Zadziwiłem się... Eltra za 1600 PLN
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Zadziwiłem się... Eltra za 1600 PLN
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Re: Zadziwiłem się... Eltra za 1600 PLN
Czyli tyle ile kiedyś kosztowało. Jak widać nic nie straciło na wartości.
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wtedy była to średnio - dobra pensja. Teraz jakby 2800 PLN, czyli w tamtych czasach taka ELTRA to było coś takiego jak dziś Samsung Note. Tylko że Samsunga można kupić na kilogramy a taką ELTRĘ trzeba było wysępić spod lady...
Cena dla mnie nieco szokująca, ale i egzemplarz piękny. Inny, taki złachany - czerwony poszedł za 700. Też sporo...
Frycz.

Cena dla mnie nieco szokująca, ale i egzemplarz piękny. Inny, taki złachany - czerwony poszedł za 700. Też sporo...
Frycz.
Robert SP5RF
-
- 6250...9374 posty
Jeśli by ktoś miał (jak ja lata temu) MIGO i TRAMP-a (do tego w podobnym stanie) to mógł by żądać znacznie wyższej ceny.....
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam,frycz pisze:Wtedy była to średnio - dobra pensja. Teraz jakby 2800 PLN, czyli w tamtych czasach taka ELTRA to było coś takiego jak dziś Samsung Note. Tylko że Samsunga można kupić na kilogramy a taką ELTRĘ trzeba było wysępić spod lady...![]()
Frycz.
moim zdaniem tak jedna jak i druga cena nie jest adekwatna do wartości tych zabytków. To chyba tylko snobizm + żądza posiadania powoduje takie podbijanie ceny. Albo..- w tym drugim przypadku to jakaś kombinacja?
Są różne niespodziewane okazje nabycia takich radyjek. Tę parkę z foto dostałem... przy okazji naprawy radyjka z 1960r. Dziadek tak mnie wzruszył (kogóż by nie!), że odebrał gratisowo uruchomione radyjo. Daję fotki chassis, aby zobaczyć, jakie są różnice między pierwszym modelem Kolibra, a Eltrą. A są one żadne, oprócz obudowy. Na płytce jednego i drugiego jest ten sam symbol MOT 59-1. Mam też pytanie, czy w oryginale w Eltrze był koszyczek na 4 baterie R6, czy pojemnik na akumulatorki-pastylki?
Ja także poszukuję takich radyjek jak Migo, Guliwer i Tramp, tego ostatniego nie mylić z samochodowym Trampkiem!

pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Nic bardziej mylnego. Po prostu w pierwszej fazie produkcji wykorzystano płytki od Eltry montując na nich schemat Kolibra (niektóre fragmenty były montowane "w powietrzu"). A co do ceny, to wg mnie jest jak najbardziej uzasadniona. To radyjko zostało wyprodukowane w ilości prawdopodobnie mniej niż tysiąca sztuk. Dla porównania, Kolibrów wyprodukowano dziesiątki tysięcy (wszystkich Kolibrów ok.120 tyś.). Obserwuję Allego pod tym kątem i stwierdzam, że Elektrity pojawiają się o wiele częściej niż Eltry.romanradio pisze:Daję fotki chassis,aby zobaczyć,jakie są różnice między pierwszym modelem Kolibra, a Eltrą.A są one żadne,oprócz obudowy.Na płytce jednego i drugiego jest ten sam symbol MOT 59-1
Ludzie nie płacą tyle z głupoty a ze świadomości o unikalnym charakterze tego radia.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć! Ceny Eltry od jakiegoś czasu są wysokie ale to co pokazał Frycz to już gruba przesada. Sam jestem zainteresowany nabyciem takiego odbiornika ale ceny przekraczające nierzadko 500zł są jednak zaporowe. Tym razem naprawdę musiało jakiemuś (nie napisze amatorowi) a może człowiekowi - muzeum zależeć na radyjku.
Jak to jest, że masz urządzenie za drobne zł. i nie możesz sprzedać a tu po chwili na aukcji takie coś? Może musisz być długonogą blondynką (a jak:) )
Tutaj zacytuję mojego znajomego krótkofalowca, który z obudowy zielonej Eltry zrobił GDO...: "Czar? Miałem takie coś, ostatnio wywaliłem to gówno na śmieci, panie, to był niezły szajs!" Tutaj koniec cytatu, sami sobie dopowiedzcie co miałem w głowie... Nie pobiegłem jednak na śmietnik, było za późno.
Pozdrawiam!
Jak to jest, że masz urządzenie za drobne zł. i nie możesz sprzedać a tu po chwili na aukcji takie coś? Może musisz być długonogą blondynką (a jak:) )
Tutaj zacytuję mojego znajomego krótkofalowca, który z obudowy zielonej Eltry zrobił GDO...: "Czar? Miałem takie coś, ostatnio wywaliłem to gówno na śmieci, panie, to był niezły szajs!" Tutaj koniec cytatu, sami sobie dopowiedzcie co miałem w głowie... Nie pobiegłem jednak na śmietnik, było za późno.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Roman
Eltra i Koliber fabrycznie były wyposażone w koszyczek do baterii R6.Pojemnik na ACCu kupowało się oddzielnie razem z ładowarką.
Eltra i Koliber fabrycznie były wyposażone w koszyczek do baterii R6.Pojemnik na ACCu kupowało się oddzielnie razem z ładowarką.
JACEK
-
- 3125...6249 postów
Ile takich obudów poszło do śmietnika. Kiedyś robiło się przekładki w obudowy od Kolibra 3 i Sylwii. Utkwiła mi cena kompletu baterii "Centra" = 6.80 zł. które nagminnie wylewały mieszając się ze stearyną którą zalewany był oscylator co powodowało "pierdzenie" odbiornika. Akumulatorki to była troszkę późniejsza bajka. Na zamieszczonym zdjęciu te współczesne bateryjki pasują jak....
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
14 września sprzedało się za 1080 zł, link:
http://allegro.pl/uszkodzone-radio-eltr ... 74696.html
a 20 sierpnia za 660zł , link:
http://allegro.pl/radio-eltra-mot-59-i3469514529.html
a, żeby było ciekawiej to 30 sierpnia się sprzedalo za 10zł, link
http://allegro.pl/radio-eltra-i3510335939.html
takie cuda sie zdarzają!
http://allegro.pl/uszkodzone-radio-eltr ... 74696.html
a 20 sierpnia za 660zł , link:
http://allegro.pl/radio-eltra-mot-59-i3469514529.html
a, żeby było ciekawiej to 30 sierpnia się sprzedalo za 10zł, link
takie cuda sie zdarzają!
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Raczej na pewno ktoś wszedł do aukcji a sprzedający ją zakończył. Umówiona cena poszła poza Allegro.tom_299 pisze:żeby było ciekawiej to 30 sierpnia się sprzedalo za 10zł, link
takie cuda sie zdarzają!
Jak cenne są Czar i Sylwia w dobrym, graniczącym z b. dobrym, stanie?
-
- 3125...6249 postów
Jak dwa do jednego.