Prośba o zidentyfikowanie radia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mauzer
15...19 postów
15...19 postów

Prośba o zidentyfikowanie radia

Post autor: mauzer »

Dobry wieczór

Dostałem w swoje ręce taki oto sprzęt, dodam ze pochodzi z co tygodniowych pchlich targów we Wiedniu które często zresztą odwiedzam.

Do sedna:
Wygląda na składaka z kilku bądź na samoróbkę ale raczej dosyć odległa w czasie sądząc po elementach zastosowanych w tym lamp H3 i Pt3 firmy Ostar, także kondensatora blokowego który jako pierwszy po siatce głośnika i cewce został poddany kuracji naprawczej (ręczne przewijanie z naprawą wyprowadzeń), żarzenie na 220v sprawne.
Skala sądząc po logo producenta ALBA pochodzi z okresu lat 30tych, H3 posiada naniesioną ceche ERZ 1936.
Nie znalazłem niestety żadnego punktu zaczepienia (podobieństwa chassis, rozrysowanego przeze mnie schematu, obudowy, nawet podobnej skali z logiem Alba nie mogę znaleźć) do tego co można znaleźć w internecie...
Zakładam też że skrzynka jest oryginalna lecz chassis jest "dopasowane" do niej (wyrobienia po obu stronach wewnątrz).

Radio chcę uruchomić i przywrócić mu wygląd zewnętrzny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Prośba o zidentyfikowanie radia

Post autor: tszczesn »

Chassis i skrzynka wygląda Philipsowato, choć raczej nie jest z samego Philipsa, ale jakiejś podległej marki francuskiej czy okolicznej marki (coś jak nasz Kosmos).
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jurek968 »

Raczej manufaktura .Zbyt banalna konstrukcja .
Bardzo mnie dziwi i zastanawia , to podcięcie aby się zmieściło chassis.
Przecież jaka była szansa ,że otwory ( aż 4 -y) na pokrętła tak idealnie pasują do ścianki czołowej :?:

Stawiam , że chassis należy do tej skrzynki i to jest komplet :roll:
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jurek968 pisze:Stawiam , że chassis należy do tej skrzynki i to jest komplet :roll:
Zgadzam się, że to jest komplet. Obudowa jest bardzo Philipsowata, z chassis trudniej powiedzieć, bo z oryginału została sama blacha, ale jak najbardziej do Philipsa mogło przynależeć. Weź pod uwagę, że całość elektroniki jest nieoryginalna, manufakturowa.
mauzer
15...19 postów
15...19 postów

Gdzieś czytałem że firma Alba (Balcombe) robiła niskobudżetowe radia ale raczej chyba wątpliwym jest że aż tak by te radia wyglądały. Może ktoś skojarzy z jakiego radia pochodzi skala?

Dzieki za odzew
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
W radiach francuskich z lat trzydziestych można spotkać elementy sygnowane jak skala, głośnik , trafa itp.:
Natomiast producenta radia ani dudu. Wskazuje to najprawdopodobniej na sporą ilość małych manufaktur montujących produkt finalny we własnej skrzynce po zakupie różnych elementów z markowych wytwórni. Spotkałem się z reklamami pełnej gamy tansformatorów sieciowych jak też głośników z tych lat i w moich dwóch francuzach których marki nie zidentyfikowałem są takie sygnowane elementy ( łącznie ze skalą i głośnikami).
Widocznie takie praktyki w ówczesnym czasie nikomu nie przeszkadzały.
A propos radia o które Kolega pyta ; czy udało się zidentyfikować w jakie lampy jest wyposażone ?
Pozdrawiam ed_net.
mauzer
15...19 postów
15...19 postów

Tak oczywiście, są to odpowiednio H3 i Pt3 z wiedeńskiej firmy OSTAR Gustava Ganza, żarzenie 220V.
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Kawa T »

Witajcie.
Podłącze się pod ten wątek i również poproszę o zidentyfikowanie radia link http://allegro.pl/show_item.php?item=3130100970 wprawdzie aukcja już się zakończyła ale może ktoś wie co to jest.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
nowicjusz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: nowicjusz »

jak wyżej, też mnie intersuje co to za ładne polskie radio :)
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

nowicjusz pisze:jak wyżej, też mnie intersuje co to za ładne polskie radio :)
Witam. Według mnie, to PZE ELEKTIC (nie mylić z Elektritem). Posiadam coś podobnego, tylko mocno zdekompletowanego. Chętnie zobaczyłbym wnetrze i spód, myślę, że dałoby sie je odbudować. Radyjo faktycznie ładne, chociaż wydaje mi się, że coś podobnego produkcji francuskiej, widziałem na e-ba... Sprawę wyjaśniłby widok elementów. Zdarzało się, że z kilku radyjek robiono jedno.
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

Oczywiście błąd, winno być: ELEKTRIC
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jurek968 »

Kawa T pisze:Witajcie.
Podłącze się pod ten wątek i również poproszę o zidentyfikowanie radia link http://allegro.pl/show_item.php?item=3130100970 wprawdzie aukcja już się zakończyła ale może ktoś wie co to jest.
Pozdrawiam
Tadeusz

Przyznam się , że miałem początkowo apetyt na to radio.
Chętnie też bym go zobaczył w naturze.
Jednak brak "logo" powoduje ,że nigdy ono nie będzie zbyt "cenne" pozostanie w kręgu ciekawe.
Brak nazwy to brak historii itd.
Dziwi mnie jakość otworów wyjściowych w chassis , są one jakby niesymetryczne i nie widzę w układzie logiki.
To też mnie trochę zniechęciło...jednym słowem polska manufaktura.

Ciekawi mnie ile tam jest naprawdę polskiej produkcji , jaki jest schemat radia i gdzie są elektrolity zasilacza :?:
Ta ciekawość nie jest jednak warta 1000 zł....
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Kawa T »

Witajcie.
Wprawdzie nie ja jestem właścicielem tego radia ale jak dojdzie do kolegi to postaram się wrzucić dokładniejsze zdjęcia.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !