Dobór wartości kondensatora w torze audio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Dobór wartości kondensatora w torze audio
Witam. Wprowadziłem drobną modyfikację w moim przedwzmacniaczu lampowym tj. zmieniłem zakres regulacji potencjometru Gain (500k) poprzez wlutowanie szeregowo rezystora 47k. Efekt przesterowania/zakres po przeróbce mi odpowiada, jednak obcięło dolne pasmo sygnału. Jakiej wartości kondensatorem najlepiej to skorygować, a może inaczej - jak dobrana wartość kondensatora będzie teoretycznie wpływać na pasmo? Niestety nie dysponuję schematem (urządzenie to przedwzmacniacz gitarowy AMT ss-11) wiec dobór kondensatora będzie pewnie na zasadzie prób i błędów ale każda sugestia się może przydać.
-
- moderator
Re: Dobór wartości kondensatora w torze audio
A w którym miejscu znajduje się kondensator? Bo nic nie powinno zostać obcięte. Schemat to podstawa.kuzieem pisze:zmieniłem zakres regulacji potencjometru Gain (500k) poprzez wlutowanie szeregowo rezystora 47k [...], jednak obcięło dolne pasmo sygnału.
-
- 10...14 postów
Re: Dobór wartości kondensatora w torze audio
Już wszystko OK, źle wpiąłem się w ten potencjometr. Problem braku pasma zniknął.Piotr pisze:A w którym miejscu znajduje się kondensator? Bo nic nie powinno zostać obcięte. Schemat to podstawa.kuzieem pisze:zmieniłem zakres regulacji potencjometru Gain (500k) poprzez wlutowanie szeregowo rezystora 47k [...], jednak obcięło dolne pasmo sygnału.