Juwel2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Juwel2
Witam. Trafiła mi się dzisiaj głowica UKF do wspomnianego radyjka. Nie wiem czy ktoś próbował przestrajać czy połaszczył się na parę zwojów drutu, oba karkasy są gołe jak pupa noworodka. Moje pytanie, czy ma ktoś z Kolegów dane tych cewek? Dotyczy oryginalnego uzwojenia na pasmo 88 -100Mhz.
-
- 625...1249 postów
Re: Juwel2
A nie będzie to głowica podobna do tej z Beethovena, tylko trochę inaczej rozwiązana mechanicznie?
-
- 1250...1874 posty
poszło pw pozdrowienia.TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Trafiła mi się dzisiaj głowica UKF do wspomnianego radyjka. Nie wiem czy ktoś próbował przestrajać czy połaszczył się na parę zwojów drutu, oba karkasy są gołe jak pupa noworodka. Moje pytanie, czy ma ktoś z Kolegów dane tych cewek? Dotyczy oryginalnego uzwojenia na pasmo 88 -100Mhz.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
Witam. Po oczyszczeniu karkasa ukazały się rowki na niecałe 5 zwojów, czyli problem sam się rozwiązał.
Pamięć nie raz już mnie zawiodła a więc zdjąłem z półki Beethovena i się upewniłem. Jest to ta sama głowica z maleńką różnicą w montowaniu. Dodatkowo zamontowana jest płytka z gniazdami antenowymi która w Juwelu zamontowana jest oddzielnie.Piotrek J. pisze:A nie będzie to głowica podobna do tej z Beethovena, tylko trochę inaczej rozwiązana mechanicznie?
-
- 125...249 postów
Widziałem Beethovena z gniazdami mocowanymi do "nog ichasis" i z głośnikiem ze wzbudzeniem . z tego co pamiętam miał kilka zwojów na elektromagnesie połączonych szeregowo z cewką głośnika zero
przydżwięku.Czytając wątki o Beethovenie dochodzę do wniosku że było wiele wersji tego radia.
przydżwięku.Czytając wątki o Beethovenie dochodzę do wniosku że było wiele wersji tego radia.
JACEK
-
- 625...1249 postów
To raczej jakaś przeróbka, inaczej w serwisówce byłyby wyszczególnione zmiany (a są wypisane dokładnie). No i nigdzie indziej nie ma zdjęć takich wynalazków.
Tutaj są wyszczególnione wszystkie wersje Beethovena: http://www.del-service.de/die_beethoven_serie.htm
Tutaj są wyszczególnione wszystkie wersje Beethovena: http://www.del-service.de/die_beethoven_serie.htm