Robiąc mały remanent w domowej biblioteczce trafiłem na pozycję pod wdzięcznym tytułem "Słońce na stole" autorstwa Michaiła Iljina. Wydanie, które mam pochodzi z roku 1950. Poszukiwałem informacji o Autorze i znalazłem w dobrej starej encyklopedii, że nazywał się naprawdę Ilja Marszak. Encyklopedia mówi nawet, że owe "Słońce na stole" pochodzi z roku 1927. Pierwsze wydanie polskie tejże książeczki miało pochodzić z roku 1935.
Książeczka jest opowiadniem o świetle, nosi nawet taki podtytuł. Przedstawione są losy oświetlenia od prymitywnego ogniska , poprzez łuczywo, świece aż do oświetlenia elektrycznego.
Papier niestety był źle odkwaszony-po tych 55 latach książeczka prawie rozsypuje się w dłoniach. Zamieszczam skany ostatnich trzech stron, gdyż niektóre słowa tam zawarte były niemal prorocze.
podczas porządków znalazłem jszcze 3 inne książeczki Michaiła Iljina.
"Słońce na stole"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
"Słońce na stole"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Lampy sodowe nisko- i wysokoprężne, powszechne dziś w oświetleniu ulicznym...Leon pisze: O tych "sodowych kolbach" bez żarnika jeszcze nie słyszałem.
A tu http://www.lamptech.co.uk/ ciekawa stronka o wyładowczych źródłach światła, również w kontekście historycznym.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
Słońce... pust wsiegda budiet ...
Ale nikt nie zaprzeczy, że najjaśniejszym słoneczkiem (Narodów, Historii, Pokoju, et c., et c. ... ) był Josif Wissarionowicz Dżugaszwili ksywa "STALIN".
A drugim Słońce Rumunii, Geniusz Karpat - Nicolae Ceausescu (& Elena, Nicolae jr.)
A o trzecim nawet nie godzienem wspominać: trzeba jeno rzucić okiem na mapę - w stronę, gdzie słońce wcześniej wschodzi niż u nas: Ojciec Narodu, Słoneczko Korei, Matka Karmiąca, Nauczyciel, Myśl, Serce i Czyn ..., ... no, zgadnijcie, QWA, kto zacz
Z pryncypialnym słonecznym pozdrowieniem (bo w Gliwicach piekny, suchy i słoneczny mamy poranek
) ZoltAn

A drugim Słońce Rumunii, Geniusz Karpat - Nicolae Ceausescu (& Elena, Nicolae jr.)

A o trzecim nawet nie godzienem wspominać: trzeba jeno rzucić okiem na mapę - w stronę, gdzie słońce wcześniej wschodzi niż u nas: Ojciec Narodu, Słoneczko Korei, Matka Karmiąca, Nauczyciel, Myśl, Serce i Czyn ..., ... no, zgadnijcie, QWA, kto zacz

Z pryncypialnym słonecznym pozdrowieniem (bo w Gliwicach piekny, suchy i słoneczny mamy poranek

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 25...49 postów