Witam.
Moje kolejne męczące pytanie - gdybym w końcu odłożył tyle gotówki aby zrobić jakiś tam wzmacniacz lampowy to czy powinien być to PP czy SE ?.
Jak różnią się brzmieniem ? i czy się różnią ?.
Czy lampy małej mocy brzmią inaczej jak duże ?
Wystarczy mi moc elektryczna rzędu 5W, czy myśleć o SE na EL34 czy PP na jakiś malutkich lampach ?.
O ile krócej żyje lampa w SE niż PP ? zakładając że słucham średnio z mocą 1W ?.
Czy można zrobić tak aby lampa o dużej mocy pracowała w SE ustawiona tak że nie wykorzystuje pełnej mocy admisyjnej i po prostu dłużej żyje ?, mimo to pracuje poprawnie jako wzmacniacz audio ?
np. 6S33C aby dawała około 5W mocy a nie np. 10W.
Kolega ostatnio nabył wzmacniacz lampowy PP o mocy 70W, robiony na zamówienie. Gra on tak jakby był tranzystorowy - dynamika , szczegóły, bardzo "jasny szybki" dźwięk. Jednak przy cichym słuchaniu jest różnica, nie charczy jak jego 200W tranzystor.
Czy lampowe wzmacniacze dźwiękiem tak mało odbiegają od tranzystora ?.
Miałem kiedyś pożyczonego lampowego stereofonicznego Telefunkena z 67r i znacząco różnił się od tranzystora. Miał ogromny bas , delikatne średnie tony i bardzo "udelikacone" wysokie tony, zlewały się jakby w jedno , nie szarpały tak jak tranzystor. Był to PP na EL-84. Bardziej pasuje mi to telefunkenowe brzmienie.
Co to powodowało ?
Pytania o brzmienie..
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
Re: Pytania o brzmienie..
Ja z perspektywy radiowej powiem, że o wiele bardziej wolę radia ze wzmacniaczem PP - po porównywaniu te z SE (nawet na EL12) brzmią jakoś cieniej, zdaje mi się że mają trochę więcej średnich tonów. Mimo tego, że kiedyś miałem faworytów wśród SE, to teraz coś słabo mi brzmią.
Z tego względu jakbym już miał coś budować, na pewno byłoby to PP.
Co do uzasadnien technicznych, to na pewno inni koledzy się wypowiedzą.
Z tego względu jakbym już miał coś budować, na pewno byłoby to PP.
Co do uzasadnien technicznych, to na pewno inni koledzy się wypowiedzą.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
W układzie przeciwsobnym następuje kompensacja składowej stałej strumienia magnetycznego, co umożliwia uzyskanie większej indukcyjności uzwojenia pierwotnego, co przekłada się na zwiększenie ilości niskich tonów we wzmacniaczu lampowym. Tak więc jakość dźwięku we wzmacniaczu lampowym dużo zależy od transformatora.
viewtopic.php?f=8&t=25504&hilit=+rdze%C ... 9Bnikowego
viewtopic.php?f=25&t=25579&hilit=+rdze% ... 9Bnikowego
Dodam jeszcze, że z wzmacniacza lampowego z transformatorem wyjściowym nigdy nie da się uzyskać takiej dużej ilości niskich tonów, jak ze wzmacniacza tranzystorowego dobrej jakości.
W układzie przeciwsobnym następuje kompensacja składowej stałej strumienia magnetycznego, co umożliwia uzyskanie większej indukcyjności uzwojenia pierwotnego, co przekłada się na zwiększenie ilości niskich tonów we wzmacniaczu lampowym. Tak więc jakość dźwięku we wzmacniaczu lampowym dużo zależy od transformatora.
viewtopic.php?f=8&t=25504&hilit=+rdze%C ... 9Bnikowego
viewtopic.php?f=25&t=25579&hilit=+rdze% ... 9Bnikowego
Dodam jeszcze, że z wzmacniacza lampowego z transformatorem wyjściowym nigdy nie da się uzyskać takiej dużej ilości niskich tonów, jak ze wzmacniacza tranzystorowego dobrej jakości.
Ratujmy stare tranzystory!
Nie da to się parasola....