Moje chassis na odbiornik KF

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marek 190
125...249 postów
125...249 postów

Moje chassis na odbiornik KF

Post autor: Marek 190 »

Witam.
W sumie to nie wiedziałem gdzie ten temat zamieścić,więc padło,że w"Retrotechnice"(w razie nieścisłości,proszę moderatora o przeniesienie).
W związku z odpoczywaniem od lutownicy wymieniłem ją na narzędzia skrawające :D
Chassis zostało wykonane z aluminiowej blachy o grubości 4,2mm i ma wymiary:
wys-15cm
szer-25cm
dł-29cm
Blacha niestety nie jest nowa i posiada kilka głębszych rys oraz otarć(zdjęcie tylnego panelu).W panelu przednim,w górnym lewym rogu muszę wstawić jeszcze S-metr oraz przełącznik pasm.Pokrętło do VFO pochodzi z jakiejś radiostacji i ma przełożenie 85:1.Kondensator zmienny chyba z odbiornika"Stolica".Karkasy do filtrów pasmowych oraz do cewki VFO z"Amura"(pozdrawiam Bogdana SP8NCN :wink: ) wyświetlacz częstotliwości pracuje w oparciu procesora PIC16F.Ogólnie chyba wszystkie prace mechaniczne zostały zakończone prócz ekranów dla VFO,BFO i wzmacniacza p.cz(kątowniki w poprzek agregatu).Chassis zprojektowane zostało pod 7 lamp.Jakich-jeszcze nie wiem 8)
Jest to moja pierwsza konstrukcja tego typu i proszę o wskazówki,co jeszcze można poprawić lub dołożyć.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Moje chassis na odbiornik KF

Post autor: Thereminator »

Lepiej byłoby chyba najpierw zaprojektować układ a potem chassis pod niego, niż dopasowywać układ pod gotową szaskę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Marek 190
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marek 190 »

Thereminator pisze:Lepiej byłoby chyba najpierw zaprojektować układ a potem chassis pod niego, niż dopasowywać układ pod gotową szaskę.
Napewno tak.Ale o ile wiedziałem z czego zrobię m.cz,p.cz i VFO,tak pozostałe bloki zostały przystosowane do eksperymentów :)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Obróć trafo. Rdzeń promieniuje na wnętrze radia.

F.
Robert SP5RF