Philips 461A-14

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kubakr
20...24 posty
20...24 posty

Philips 461A-14

Post autor: Kubakr »

Witam wszystkich,
Przymierzam się do naprawy radia Philips 461A-14 i mam pytanie o podłączenie zasilania. Niestety nie posiadam tylnej ścianki do której przytwierdzony jest kabel zasilający z gniazdem. W moim modelu Philipsa 461A-14 wtyki zasilające są troche nietypowe i składają się 9 małych bolców (zdjęcie w załączeniu), a nie tak jak model przedstawiony w serwisówce tylko z dwoma większymi bolcami. Jeśli ktoś z Was posiada w swoim Philipsie takie rozwiązanie zasilania to bardzo proszę o podpowiedź, do których bolców należy podłączyć zasilanie z sieci 230V? Z góry dziękuję za pomoc.

Kuba
bolce zasilania Philips 461A-14.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kubakr
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips 461A-14

Post autor: tszczesn »

Zaznaczyłem ci jak jest to w moich Philipsach, u ciebie powinno być tak samo. Kolor czerwony - to wtyczka i połączenie we wtyczce, kolor zielony - połączenie w radiu (do wyłącznika i uzwojenia pierwotnego transformatora). Gdzie są podłączone górne trzy bolce nie wiem.

Generalnie - te wielopinowe gniazda pozwalały na zasilanie radia z sieci prądu zmiennego, stałego lub akumulatora (po zastosowaniu odpowiedniej przetwornicy), nad te piny w radiu montowano również kilkupinowe podłączenie przetwornicy, odpowiednia wtyczka na tylnej ściance podłączała zasilanie do odpowiednich pinów (np. akumulator do żarzenia, przetwornicę do transformatora) i łączyła odpowiednie obwody ze sobą. Jak to wyglądało dla pracy ze zwykłym prądem zmiennym z sieci - narysowałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.