Mende 168W

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

remiza69
5...9 postów
5...9 postów

Mende 168W

Post autor: remiza69 »

Witam.
Kupiłem na allegro odbiornik jak w tytule trochę zdekompletowany i zniszczony ale chcę go "ożywić". W sieci odnalazłem schemat dla niego ale różni się od tego co radio ma w "środku". Nie mam w nim np. kondensatora zmiennego 2x100pF. W załączniku kolorem zielonym zaznaczone są elementy, których nie ma w moim egzemplarzu. W związku z tym bardzo proszę o pomoc, może któryś z Kolegów naprawiał takie radio lub jest jego posiadaczem i ma właściwy schemat. Myślę, że ten który znalazłem w sieci jest powielany na forach i nie do końca pasuje do M168W no chyba, że moje radio ktoś dokładnie przerobił. Jeżeli tak jest to proszę powiedzieć gdzie jest zabudowany problematyczny kondensator reakcji 2x100pF i w jaki sposób się go przestraja. W moim odbiorniku są trzy pokrętła: z lewej potencjometr, w środku przełącznik zakresów a z prawej pokrętło kondensatora obwodów rezonansowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Mende 168W

Post autor: tszczesn »

remiza69 pisze:Kupiłem na allegro odbiornik jak w tytule trochę zdekompletowany i zniszczony ale chcę go "ożywić". W sieci odnalazłem schemat dla niego ale różni się od tego co radio ma w "środku". Nie mam w nim np. kondensatora zmiennego 2x100pF. W załączniku kolorem zielonym zaznaczone są elementy, których nie ma w moim egzemplarzu. W związku z tym bardzo proszę o pomoc, może któryś z Kolegów naprawiał takie radio lub jest jego posiadaczem i ma właściwy schemat. Myślę, że ten który znalazłem w sieci jest powielany na forach i nie do końca pasuje do M168W no chyba, że moje radio ktoś dokładnie przerobił. Jeżeli tak jest to proszę powiedzieć gdzie jest zabudowany problematyczny kondensator reakcji 2x100pF i w jaki sposób się go przestraja. W moim odbiorniku są trzy pokrętła: z lewej potencjometr, w środku przełącznik zakresów a z prawej pokrętło kondensatora obwodów rezonansowych.
Na stronie radiomuseum odbiornik jest opisany jako dwuobwodowy bez reakcji, widoczny schemat (pomimo miniaturowych rozmiarów) nie zaweira tych elementów które masz u siebie na zielono. Wynika z tego, że twój schemat jest błędny a to co znalazłeś w radiu poprawne.
remiza69
5...9 postów
5...9 postów

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Proszę mi powiedzieć dlaczego wpisując hasło "Mende 168W" wyszukiwany jest schemat, który przesłałem w załączniku skoro nie "pasuje" do tego radia? Czy któryś z kolegów ma schemat M168W znajdujący się na stronie radiomuseum.org jako czwarta miniaturka z zaznaczonymi liniami przerywanymi obwodami strojonymi?
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Wydaje mi się że Mende 192W ma podobny układ el. do 168W ze strony radiomuseum:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
remiza69
5...9 postów
5...9 postów

Myślę,że najlepszym rozwiązaniem będzie narysowanie schematu z natury posiłkując się tym ze stron radiomuseum tylko trzeba będzie nieźle wytrzeszczyć gałki oczne :D