Prośba o zidentyfikowanie radia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Prośba o zidentyfikowanie radia
Dobry wieczór
Dostałem w swoje ręce taki oto sprzęt, dodam ze pochodzi z co tygodniowych pchlich targów we Wiedniu które często zresztą odwiedzam.
Do sedna:
Wygląda na składaka z kilku bądź na samoróbkę ale raczej dosyć odległa w czasie sądząc po elementach zastosowanych w tym lamp H3 i Pt3 firmy Ostar, także kondensatora blokowego który jako pierwszy po siatce głośnika i cewce został poddany kuracji naprawczej (ręczne przewijanie z naprawą wyprowadzeń), żarzenie na 220v sprawne.
Skala sądząc po logo producenta ALBA pochodzi z okresu lat 30tych, H3 posiada naniesioną ceche ERZ 1936.
Nie znalazłem niestety żadnego punktu zaczepienia (podobieństwa chassis, rozrysowanego przeze mnie schematu, obudowy, nawet podobnej skali z logiem Alba nie mogę znaleźć) do tego co można znaleźć w internecie...
Zakładam też że skrzynka jest oryginalna lecz chassis jest "dopasowane" do niej (wyrobienia po obu stronach wewnątrz).
Radio chcę uruchomić i przywrócić mu wygląd zewnętrzny.
Dostałem w swoje ręce taki oto sprzęt, dodam ze pochodzi z co tygodniowych pchlich targów we Wiedniu które często zresztą odwiedzam.
Do sedna:
Wygląda na składaka z kilku bądź na samoróbkę ale raczej dosyć odległa w czasie sądząc po elementach zastosowanych w tym lamp H3 i Pt3 firmy Ostar, także kondensatora blokowego który jako pierwszy po siatce głośnika i cewce został poddany kuracji naprawczej (ręczne przewijanie z naprawą wyprowadzeń), żarzenie na 220v sprawne.
Skala sądząc po logo producenta ALBA pochodzi z okresu lat 30tych, H3 posiada naniesioną ceche ERZ 1936.
Nie znalazłem niestety żadnego punktu zaczepienia (podobieństwa chassis, rozrysowanego przeze mnie schematu, obudowy, nawet podobnej skali z logiem Alba nie mogę znaleźć) do tego co można znaleźć w internecie...
Zakładam też że skrzynka jest oryginalna lecz chassis jest "dopasowane" do niej (wyrobienia po obu stronach wewnątrz).
Radio chcę uruchomić i przywrócić mu wygląd zewnętrzny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Prośba o zidentyfikowanie radia
Chassis i skrzynka wygląda Philipsowato, choć raczej nie jest z samego Philipsa, ale jakiejś podległej marki francuskiej czy okolicznej marki (coś jak nasz Kosmos).
-
- 250...374 postów
Raczej manufaktura .Zbyt banalna konstrukcja .
Bardzo mnie dziwi i zastanawia , to podcięcie aby się zmieściło chassis.
Przecież jaka była szansa ,że otwory ( aż 4 -y) na pokrętła tak idealnie pasują do ścianki czołowej
Stawiam , że chassis należy do tej skrzynki i to jest komplet
Bardzo mnie dziwi i zastanawia , to podcięcie aby się zmieściło chassis.
Przecież jaka była szansa ,że otwory ( aż 4 -y) na pokrętła tak idealnie pasują do ścianki czołowej

Stawiam , że chassis należy do tej skrzynki i to jest komplet

szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- moderator
Zgadzam się, że to jest komplet. Obudowa jest bardzo Philipsowata, z chassis trudniej powiedzieć, bo z oryginału została sama blacha, ale jak najbardziej do Philipsa mogło przynależeć. Weź pod uwagę, że całość elektroniki jest nieoryginalna, manufakturowa.jurek968 pisze:Stawiam , że chassis należy do tej skrzynki i to jest komplet
-
- 15...19 postów
Gdzieś czytałem że firma Alba (Balcombe) robiła niskobudżetowe radia ale raczej chyba wątpliwym jest że aż tak by te radia wyglądały. Może ktoś skojarzy z jakiego radia pochodzi skala?
Dzieki za odzew
Dzieki za odzew
-
- 625...1249 postów
Witam !
W radiach francuskich z lat trzydziestych można spotkać elementy sygnowane jak skala, głośnik , trafa itp.:
Natomiast producenta radia ani dudu. Wskazuje to najprawdopodobniej na sporą ilość małych manufaktur montujących produkt finalny we własnej skrzynce po zakupie różnych elementów z markowych wytwórni. Spotkałem się z reklamami pełnej gamy tansformatorów sieciowych jak też głośników z tych lat i w moich dwóch francuzach których marki nie zidentyfikowałem są takie sygnowane elementy ( łącznie ze skalą i głośnikami).
Widocznie takie praktyki w ówczesnym czasie nikomu nie przeszkadzały.
A propos radia o które Kolega pyta ; czy udało się zidentyfikować w jakie lampy jest wyposażone ?
Pozdrawiam ed_net.
W radiach francuskich z lat trzydziestych można spotkać elementy sygnowane jak skala, głośnik , trafa itp.:
Natomiast producenta radia ani dudu. Wskazuje to najprawdopodobniej na sporą ilość małych manufaktur montujących produkt finalny we własnej skrzynce po zakupie różnych elementów z markowych wytwórni. Spotkałem się z reklamami pełnej gamy tansformatorów sieciowych jak też głośników z tych lat i w moich dwóch francuzach których marki nie zidentyfikowałem są takie sygnowane elementy ( łącznie ze skalą i głośnikami).
Widocznie takie praktyki w ówczesnym czasie nikomu nie przeszkadzały.
A propos radia o które Kolega pyta ; czy udało się zidentyfikować w jakie lampy jest wyposażone ?
Pozdrawiam ed_net.
-
- 15...19 postów
Tak oczywiście, są to odpowiednio H3 i Pt3 z wiedeńskiej firmy OSTAR Gustava Ganza, żarzenie 220V.
-
- 500...624 posty
Witajcie.
Podłącze się pod ten wątek i również poproszę o zidentyfikowanie radia link http://allegro.pl/show_item.php?item=3130100970 wprawdzie aukcja już się zakończyła ale może ktoś wie co to jest.
Pozdrawiam
Tadeusz
Podłącze się pod ten wątek i również poproszę o zidentyfikowanie radia link http://allegro.pl/show_item.php?item=3130100970 wprawdzie aukcja już się zakończyła ale może ktoś wie co to jest.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
-
- 75...99 postów
jak wyżej, też mnie intersuje co to za ładne polskie radio 

-
- 125...249 postów
Witam. Według mnie, to PZE ELEKTIC (nie mylić z Elektritem). Posiadam coś podobnego, tylko mocno zdekompletowanego. Chętnie zobaczyłbym wnetrze i spód, myślę, że dałoby sie je odbudować. Radyjo faktycznie ładne, chociaż wydaje mi się, że coś podobnego produkcji francuskiej, widziałem na e-ba... Sprawę wyjaśniłby widok elementów. Zdarzało się, że z kilku radyjek robiono jedno.nowicjusz pisze:jak wyżej, też mnie intersuje co to za ładne polskie radio
-
- 125...249 postów
Oczywiście błąd, winno być: ELEKTRIC
-
- 250...374 postów
Kawa T pisze:Witajcie.
Pozdrawiam
Tadeusz
Przyznam się , że miałem początkowo apetyt na to radio.
Chętnie też bym go zobaczył w naturze.
Jednak brak "logo" powoduje ,że nigdy ono nie będzie zbyt "cenne" pozostanie w kręgu ciekawe.
Brak nazwy to brak historii itd.
Dziwi mnie jakość otworów wyjściowych w chassis , są one jakby niesymetryczne i nie widzę w układzie logiki.
To też mnie trochę zniechęciło...jednym słowem polska manufaktura.
Ciekawi mnie ile tam jest naprawdę polskiej produkcji , jaki jest schemat radia i gdzie są elektrolity zasilacza

Ta ciekawość nie jest jednak warta 1000 zł....
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
-
- 500...624 posty
Witajcie.
Wprawdzie nie ja jestem właścicielem tego radia ale jak dojdzie do kolegi to postaram się wrzucić dokładniejsze zdjęcia.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wprawdzie nie ja jestem właścicielem tego radia ale jak dojdzie do kolegi to postaram się wrzucić dokładniejsze zdjęcia.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !