Kupiłem kit isophon
w katalogu isophon takiego nie znalazłem wiec nie wiem czy ktoś go złożył czy to fabryczny , . głośniki to isophon niskotonowy PSL245\4ohm , średniotonowy BPSL100\ 8ohm ,wysoko tonowy KK10 4ohm
Zwrotnica ,nisko tonowy 1,5mh ,średnio tonowy 22uf i wysoko tonowy 4,7uf . Tr 900\40-03 . 0,75mH,1.5mH 3mH . Bez budy na desce gra to nie za ciekawie bez basu . Budę zamierzam zrobić 40l . Czy ta zwrotnica jest poprawna ? http://lup-berlin.de/archiv/Katalog/
katalog 1975
Wypadałoby to pomierzyć. Masz inny front, inne rozmieszczenie głośników i jeszcze do tego "tubke" na kazdym głośniku, który znacznie wpływa na pomiar. Chyba, że robisz na słuch aby to tylko grało..
Wypadało by pomierzyć ,ale nie mam czym ani możliwości , mam jeszcze głośniki SABA 1670-DU-20, 5 SABA PERMADYN 19-200-5298-U8, 5 z którymi robiłem próby . myślę właśnie na tych głośnikach dobudować tuby ,ale największe problemy sprawia mi zwrotnica .Na tym etapie skrzynia basowa jest chyba bardzo dobra bas jest naprawdę dobry czysty .Front jeszcze jeden mam .Robię na słuch ale wszelkie sugestie i wskazówki chętnie przyjmę. Podczas odsłuchu kieruje się porównaniem z kolumnami jakie mam ,czyli porównuje je z elac lk100 bo podobnie grają z tym że izophon grają jaśniej i może bardziej dynamicznie, ale w średnich tonach brakuje mi jakiejś części , którą mają elac , nie wiem jak to napisać, słyszalne są ale nie maja tego uroku co w elac .Gdyby nie to to był bym bardzo szczęśliwy ogólnie już grają bardzo przyzwoicie , być może to kwestia głośnika średnio tonowego ? A może odpowiedniego zestrojenia ? .
Wydaje mi się, że głośniki na podziałach w zwrotnicy mogą być źle spasowane i tym samym możesz mieć dołek w okolicy podziału lub podbicie. Do tego dochodzi zgranie fazowe i przede wszystkim kształt charakterystyki przenoszenia danego głośnika a także efekt baffle step, o którym nie należy zapominać.
Do poczytania: http://diyaudio.pl/list.php/category/6-Zwrotnice http://diyaudio.pl/list.php/category/5-Tutoriale
Nie robię całkowicie na pałę , katalog izophon ,moja zwrotnica jest druga.
Słabo widać wartości kondensatorów chyba tam jest na wysokie tony 1,5uf i średnie 15uf ? w moim zestawie miałem 4,7uf i 22uf zimniejsze jeszcze kondensator na wysokich i posłucham . podaje tez charakterystyki głośników może coś doradzisz .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Te charki nic nie dadzą, bo nie wiadomo w jakich warunkach były mierzone głośniki. Ty masz inną obudowę, umiejscowienie przetworników, kształt frontu i podfrezowania wokół, to wszystko wpływa na charakterystykę.
Dodatkowo na Twoim pierwszym zdjęciu widać, że wszystkie zwrotki sa 1rzędu, poza trzecią, gdzie woofer cięty jest 2rzędem. Ja bym do tego sceptycznie podchodził...
Powiedz czego Ci brakuje, wypełnienia na podziałach? Średnicy i góry w stosunku co do basu? Na średnice wypadałoby chociaż dołożyć cewkę przed kondensator, aby ograniczyć jej pasmo od góry.
Dokładnie tak jak piszesz ,w średnich tonach brakuje mi dolnej części , słychać ją ale jest jakaś cienka .Na moje ucho głośnik [średnio tonowy ] tak naprawdę jest to szerokopasmowy ,generuje bardziej wysokie tony.
Robiłem różne kombinacje i albo bas zaczął dominować albo jego brak itd. dołożyłem tylko cewkę do średnich 1,5mH i wszystko wyrównało się . Posłucham jeszcze bo tak na szybko nie da się dokładnie ocenić ,ale jest już dobrze , kolumny grają czysto ,jasno i dynamicznie ,trochę jestem zaskoczony że głośniki isophonu mogą tak dynamicznie zagrać .
Trochę jeszcze pomajstrowałem i zauważyłem że kolumny jasno grające z wzm. tranzystorowym grają kiepsko z wzmacniaczem lampowym ,zaś ciepło grające kolumny z wzmacniaczem tranzystorowym graja pięknie z lampowym .Co ciekawe źródło grające ciepło(CD, Magnetofon) z wzm,tranzystorowym podłączone pod wzm. lampowy gra kiepsko , zaś jasno grające z lampą ,gra pięknie . Podsumowując pod wzm.lampowym ładnie grają ciepłe (ciemniej ) grające kolumny i jasno grające źródło CD ,z tranzystorowym jasno grające kolumny a ciepło grające źródło . Dźwięk jest wtedy taki pełny masywny . Czy w waszych systemach też tak jest ?
Wracając do kolumn isophon pod wzmacniaczem lampowym grają jeszcze trochę za jasno ale barwa i bas jest ok .
Znalazłem fachowca lepszego od mnie który ma jakiś program komputerowy do sprawdzania głośników i podobno zna się na tym co robi , ale jak na razie jest zaganiany i niema czasu .