Witam wszystkich.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość odbioru telewizji naziemnej na odbiorniku tv lampowym czarno- białym?
Jeśli tak, to co należy zrobić, aby zasłużony telewizor lampowy do tego przystosować.
Mam stary, czarno- biały telewizor lampowy, praktycznie nie używany,
taka pamiątka rodzinna, a szkoda żeby stał bezużyteczny.
Dziękuję za wszelakie wskazówki, pomoc.
Pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu życzę.
Odbiór DVB-t mpeg-4 na tv lampowym czarno-białym?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Re: Odbiór DVB-t mpeg-4 na tv lampowym czarno-białym?
Musisz się zaopatrzyć w dekoder telewizji naziemnej (DVB-T2) z modulatorem, czyli zwykłym wyjście antenowym, np. taki: http://www.hollex.pl/odbiorniki-dvb-t-s ... odulatorem Jak twój telewizor posiada wejście UHF, czyli odbiera kanały 21-60 to wszystko będzie działać OK. Jak ma tylko starą głowicę VHF z kanałami 1-12 to pozostaje ci dorobić sobie modulator samemu (lub kupić, zdarzają się np. ma allegro), albo zrobić konwerter z UHF na VHF jak się czujesz na siłach grzebać w w.cz.s_d75 pisze:Witam wszystkich.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość odbioru telewizji naziemnej na odbiorniku tv lampowym czarno- białym?
Jeśli tak, to co należy zrobić, aby zasłużony telewizor lampowy do tego przystosować.
Mam stary, czarno- biały telewizor lampowy, praktycznie nie używany,
taka pamiątka rodzinna, a szkoda żeby stał bezużyteczny.
Dziękuję za wszelakie wskazówki, pomoc.
Pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu życzę.
-
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Co do konwerterów:
Tutaj zabytkowy - konwersja na trzy najniższe kanały VHF (na filmiku akurat na 50MHz) viewtopic.php?f=5&t=8305&start=660#p258243
Tego typu konwertery nie mają jednak wejścia po niskiej, czyli dekodera DVB-T do niego nie podepniesz
Tutaj współczesny:
http://www.dipol.com.pl/modulator_mt47_ ... 871747.htm
Podajesz mu sygnał audio i video, a on wypluwa go na dowolny kanał w zakresie 1-12; 21-69
Tutaj zabytkowy - konwersja na trzy najniższe kanały VHF (na filmiku akurat na 50MHz) viewtopic.php?f=5&t=8305&start=660#p258243
Tego typu konwertery nie mają jednak wejścia po niskiej, czyli dekodera DVB-T do niego nie podepniesz
Tutaj współczesny:
http://www.dipol.com.pl/modulator_mt47_ ... 871747.htm
Podajesz mu sygnał audio i video, a on wypluwa go na dowolny kanał w zakresie 1-12; 21-69
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- moderator
Mówisz o modulatorach. Konwerter to cos co przenosi sygnał TV zmodulowany (w.cz.) z jednego kanału na inny.disaster pisze:Co do konwerterów:
-
- 9375...12499 postów
Ostatnio interesowałem się dostosowaniem odbiornika TV posiadającego tylko wejście antenowe do odbioru DVB-T. Najtańszym rozwiązaniem jest zakupić modulator (45PLN na allegro) oraz najtańszy dekoder DVBT - 100PLN). Można też jako modelator użyć starego magnetowidu jak ktoś ma.
Albo po prostu wylutować ten modulator, dołożyć zasilanie gniazda i obudowę. Mozna pokusić się na b. tani odbiornik DVB-T wtykany do gniazda Euro - modulator można zrobić jak moduł do którego wtyka się taki tuner DVB-T i wyprowadzić z niego kabelek antenowy do TV..painlust pisze: Można też jako modelator użyć starego magnetowidu jak ktoś ma.
Takie odbiorniki są tanie z racji braku HDMI i wymuszanego modułu szyfrowania i autoryzacji HDCP. Oczywiście tuner odbierze kanał HD i przeskaluje do 576i czyli standardu analogowej TV. Pod TV podciagamy diodkę odbiorczą IR i starego lampowca sterujemy pilotem

A na poważnie - to można wykorzystać procesory DVB-T zwykłe (tj bez wbudowanych algorytmów do chip-pairing) zrobić adapter cyfrowy do starego TV i dodać do przełącznika bębnowego kanałów w TV impulsator, czyli kręcąc gałą od przełącznika kanałów wybieramy programy. Dla postronnej osoby byłaby to niezła zagwozdka - stary TV a odbiera cyfrówkę.
-
- 625...1249 postów
Kolego nie wiem jak ty uważasz, ale ja popieram pozostawienie poczciwych zabytków w stanie autentycznym, czyli nic nie dorabiać wewnątrz, a co do odebrania TV polecam zastosować takie rozwiązanie, kupić jakiś tani dekoder DVBT, np MANTA, w sieci Careforur były po 95zł, ja za tyle kupiłem, na allegro dokupić modulator, ja przetestowałem taki wynalazek http://allegro.pl/ak152a-rf-modulator-a ... 66433.html posiadam dwa takie modulatory do moich zabytkowych TV i działają świetnie, a co najważniejsze obsłużą TV z głowicą zintegrowaną jak i inne tylko np z VHF, VHL ustawisz kanał np 3 i częstotliwość fonii. Ten typ modulatora mam w tej chwili podłączony z lazurytem 106 i działa świetnie, testowałem go również z Turkusem i Szmaragdem, tanie i dobrze działające rozwiązanie, a że idzie ustawić na modulatorze częstotliwość fonii to obsłuży bez przestrajania także zabytki zagraniczne. Dodatkowym bajerem przy takim rozwiązaniu jest to że dekoder DVBT ma pilota i można regulować głos i zmieniać kanały za pomocą pilota, bez przeróbki telewizora, bo taki zestaw działa jakbyś podłączył do starego TV przez antenę np. wideo. Jeżeli TV jest sprawny to obraz jest czysty, głos wyraźny i mocny, a co lepsze możesz jeżeli twój dekoder ma wejście USB odtwarzać np. z pendriva filmy, gorąco polecam to rozwiązanie bo naprawdę działa i wyniesie cię całość około 140-150zł