Lampa z PWL :)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Lampa z PWL :)

Post autor: frycz »

Jak już się zapewne chwaliłem w biurze postawiłem sobie starą radiolę, która na co dzień, od trzech lat odtwarza jedynkę.
http://www.youtube.com/watch?v=MfKLLd1hksI
Najładniej gra na oryginalnych lampach Radiola, które oszczędzałem jak mogłem. Do wczoraj. Zaczęło coś trzeszczeć, szurać... Okazało się że w jednej z lamp zwarła się siatka z włóknem katody. Próbowałem stukania, pukania, rozładowywałem kondensator... Na nic.. Lampa nie działa. Podstawiłem więc Alkową triodę jaką to miałem na specjalne okazje i co? Okazało się że lampka gra! Na początku trzeba było rozgrzać ją do świecenia żeby radio grało, ale dziś już gra ładnie gdy włókno świeci się na kolor żółtawy. Niech żyje reostat :) Mało tego, mam wrażenie że radyjko gra coraz ładniej. W tym sensie że wczoraj trochę "chrypiało" w dziś gra już ładnie.. :D

Zaś tę lampkę postanowiłem zużyć do końca żeby zobaczyć jaką ma trwałość; 100, 200, 500 godzin? Zobaczymy. Sprawdzę też czy ta lampka najpierw straci emisję czy też może się przepali włókno. Natomiast zamówię i kupię u Alka dwie lampy z jednej serii, do audionu, już tak do użytku na co dzień.

Tak czy inaczej radio kiedy piszę ten post głośno i wyraźnie gra :D

Filmk jest tu: http://www.youtube.com/watch?v=662ctdMfv8M
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Lampa z PWL :)

Post autor: Jado »

No ładne cacko :-)
Przy okazji może robić za lampkę nocną ;-)
A na jakiej antenie to gra? (jak rozumiem w Warszawie?) - bo całkiem ładnie sobie radzi.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: meteor »

Ale robi wrażenie, oj robi! A swoją drogą jakoś dziwnie mało zakłóceń podczas odbioru.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio chodzi na inv. V na 80 metrów. Ale dużo lepiej gra na LW o długości 20 -30 metrów.
Zakłóceń _akurat_ mało, bo od dwóch dni coś charczy i odbiór jest nie możliwy :(
Lampki świecą, ale i pobór mocy spory. KC-1 pobiera 100 mA a lampka Aleksandra 300 mA.
Dziś kupiłem dwie z jednej serii i będę je obsadzał w podstawkach :)
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

No więc nabyłem dwie lampki z czego cieszę się ogromnie :) To już pełnowartościowy produkt z getterem i w ogóle. Obsadziłem lampy w podstawkach, podnosząc sobie puls i ciśnienie gdyż jedna z lampek w czasie pracy wysmyknęła mi się z ręki nad podłogą. :shock: Ale złapałem...
Lampki świecą tak samo co świadczy o staranności wykonania i powtarzalności serii. Radio gra ładnie, równo i głośno. Na zajechanych RE134 radio gra ładniej ale dużo ciszej... Jak na lampki w katodą wolframową jest super!!

Teraz będę robił eksperymenty z lampami od Szarotki. Obstaluję je w wersji oszczędnościowej. I na reakcję dam 1R5T a na głośnik 3S4T.

Ale teraz cieszę się z tych lampek PWL które mam, ładnie grają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF