Magnetofon Unitra M 8011

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Magnetofon Unitra M 8011

Post autor: Lecho »

Witam, mam dwa pytanka w sprawie tego oto audio weterana.
Czy wskaźniki wysterowania VU wycieraczki działają podczas pracy w trybie PLAY ?
Czy system redukcji szumu CNRS 2 jest jako-tako kompatybilny z Dolby NR (B) powiedzmy ? Bo tak: JVC na przykład posiadał ANRS (automatic-noise-reduction-system) któryż doskonale odczytywał nagrania zmodyfikowane Dolby NR (B). Dzięki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lubię szum starej płyty
go
25...49 postów
25...49 postów

Re: Magnetofon Unitra M 8011

Post autor: go »

Witam. System CNRS-2 jest kompatybilny z Dolby B. Wskaźniki pracują przy zapisie jak i odczycie.
Miałem ten magnetofon w wersji 8041 (płyta czołowa z tworzywa). Redukcja szumów była wykonana na osobnych płytkach (kanał lewy i prawy) i wlutowana pionowo w płytę główną. Kiedy udało mi się kupić moduły Dolby z innego modelu wstawiłem je w miejsce fabrycznych. Nie odczułem (usłyszałem) żadnej wyraźnej różnicy w pracy w stosunku do CNRS.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

O ile mnie pamięć nie myli to wskaźniki podczas odtwarzania powinny działać. CNRS2 jest słabo kompatybilny z Dolby. To prosty układ redukcji szumów polegający na podniesieniu poziomu zapisu wysokich częstotliwości rejestrowanego dźwięku.
Ciekawostką jest fakt, że płytki z CNRS są osobno umieszczone na płycie magnetofonu i można je było zastępować bez regulacji płytkami z układem Dolby. W układy Dolby wyposażane były sprzęty przeznaczone na eksport.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Marekb, obawiam się że się mylisz. CNRS to system komplementarny (C - Complementary) i kompatybilny z Dolby B. Był stosowany by uniknąć wydawania cennych dewiz na procesory Dolby. Być może mylisz go z jednostronnym systemem DNL, stosowanym w "Finezjach", chociaż jego działanie nie polega na wzmacnianiu a tłumieniu wysokich częstotliwości (dynamicznie).
_
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Tak chyba było, DNL to patent Philipsa i działa tylko podczas odczytu, natomiast zapis nie jest w żaden sposób modyfikowany, układ poprawia dynamikę o jakieś 4-5 dB. Był zastosowany chyba po raz pierwszy w magnetofonie Unitra M 532 SD Aplauz około roku 1978. Rozwinięta i udoskonalona wersja popularnego w owych czasach M 531 S co więcej wyposażona w przełącznik Fe/Cr i to dawało znaczne korzyści.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

fugasi pisze:Marekb, obawiam się że się mylisz. CNRS to system komplementarny (C - Complementary) i kompatybilny z Dolby B. Był stosowany by uniknąć wydawania cennych dewiz na procesory Dolby. Być może mylisz go z jednostronnym systemem DNL, stosowanym w "Finezjach", chociaż jego działanie nie polega na wzmacnianiu a tłumieniu wysokich częstotliwości (dynamicznie).
Jeżeli przy użyciu 6 tranzystorów i kilku innych elementów, udało sie uzyskać efekt procesora Dolby, no to szczere gratulacje.
Może to i system komplementarny, ale testowałem takie sprzęty w latach 80-tych i jeżeli nagrania dokonano na CNRS-ie i na nim odtwarzano to jako tako. Słabiej, gdy nagranie wykonano w systemie Dolby i odtwarzano na CNRS. Zupełnie źle brzmiały nagrania wykonane z CNRS-em i odtwarzane na Dolby - obcięte składowe wyższej częstotliwości. Ale wtedy to już ujeżdżaliśmy system DBX :D
Awatar użytkownika
Cyborg
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Cyborg »

Ach wspomnienia... Ileż czasu wspędziłem przy tym magnetofonie (wersja z Dolby B)...
Wskażniki wychyłowe działały w trakcie odtwarzania.
CNRS był tak kompatybilny z Dolby jak reszta wynalazków z naszego ustroju z tym zza żelaznej kurtyny :D
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Nie do wiary ale w owych pradawnych czasach (1977) kopia procesora Dolby NR na 5 tranzystorach Si / kanał była na świecie, o ile skan mi pozwoli to schemat pokażę. No a skoro padło magiczne słowo DBX to mam temat: jakże jest zapis w tym systemie znośny w środowisku trochę podobnego High-Com kompandera z warsztatów Telefunken, Grundig, UHER ? I na odwrót ? Czy może kto próbował ?
lubię szum starej płyty
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Może ja się nie znam ale te systemy które głęboko ingerowały w sygnał (dbx, Dolby C) dawały też czasami nazbyt wyraźne skutki uboczne (tzw. "pompowanie"), wskutek czego lepiej było zainwestować w dobrej jakości niskoszumną taśmę niż podciągać cudownym kompanderem Stilonkę. System dbx jakoś (poza studiami nagraniowymi) popularności nie zdobył. Z drugiej strony ingerencja Dolby B była na tyle subtelna że odtwarzanie bez ekspandera było możliwe z zadowalającym rezultatem.
_
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Owszem, DBX był mało popularny chyba ze względu na koszta licencji i konieczność odtwarzania taśm, nagrań poddanych kompresji tymże a nie innym systemem. Oprócz wyższych modeli Technicsa (RS-B 100, 965) stosowany w aparatach Yamaha (KX-1200), AIWA Excelia, może AKAI, nie pamiętam.
Oto jeden kanał układu Dolby B na tranzystorach do samodzielnej budowy aczkolwiekt zrozumcie panowie, to był rok 1977 baza podzespołów oraz elementów krajowych skromna i kryteria jakości dźwięku z taśmy dosyć łagodne, inne aniżeli dziś.
lubię szum starej płyty
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Dodam co nieco w temacie.
Dolby we wszystkich mutacjach stosowano głownie w kasetowcach.Szpulowe wyposażano niezwykle rzadko.
CNRS nie był wystarczająco kompatybilny z Dolby.Według mnie oba te rozwiazania dawały więcej szkody niz pozytku.Nie lubiłem słuchać tasm nagranych w Dolby i po krótkim okresie fascynacji przestałem go używać.Nie przeszkadzały mi szumy bo nie lubie muzyki nagranej bez góry.

Wg mnie system HighCom Telefunkena był znacznie lepszy ale ten był zupełnie niekompatibilny z Dolby i taśm nagranych w HC nie mozna było odsłuchać w Dolby ze względu na fatalny odsluch.
Nadmieniam że mam w kolekcji sporo kaseciaków z HC i Dolby.
Telefunken robił nawt HC dla szpulowców ale to był juz wg mnie zbytni triumf techniki nad zdrowym rozsadkiem.
Pozdrawiam tomasz
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Swoistym kuriozum to legendarny szpulowiec Akai GX 600 DB z lat 1975/76
wyposażony w układ Dolby NR co poprawia dynamikę o jakieś 8 dB 56/64 dB na 19.05 cm/s no nie wiem jakiż to ma sens, aparat tej klasy daje ponadprzecïętne osiągi a stosując odpowiednią taśmę LN, LH można szumy wyeliminować prawie doskonale. Być może na 9.52 cm/s daje zauważalną poprawę jakości jako że o czteroślad chodzi.
lubię szum starej płyty
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Na marginesie, dzisiaj ...
pozdrawiam
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Našel jsem, jak to mówią Czesi.
_
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Miałem to dziadostwo i nie polecam tego największemu wrogowi.
Mój był z CNRS.Magnetofon wręcz OKROPNY!
Mechanika to syf kompletny,silnik na starcie do wymiany,bo się zacinał i piszczał,paski,gumy syf kompletny.Ale najgorsza była nierównomierność przesuwu taśmy.Jak tego złoma dostałem to "zaciągał",pomogła wymiana silnika i paska,choć na krótko(potem znowu mu odwaliło),przy przewijaniu halasował,niektórych kaset nie"ciągął".Brzmienie paskudne,potężny szum i mocno podbita góra pasma,do tego cholerny CNRS(to jakieś chore,dać takie g**no do magnetofonu (w domyśle) HI-FI).Nagrane kasety brzmiały okropnie(jak z jamnika) i najstarsze zachodnie magnetofony z wystawek,mające po 30 lat to HI-END przy tym syfie.
Wykonanie takie jak Polski socjalizm,czyli okropne.Farba z front panelu obłaziła,ciągle coś odpadało,odklejało się.Ciągle psuła się kieszeń kasety.
W moim rupieciu było wyrwane gniazdo DIN i włożyłem gniazdo ze starej płyty głównej AT(ile było przy tym roboty,poparzyłem sobie ręce,bo dojścia żadnego,w dodatku laminat lichy).Zimne luty i kiepskie kable przy głowicy.Jak tylko kupiłem używaną Yamahę(20 lat) to to poszło na złom,taki to był"kosmos".Jednym słowem to najgorszy magnetofon jaki miałem(to były lata 90-te,byłem uczniem i był to piewszy"klocek")
Co do mierników,to działają przy zapisie i odczycie.
Nie warto tego naprawiać,lepiej wywalić,tym bardziej,że to sprzęt z czasów schyłkowego PRL-u( a wtedy to w Polsce robiono zupełny szajs,bo nadeszli"styropianowcy"
P.S
Nie lepiej kupić porządny,japoński magnetofon(nawet 30 letni).I tak będzie lepszy,a w to dziadostwo włożysz kupę kasy i będzie SZAJS.