Witam !
Zakończyłem renowację czeskiego radia Ideal Radio S 6640 ( najprawdopodobniej było na licencji Blaupunkta )
Radio będzie niezwykle użyteczne ze względu na dużą płaską powierzchnię góry umożliwiającą bezproblemowe postawienie na nim następnego. Z ciekawostek dotyczących tego radia należy podkreślić intarsję na skrzynce - te jasne paseczki widoczne na skrzynce są wykonane z innego drewna.
Całość skrzynki jest odrestaurowana i pokryta prawdziwa politurą , materiał pogłośnikowy niestety nie wytrzymał próby czasu i jest dany nowy.
Co do układu elektrycznego to jest klasyczny na lampach metalowych z okiem EFM 11 - lampa świeci i reaguje.
Też tutaj jedna ciekawostka pokazana na fotce - potencjometr bez obudowy z wyłącznikiem.
W czasie jazdy próbnej radio doskonale chodziło z lampą EL 84 na przejściówce zamiast EL 11.
Ktoś zapytywał na forum o krosowanie; na zdjęciu wnętrza widoczne jest właśnie krosowanie przewodów bawełnianą nicią.
Radyjko posiada oryginalną tylną ściankę, oryginalne stalowe linki napędu skali , wymieniłem jedynie kilka kondensatorów no i dorobiłem jeden języczek w przełączniku zakresów.
Dżwięk nie jest idealny , ale to wina głośnika , nie mam na tyle doświadczenia ,żeby dobrze wycentrować cewkę membrany.
Jeśli byłby Ktoś zainteresowany to zrobiłem skan skali i mogę przesłać do kolekcji.
Poniżej fotki i pozdrawiam ed_net.
Ideal Radio S 6640-prezentacja.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Ideal Radio S 6640-prezentacja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.