Bakelitowa ramka w drewnianym Pionierze.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Bakelitowa ramka w drewnianym Pionierze.
No właśnie. Kupiłem okazyjnie budę do Pioniera/Mazura i się ździwiłem. Mam już Pionierka w takiej obudowie i w nim ramka jest z drewna. Czy w przypadku tej ramki to jest tak jak z resztą zmian w tych radiach, czyli żadnych reguł?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Bakelitowa ramka w drewnianym Pionierze.
Pionier z taką obudową i ramką z bakelitu (chyba U3) był kiedyś wystawiony na Allegro. Ale co do ramki to może być różnie - może to końcówka produkcji? A było tam jakieś chassis, można by sprawdzić po numerze radia?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Niestety, była sama buda. Też się właśnie zastanawiam, skąd różnice w jednym typie obudowy. A może te skrzynki były produkowane w różnych zakładach?tetroda pisze:Pionier z taką obudową i ramką z bakelitu (chyba U3) był kiedyś wystawiony na Allegro. Ale co do ramki to może być różnie - może to końcówka produkcji? A było tam jakieś chassis, można by sprawdzić po numerze radia?
-
- 100...124 posty
Wygląda jak obudowa DR-3 (http://www.oldradio.pl/index.php?page_id=5).
"Wypukłe" szczebelki byłyby trudniejsze do wykonania z drewna.
Wydaje mi się, że biorąc pod uwagę "systematykę" produkcji, bakelitową ramkę można zapewne spotkać również w pozostałych obudowach DR. Tyle, że rzadko. Do dziś byłem przekonany, że wszystkie ramki były drewniane...
"Wypukłe" szczebelki byłyby trudniejsze do wykonania z drewna.
Wydaje mi się, że biorąc pod uwagę "systematykę" produkcji, bakelitową ramkę można zapewne spotkać również w pozostałych obudowach DR. Tyle, że rzadko. Do dziś byłem przekonany, że wszystkie ramki były drewniane...
-
- 1250...1874 posty
W jaki sposób ta ramka jest przymocowana do obudowy? Drewniane są wklejone a ta?
-
- 625...1249 postów
Wyglada na to, że ta również jest na kleju. Widać ślady z lewej strony. Wybaczcie, że wklejam zdjęcie takiego brudasa, ale jeszcze się nie znęcałem nad tą obudową
.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Ciekawe jak dużo było wyprodukowanych obudów z taką ramką. Z technologicznego punktu widzenia jest to chyba najbardziej skomplikowana część obudowy, co prawda wykonanie prasy czy formy do ramki jest o wiele trudniejsze, ale raz wykonana forma posłuży do wyprodukowania wielkiej ilości ramek.
Tak swoją drogą, zastanawiam się co było pierwsze. Czy bakelit, czy drewno. W tego typu obudowie kształt i wykonanie ramki jest bardzo specyficzne i drewniane rameczki wyglądają jak kopie ramek z bakelitu. W pozostałych typach drewnianych obudów szczebelki maskownicy głośnika mają zupełnie inny kształt i są okrągłe albo kwadratowe w przekroju. Tylko tu są prostokątne i dotykające tkaniny maskującej.
Tak swoją drogą, zastanawiam się co było pierwsze. Czy bakelit, czy drewno. W tego typu obudowie kształt i wykonanie ramki jest bardzo specyficzne i drewniane rameczki wyglądają jak kopie ramek z bakelitu. W pozostałych typach drewnianych obudów szczebelki maskownicy głośnika mają zupełnie inny kształt i są okrągłe albo kwadratowe w przekroju. Tylko tu są prostokątne i dotykające tkaniny maskującej.
-
- 625...1249 postów
Pewnie wynikało to z kosztu materiałów. Robiono z drewna bo było go pod dostatkiem a bakelit był niezastąpiony w innych zastosowaniach. Tylko, że ja nie mam zielonego pojęcia czy trudno jest wyprodukować bakelit. Obstawiam, że pierwsze były z drewna i ktoś wreszcie policzył, ile roboczogodzin zajmuje wykonanie takiej rameczki. Tylko tych bakelitowych jest chyba znacznie mniej. Przynajmniej ja spotkałem się z taką pierwszy raz.jacekk pisze:Ciekawe jak dużo było wyprodukowanych obudów z taką ramką. Z technologicznego punktu widzenia jest to chyba najbardziej skomplikowana część obudowy, co prawda wykonanie prasy czy formy do ramki jest o wiele trudniejsze, ale raz wykonana forma posłuży do wyprodukowania wielkiej ilości ramek.
-
- 625...1249 postów
co było pierwsze: kura czy jajo
z moich wiadomości wynika, że pierwsze były całkowicie bakelitowe obudowy a potem drewniane a na końcu drewniane z bakelitowymi ramkami. ale tych ostatnich to widziałem aż dwie sztuki w swoim życiu xD
tutaj jest trochę na ten temat: http://oldradio.pl/pionier-modele.php

in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 1250...1874 posty
Witamhaterkmp pisze:co było pierwsze: kura czy jajoz moich wiadomości wynika, że pierwsze były całkowicie bakelitowe obudowy a potem drewniane a na końcu drewniane z bakelitowymi ramkami. ale tych ostatnich to widziałem aż dwie sztuki w swoim życiu xD
gratuluję kol.Stanisław takiej rzadkości.Myślę,że odpowiednim chassis do tej zdobyczy jest to z kubkami pcz. z zatyczkami blokującymi.Skala? typuję na zieloną ze Stalinogrodem,ale mam nadzieję,że odezwie się ktoś,kto ma oryginał i rozwieje wątpliwości.Ale,rozwijając wątek "pionierologii" i kwestię ,co było pierwsze pytam:
w chassis Pioniera w najstarszych modelach był owalny otwór k/lampy UY1N,w nieco młodszych okrągły,a chassis bez otworu? Mam takiego Pioniera,otympotym,ale jestem ciekaw w jakich modelach spotkaliście takie bezotworowe.Ale najważniejsze pytanie,w którym roku pojawiła się wersja z bakelitową ramką?
pozdrawiam pionierologów.Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 625...1249 postów
Nie sądzę, że ten typ obudowy jest mało spotykany. Na Triodzie w jednym tylko wątku (jeśli mnie wzrok nie myli) znalazłem trzy sztuki
.

-
- 1250...1874 posty
Co ciekawe, ta obudowa ma jeszcze jedną wersję wykonania. Popatrzyłem na kilka zdjęć w sieci i różnią się jeszcze faktem występowania lub nie w nich wycięcia na lampę AZ1. Najczęściej mają te obudowy wycięcie, ale nie wszystkie. Czyli występuje podział na ramkę drewno lub bakelit i z wycięciem lub bez niego.
-
- 500...624 posty
Na allegro jest pionier który wygląda jakby miał bakielitową...
-
- 625...1249 postów
Normalnie z tymi Pionierami to jak z bimbrem. Robili z tego co było i jakie wyszło to wyszłojacekk pisze:Co ciekawe, ta obudowa ma jeszcze jedną wersję wykonania. Popatrzyłem na kilka zdjęć w sieci i różnią się jeszcze faktem występowania lub nie w nich wycięcia na lampę AZ1. Najczęściej mają te obudowy wycięcie, ale nie wszystkie. Czyli występuje podział na ramkę drewno lub bakelit i z wycięciem lub bez niego.

-
- 1250...1874 posty
Nie chodzi o skrzynkę,ale ramkę bakelitowąstaku pisze:Nie sądzę, że ten typ obudowy jest mało spotykany. Na Triodzie w jednym tylko wątku (jeśli mnie wzrok nie myli) znalazłem trzy sztuki.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty