Witam
Rozpoczynam budowę lampowego tunera AM i mam problem z wyborem układu heterodyny.
W polskich odbiornikach stosowano dwa rozwiązania - obwód rezonansowy w siatce, a sprzęgający w anodzie lub na odwrót. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? Obwód rezonansowy w siatce teoretycznie powinien być lepszy, będzie wtedy mniej tłumiony i będzie miał większą dobroć.
Mam jeszcze prośbę do posiadaczy odbiorników DML, Relaxów.Mógłby ktoś zmierzyć jaka powinna być amplituda na siatce 3 mieszacza na poszczególnych zakresach?
Pozdrawiam
Generator meissnera - wybór układu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
-
- 1 post
Re: Generator meissnera - wybór układu
Przy budowie układów pomocne są instrukcje serwisowe producenta. Tam są zawarte wszystkie niezbędne dane techniczne producenta w postaci punktów pomiarowych określonych oscylogramami itd. Mogę poszukać czy nie posiadam takie stare instrukcje.
Re: Generator meissnera - wybór układu
Szymon95 - myślę że najpierw to przejrzyj noty katalogowe lampy ECH81. Będzie podane napięcie heterodyny oraz zależność nachylenia przemiany od wielu parametrów pracy mieszacza. Dla triody tej lampy podają typowe napięcie jakie odkłada się na siatce tej triody podczas oscylacji.
Nie sądzę by producenci odbiorników (a tym bardziej u nas) kombinowali z innymi warunkami pracy niż te optymalne podane przez producenta lampy.
Nie sądzę by producenci odbiorników (a tym bardziej u nas) kombinowali z innymi warunkami pracy niż te optymalne podane przez producenta lampy.