Odnowa Neptun OT1401
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Odnowa Neptun OT1401
Witam wszystkich, od przedwczoraj zabrałem się za remont TV jak w tytule, telewizor mam od około 2 lat i czekał na półce na swoją kolej. Po pierwszych oględzinach standard, kondensatory papierowe do wymiany, podobnie elektrolity, no i oczywiście oprócz lampy kineskopowej całkowity brak lamp. Wczoraj walczyłem z nim dosyć ostro, sprawdzałem układy, wymieniałem uszkodzone elementy, uruchomiłem zasilacz, włożyłem nowe lampy i odkryłem przykra sprawę przy głowicy. Otóż na zdjęciach zaznaczyłem nigdzie niepodłączony wystający kawałek drutu, wokół nigdzie kabelka do którego należy go przylutować, po schemacie także nie doszedłem od czego on jest, więc zwracam się z prośba o pomoc co to za drut przy głowicy, do czego on jest i gdzie należy go podłączyć, a może ma on tak wystawać. Druga kwestia to co radzicie wywalić mostki prostownicze selenowe z zasilacza i wstawić krzemowe diody, czy zostawić jak jest, pytam gdyż wczoraj uruchomiłem zasilacz i pracuje, dziś bez kineskopu odpaliłem odbiornik, i w głośniku wyraźny głośny szum, bez buczenia, transformator linii ładnie pracuje, iskrę ciągnę na około 5-7mm. Kineskop chcę zamontować na samym końcu, bo to już praktycznie niedostępna część zamienna, a nie chcę ryzykować jego uszkodzenia. Czekam za radą i pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Odnowa Neptun OT1401
Służyło to do strojenia.walllker pisze: po schemacie także nie doszedłem od czego on jest, więc zwracam się z prośba o pomoc co to za drut przy głowicy, do czego on jest i gdzie należy go podłączyć, a może ma on tak wystawać
-
- 625...1249 postów
Dalej walczę z neptunem, ale zaczynam mieć poważne wątpliwości co to za model, i od tego rozpocznę, jeżeli możecie zerknijcie na obudowę i wnętrzności znajdujące się na zdjęciach, cały czas myślałem że mam model 1401 ale schemat średnio pasuje, co najdziwniejsze odbiornik nie nosi śladów ingerencji, ani przeróbek, jednak posiadany schemat z netu trochę nie pasuje, gdyż zasilacz i układ transformatora linii jest inny, dlatego przy renowacji opieram się na dwóch schematach które są w załączniku, również w załączniku znajduje się zrysowany przeze mnie schemat układu zasilacza i podłączenia transformatora linii. Dodam że nalepka wewnątrz obudowy ma pieczątki nazwa – NEPTUN I, produkcja 30 SIER 1962
Najpierw napisze co do tej pory zrobiłem. W pierwszej kolejności wymiana karto flaków, bo każdy sam się rozwijał, kolejne to nowa obsada lamp, z tą uwagą że nie miałem PL841 i włożyłem PL84, za PY81, wsadziłem PY88, a za PCC85, wsadziłem PCC88, do tego wymiana elektrolitów, wszystkich i zamiast mostków selenowych zastosowałem 2 diody BY238 nówki z starych zapasów. Wymiana rezystora w obwodzie żarzenia, dwóch rezystorów w obwodzie p.cz od zasilania EF80 przy lampach L3 i L4 podający napięcie na 8 nóżkę lamp.
Efekt przeprowadzonych prac wygląda następująco. Zasilacz działa, napięcia w normie, wzmacniacz m.cz cicho szumi a po podłączeniu dekodera DVBT i modulatora odebrałem ale niestety bardzo cicho głos z Polsatu, był czysty jednak przy maksymalnym rozkręceniu siły głosu był bardzo słaby i to pierwsza usterka z która nie umiem sobie poradzić. Napięcie na anodzie PL84 230V, a na trafie głośnikowym 255V, na siatce nóżka 9 mam 182V, najlepsze że jak podłączę inny wzmacniacz do potencjometru siły głosy to jest on bardzo mocny, co świadczy że układ fonii jest ok., tylko m.cz słabo działa, gdyż dotykając nóżki 9 lampy PCF82 w której część triodowa robi jako przedwzmacniacz nie ma charakterystycznego brumu w głośniku, i tu pytanie, czy to wina układu czy lampy, gdyż docelowo powinna być PL841 a nie PL84 tak jak ja zrobiłem.
Kolejna i najtrudniejsza sprawa to transformator linii, siedzi tam TVL11, unikat w dzisiejszych czasach, wygląda ładnie, pracuje i daje WN bo jak dotknę śrubokrętem kapturka EY86 (prostownik WN) to ciągnę iskrę na około 6-10mm bardzo mocną, potem coraz cieńsza i przy około 20mm znika. To samo jak robię test za prostownikiem, tym lejku który podaje napięcie na kineskop, iskra ciągnie się spokojnie około 10mm. Na załączonych zdjęciach widać iskrę, choć zdjęcie nie oddaje w pełni odległości. Niestety trafo strasznie piszczy, wydaje dwa nakładające się dźwięki charakterystyczne cykanie i uporczywy głośny pisk, ale po 30min pracy w ogóle się nie grzeje, cewka WN zimna, drugie uzwojenie, mimo iż w izolacji papierowej zimniutkie, jednak PL81, ma czerwoną anodę, a to nie świadczy dobrze bo widać że lampa przeciążona, mam stary oscyloskop i z generatora na PCC85 (wsadziłem tam PCC88) idzie ładny przebieg tak jak na oscylogramach z załączonych schematów. Kondensatory wszystkie w układzie trafa nowe, rezystory sprawne, napięcia w normie, a pisk jest i nie ważne czy podłączę czy odłączę cewki odchylające. Nie mam pomysłu co jest nie tak, trafo ma wszędzie przejścia na uzwojeniach, może to wina PCC88 może musi być PCC85. Dodam że kręcąc potencjometrami pisk się zmienia
Brak obrazu, lampa kineskopowa się żarzy ale zero reakcji, siedzi tam kineskop 35MK2 żarzenie jest, i WN jest, ale na nóżkach kineskopu 7,10 według schematu powinno być 300-450V w zależności od regulacji potencjometrów, a jest 180-220V , nóżka 11 kineskopu według schematu 130V mam 125V, i 8 według schematu 0-130V a przy regulacji od 2 do 141V
Proszę o pomoc, i jak ktoś może o skan oryginalnego schematu, bardzo chce aby TV ożył, a on ciągle się buntuje.
Najpierw napisze co do tej pory zrobiłem. W pierwszej kolejności wymiana karto flaków, bo każdy sam się rozwijał, kolejne to nowa obsada lamp, z tą uwagą że nie miałem PL841 i włożyłem PL84, za PY81, wsadziłem PY88, a za PCC85, wsadziłem PCC88, do tego wymiana elektrolitów, wszystkich i zamiast mostków selenowych zastosowałem 2 diody BY238 nówki z starych zapasów. Wymiana rezystora w obwodzie żarzenia, dwóch rezystorów w obwodzie p.cz od zasilania EF80 przy lampach L3 i L4 podający napięcie na 8 nóżkę lamp.
Efekt przeprowadzonych prac wygląda następująco. Zasilacz działa, napięcia w normie, wzmacniacz m.cz cicho szumi a po podłączeniu dekodera DVBT i modulatora odebrałem ale niestety bardzo cicho głos z Polsatu, był czysty jednak przy maksymalnym rozkręceniu siły głosu był bardzo słaby i to pierwsza usterka z która nie umiem sobie poradzić. Napięcie na anodzie PL84 230V, a na trafie głośnikowym 255V, na siatce nóżka 9 mam 182V, najlepsze że jak podłączę inny wzmacniacz do potencjometru siły głosy to jest on bardzo mocny, co świadczy że układ fonii jest ok., tylko m.cz słabo działa, gdyż dotykając nóżki 9 lampy PCF82 w której część triodowa robi jako przedwzmacniacz nie ma charakterystycznego brumu w głośniku, i tu pytanie, czy to wina układu czy lampy, gdyż docelowo powinna być PL841 a nie PL84 tak jak ja zrobiłem.
Kolejna i najtrudniejsza sprawa to transformator linii, siedzi tam TVL11, unikat w dzisiejszych czasach, wygląda ładnie, pracuje i daje WN bo jak dotknę śrubokrętem kapturka EY86 (prostownik WN) to ciągnę iskrę na około 6-10mm bardzo mocną, potem coraz cieńsza i przy około 20mm znika. To samo jak robię test za prostownikiem, tym lejku który podaje napięcie na kineskop, iskra ciągnie się spokojnie około 10mm. Na załączonych zdjęciach widać iskrę, choć zdjęcie nie oddaje w pełni odległości. Niestety trafo strasznie piszczy, wydaje dwa nakładające się dźwięki charakterystyczne cykanie i uporczywy głośny pisk, ale po 30min pracy w ogóle się nie grzeje, cewka WN zimna, drugie uzwojenie, mimo iż w izolacji papierowej zimniutkie, jednak PL81, ma czerwoną anodę, a to nie świadczy dobrze bo widać że lampa przeciążona, mam stary oscyloskop i z generatora na PCC85 (wsadziłem tam PCC88) idzie ładny przebieg tak jak na oscylogramach z załączonych schematów. Kondensatory wszystkie w układzie trafa nowe, rezystory sprawne, napięcia w normie, a pisk jest i nie ważne czy podłączę czy odłączę cewki odchylające. Nie mam pomysłu co jest nie tak, trafo ma wszędzie przejścia na uzwojeniach, może to wina PCC88 może musi być PCC85. Dodam że kręcąc potencjometrami pisk się zmienia
Brak obrazu, lampa kineskopowa się żarzy ale zero reakcji, siedzi tam kineskop 35MK2 żarzenie jest, i WN jest, ale na nóżkach kineskopu 7,10 według schematu powinno być 300-450V w zależności od regulacji potencjometrów, a jest 180-220V , nóżka 11 kineskopu według schematu 130V mam 125V, i 8 według schematu 0-130V a przy regulacji od 2 do 141V
Proszę o pomoc, i jak ktoś może o skan oryginalnego schematu, bardzo chce aby TV ożył, a on ciągle się buntuje.
-
- 625...1249 postów
Dokładam zdjęcia bo nie chciały się załączyć, dodam że nie mam tylnej ścianki
-
- 625...1249 postów
Załączam pierwszy z schematów z których korzystam, tu zgadza się podłączenie transformatora linii i fragment zasilacza
-
- 625...1249 postów
Tu załączam schemat drugi, zgadza się wszystko oprócz układu transformatora linii oraz zasilacza
-
- 625...1249 postów
Dorzucam schemat zasilacza i transformatora linii zrysowany z TV
-
- 625...1249 postów
Ufff TV już działa, temat uważam za zamknięty, problem leżał po stronie 3 uszkodzeń, pierwsza w zasilaczu, jedna sekcja elektrolitu, miała pojemność 122nF a druga 7uF a powinno być po 50uF, wymiana elektrolitu, i transformator linii zaczął pracować stabilniej, następnie porównałem lampę PCC85 i PCC88 i stwierdzam że to dwie różne lampy, wyjąłem z turkusa PCC85 włożyłem do neptuna i transformator linii przestał piszczeć, drobna regulacja generatora, układów synchronizacji i jest obraz. Pożyczyłem także z Turkusa PL841 i włożyłem do Neptuna, i głos silny, wyraźny, mocny. No to przyszła kolej na podłączenie modulatora i dekodera DVBT, doregulowanie układów odchylania i wszystko prawie działa
, dodaję prawie gdyż wszystkie napięcia i oscylogramy w normie, tak samo na pinach kineskopu, a przy maksymalnej jasności i kontraście, daje się oglądać, ale w zupełnie ciemnym pomieszczeniu, niestety kineskop krzyczy wymień mnie, tylko skąd wziąć w dzisiejszych czasach taki kineskop, to praktycznie cud żeby zdobyć sprawny egzemplarz, o nowym nawet nie marzę smutne to że nie ma nikogo kto by regenerował takie kineskopy
choć zdaję sobie sprawę że to nic łatwego. No nic TV wędruje na półkę i będzie czekał na cud, może akurat kiedyś trafi mi się taki dobry kinol

-
- 3125...6249 postów
ECC81 znacznie bardziej niż PCC88 powinna być zbliżona do PCC85, a przy tym może byź żarzona szeregowo prądem 0,3A (w przeciwieństwie do ECC85. Wymaga jednak przekablowań w obwodzie żarzenia i nie posiada ekranu międzysystemowego, który nie wydaje się tu niezbędny (anoda jednej z lamp i tak jest blokowana do masy kondensatorem 50nF, więc zakłócać się wzajemnie nie powinny).walllker pisze:porównałem lampę PCC85 i PCC88 i stwierdzam że to dwie różne lampy
I znikło też żarzenie anody lampy PL81? Na wszelki wypadek sprawdż jeszcze prostownik ujemnego napięcia siatkowego z diodą DOG... czy faktycznie dostarcza napięcia -15V. Dioda może być przebita, lub elektrolit 47u mieć upływność, względnie rezystor siatkowy lampy PL81 połączony z masą zamiast z -15V, i stąd przeciążenie lampy.wyjąłem z turkusa PCC85 włożyłem do neptuna i transformator linii przestał piszczeć, drobna regulacja generatora, układów synchronizacji i jest obraz.
W późniejszych wersjach Neptuna (oraz w znacznie już nowocześniejszych telewizorach zunifikowanych, od Korala poczynając) stosowano lampę PL84 w miejsce PL841. Ich wzmocnienia nie różnią się tak znacznie aby tłumaczyło to praktyczny zanik dźwięku. Natomiast należy uwzględnić po pierwsze odmienną kolejność wyprowadzeń (lampa PL841 ma siatkę drugą wyprowadzoną na końcówkę nr 1, PL84 zaś - na 9, nóżka nr 1 może natomiast być dodatkowo połączona z siatką 1) a po drugie znaczne różnice parametrów statycznych. Lampa PL841 odpowiada lampie EL84, zaś PL84 - lampie EL86, toteż zastosowana w stopniu mocy fonii powinna pracować przy znacznie obniżonym napięciu siatki drugiej, do ok. 150V. Inaczej będzie przeciążona. W telewizorach zasilało się siatkę drugą lampy PL84 poprzez dodatkowy filtr redukcyjny z rezystorem 22k, i blokującym do masy kondensatorem 5uF (oczywiście, pojemność mało krytyczna, w przeciwieństwie do rezystancji). Taki filtr powinieneś dołożyć jeśli chcesz używać w Neptunie lampy PL84, zasilanie siatki drugiej bezpośrednio ze źródła napięcia anodowego jest niedopuszczalne, chyba że chodzi o stopień końcowy odchylania pionowego (np we wspomnianym Koralu). Niezbędne jest także zwiększenie rezystora katodowego ze 150 do 240 omów.Pożyczyłem także z Turkusa PL841 i włożyłem do Neptuna, i głos silny, wyraźny, mocny.
-
- 375...499 postów
Zaktywizuj katodę kineskopu: przewód do anody PL 500, dobrze izolowany i kilkakrotnie dotknąć do katody kineskopu. Widzę, że to polubiłeś. Jeśli to trup, to zaszkodzić się nie da. A z katody odfruną produkty działania i korozji. Wykonywałem to wielokrotnie z dobrym skutkiem. Można też podnieść napięcie żarzenia kinola, tak jak prostownik WN (EY, DY) zasilając, kilka zwojów przewodu. Do celów prezentacyjnych wystarczające.
Nie radzę aktywować w układach tranzystorowych.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 1250...1874 posty
Ja nie radzę w kineskopach monochromatycznych telewizorów prod ZSRR(byłego).Często kończy się to upaleniem żarzenia.Szkoda,że kol mieszka na końcu świataczyt pisze:Zaktywizuj katodę kineskopu: przewód do anody PL 500, dobrze izolowany i kilkakrotnie dotknąć do katody kineskopu. Widzę, że to polubiłeś. Jeśli to trup, to zaszkodzić się nie da. A z katody odfruną produkty działania i korozji. Wykonywałem to wielokrotnie z dobrym skutkiem. Można też podnieść napięcie żarzenia kinola, tak jak prostownik WN (EY, DY) zasilając, kilka zwojów przewodu. Do celów prezentacyjnych wystarczające.

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------