słabe fotki ale robione telefonem ;)
Lampy które zidentyfikowałem:
EBC 41
EZ60
EBF80
i na ostatniej sa zatarte napisy ale wygląda mi to na jakąś ECL itp
W środku jest wstawiona jakaś nowa płytka. Co to może być?
Teraz ktoś już coś potrafi mi powiedzie\c na temat tego radia?
aaaa i jedno jeszcze pytanie. Ktoś przewoził kiedyś takie "zabawki" samolotem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Ta płytka to pewnie jakiś "tuning" polegający na "wmontowaniu" do wnętrza rozebranego, chińskiego radyjka z zakresem FM.

http://www.radiomuseum.org/r/philips_bx350a.html
Awatar użytkownika
koVal
125...249 postów
125...249 postów

Wielkie dzięki :D
akim

Post autor: akim »

Witam,

KoVal, Kolega Romanradio oczywiście miał rację pisząc, że w nazwie czegoś brakuje. Bo od razu widać na jednym ze zdjęć, że to nie SX350A, tylko BX350A. Jedna litera, ale bardzo istotna.

W załączniku znalezione serwisówki. Znalazłem je tutaj:

http://elektrotanya.com/philips_bx350a_ ... nload.html

http://elektrotanya.com/philips_bx350a_ ... nload.html

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

O ile nie masz zastrzeżeń autorskich Kolego to zaprezentuję fotki radia na pewnym forum miłośników oraz kolekcjonerów staroci w celu identyfikacji wyrobu. O wyniku ekspertyz poinformuję Was, naturalnie. Tak, na drugiej fotografii wlewo pod głośnikiem widnieje całkiem nowoczesna płytka obwodów drukowanych, przypuszczam że to może być jednostka UKF z innego radia w celu rozszerzenia zakresów odbioru fal, robiono takie rzeczy w starych lampowcach.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
koVal
125...249 postów
125...249 postów

Zastrzeżeń jakichkolwiek nie mam na nawet się cieszę że ktoś się interesuje moim radiem ;)

Radio szczęśliwie udało mi się przywieźć do Polski w jednym kawałku. Było trochę problemów z zapakowaniem się w walizce(radio zajmowało ponad 1/4 walizki!) na dodatek lekkie nie jest ale w końcu wszystko się udało :D
Zamieszczam tutaj więcej zdjęć lepszej jakości. Przy okazji zobaczyłem z dołu radia wejście wyprzedzające jego epokę o kilkadziesiąt lat... :lol: Jak będę miał chwilę czasu to przylutuje kabel zasilający i podłącze do prądu zobaczę co z tego będzie. Sprzedający zapewniał że radio jest sprawne. Przepraszam że nie dodaje przez serwery triody ale zdjęcia są zbyt duże (każde ok 3mb).
https://plus.google.com/u/0/photos/1117 ... 4480822209
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

koVal pisze:Zastrzeżeń jakichkolwiek nie mam na nawet się cieszę że ktoś się interesuje moim radiem ;)

Radio szczęśliwie udało mi się przywieźć do Polski w jednym kawałku. Było trochę problemów z zapakowaniem się w walizce(radio zajmowało ponad 1/4 walizki!) na dodatek lekkie nie jest ale w końcu wszystko się udało :D
Zamieszczam tutaj więcej zdjęć lepszej jakości. Przy okazji zobaczyłem z dołu radia wejście wyprzedzające jego epokę o kilkadziesiąt lat... :lol: Jak będę miał chwilę czasu to przylutuje kabel zasilający i podłącze do prądu zobaczę co z tego będzie. Sprzedający zapewniał że radio jest sprawne. Przepraszam że nie dodaje przez serwery triody ale zdjęcia są zbyt duże (każde ok 3mb).
https://plus.google.com/u/0/photos/1117 ... 4480822209
Na początek to podłącz do prądu przez żarówkę 60W - tak jest najbezpieczniej i dla radia i dla sieci. Jeśli jest sprawne to nawet przez żarówkę powinno coś odebrać, a conajmniej wzmacniacz m.cz. sprawdzisz. "Podładują" się też elektrolity. A gdy radio jest uszkodzone to albo żarówka 60W wogóle nie będzie się świecić, albo będzie się świecić jasno.
To jest najbezpieczniejszy sposób dla pierwszego podłączenia starego radia do prądu.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

lubię szum starej płyty