Odpowiednik diody do detektora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Odpowiednik diody do detektora
Nie wiem czy to w dobrym miejscu zamieszczam temat, gdyż muszę dorobić parę kabli do wobuloskopu K933, właściwie to zostały mi 2 do dorobienia, jeden to symetryzator, drugi to sonda z detektorem, i tu mam problem, gdyż według dokumentacji w detektorze należy zastosować diody germanowe AA137, których nie mam a szukam ich odpowiednika, może jakaś DOG52, lub AAP152 podejdzie, może ktoś wie co jest odpowiednikiem tych AA137
Re: Odpowiednik diody do detektora
Ze mnie elektronik jest słaby, ale z tego co w sieci znalazłem to dioda AA137 -> 1N60, AA116. Zobacz zresztą na załączone przeze mnie załączniki.
-
- 625...1249 postów
Nie chciało mi się szukać diod dedykowanych, ani odpowiedników, wsadziłem dwie nieużywane DOG62 z strych zapasów, podłączyłem wobuloskop najpierw do toru p.cz radio Jubilat, zakres FM i porównałem z odczyty z notami katalogowymi, były zgodne, potem, podłączyłem wobuloskop pod Lazuryta 106, tor p.cz i oscylogramy pasują z tym co mam w serwisówkach, temat można uznać za zamknięty. Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam 

Gratuluję w takim razie udanej naprawy, również pozdrawiam.
AA137 to dioda ze złotym ostrzem.
Zastosować można zwykłą DOG - jedynie spadnie góna częstotliwość graniczna.
Ja bym wstawił krzemową diodę schotky'ego małej mocy o możliwie jak najmniejszym napięciu przewodzenia.
Zastosować można zwykłą DOG - jedynie spadnie góna częstotliwość graniczna.
Ja bym wstawił krzemową diodę schotky'ego małej mocy o możliwie jak najmniejszym napięciu przewodzenia.