Co to jest saturacja lamp?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Co to jest saturacja lamp?
Kilka razy natknąłem się na to pojęcie. Ostatnio chyba w jakimś pluginie symulującym brzmienie lampy, ale nie wiem, co to znaczy.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 3125...6249 postów
Re: Co to jest saturacja lamp?
Saturacja, po polsku nasycenie. Generalnie chodzi o "nasycenie" lampy sygnałem a nawet jej przesterowanie, doprowadzenie do obcinania i wyprodukowanie w ten sposób specyficznych zniekształceń bardzo lubianych przez gitarzystów oraz audiofilów (którzy nie wiedzą co czynią).
Nasyceniu mogą ulegać też rdzenie transformatorów wyjściowych, z podobnym skutkiem dźwiękowym.
Nasyceniu mogą ulegać też rdzenie transformatorów wyjściowych, z podobnym skutkiem dźwiękowym.
_
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Nie - zniekształcenia wynikające z nasycenia lampy a nie np. pracy na nie nieliniowym odcinku charakterystyki.Danilewicz pisze:Czyli chodzi o zwykłe zniekształcenia?
Dodam, że termin "saturacja" w stosunku do lamp jest lekko nieprecyzyjny, rzekł bym - naciągany. Ale w obiegowej terminologii powszechnie używany i akceptowany. AFAIR jest tożsamy z osiągnięciem maksymalnego dla danych warunków pracy, niedestrukcyjnego prądu katody.
-
- moderator
fugasi pisze:Saturacja, po polsku nasycenie. Generalnie chodzi o "nasycenie" lampy sygnałem a nawet jej przesterowanie, doprowadzenie do obcinania i wyprodukowanie w ten sposób specyficznych zniekształceń bardzo lubianych przez gitarzystów oraz audiofilów (którzy nie wiedzą co czynią).
No właśnie nie bardzo, bo nasycenie lampy jest sprawą ściśle zdefiniowaną i następuje w momencie, kiedy wszystkie elektrony wybite z katody docierają do anody, bądź siatek i nie tworzy się "chmura elektronowa". Dla lamp z katodą tlenkową, czyli praktycznie wszystkich audio-gitarowo-filowych, praca w takich warunkach kończy się doszczętną destrukcją w ciągu części sekundy, z racji małej wytrzymałości i jednocześnie dużej wydajności takich katod.Canio pisze:Dodam, że termin "saturacja" w stosunku do lamp jest lekko nieprecyzyjny, rzekł bym - naciągany. Ale w obiegowej terminologii powszechnie używany i akceptowany. AFAIR jest tożsamy z osiągnięciem maksymalnego dla danych warunków pracy, niedestrukcyjnego prądu katody.