Dzisiaj, w Muzeum Techniki w Warszawie odbył się wykład prof. Jerzego Pułtoraka z okazji sześćdziesiątej rocznicy powstania pierwszego polskiego tranzystora. Profesor dokonał krótkiego rysu historycznego pierwszej dekady działalności naukowej w tej dziedzinie. W niewielkiej salce zebrało się małe grono słuchaczy, w tym współpracownicy i przyjaciele Profesora m.in. profesorowie Świderski, Kobus i doc. Janicki. Profesor zaprezentował sporo nieznanych zdjęć i okrasił wykład mnóstwem arcyciekawych dygresji m.in. na temat prof. Groszkowskiego i Rosińskiego. Była to prawdziwa podróż w czasie. Jest prawdopodobne, że wykład opublikuje Muzeum Techniki w formie papierowej.
Na pierwszym zdjęciu widzimy Prof. Jerzego Pułtoraka i dyrektora Muzeum Jerzego Jasiuka (organizatora wykładu) a na drugim, Profesor demonstruje szczegóły konstrukcyjne pierwszego polskiego tranzystora (ręka po lewej stronie należy do mnie )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W moim poście pojawił się przykry błąd. Nazwisko profesora Kobusa pisze się przez "s". Wszystkich za tę wpadkę bardzo przepraszam (Poprawione. TG)
Odpowiem jeszcze na uwagę kolegi Szcześniaka. O wykładzie zostałem powiadomiony osobiście. Nie znałem do końca jego charakteru i dla tego nie czułem się upoważniony do zapraszania innych osób. Tłumaczę się, bo w takich sprawach jak propagowanie historii polskich półprzewodników nie można mnie posądzać o złą wolę.
fugasi pisze:domyślam się że nikt tam kamerki nie postawił.
Niestety, nie. Ale może uda mi się wstawić tekst wykładu na moją stronę o historii polskich tranzystorów. Jej uruchomienie planuję na koniec października, o czym nie omieszkam powiadomić Szanownych Kolegów.